Læsetid: 2 min.

’Man kan ikke tvinge dem’

Bag radioernes playlister ligger grundig bearbejdning fra pladeselskabernes radiopromotere
7. september 2001

(2. sektion)

Baggrund
Ethvert dansk pladeselskab med respekt for sig selv betaler løn til en radiopromoter. Bjørn Bengtsson fra Sony Music er en af dem:
»Mit arbejde er meget enkelt. Målsætningen er at få pladeselskabets musik repræsenteret så meget som muligt på radiostationerne. Man kan aldrig tvinge dem og heller ikke betale dem til det, men man kan afholde arrangementer og events i samarbejde med dem i det omfang, man vurderer, at det kan betale sig.«
– Hvordan kan du sikre dig, at den investering kommer tilbage?
»Ved at få stationerne til at committe sig til at spille den aktuelle single, gerne også den efterfølgende, og dermed give den pågældende kunstner en slags blåstempling. Det gælder både for DR og de kommercielle stationer, og det er der egentlig ikke noget fordækt i – de skriver jo ikke under på noget, og de indgår kun i samarbejdet, hvis de selv tror på kunstneren.«
– Tror du selv, du påvirker radiostationerne?
»Jeg tror, jeg påvirker dem meget.«
Daniel Vangsgaard, radiopromoter hos BMG Denmark, vil ikke gætte på, hvor stor hans indflydelse er. Men han mener, at der er en vis forskel på arbejdet: »På nogle områder er der forskel på DR og de kommercielle stationer. DR har nogle regler, så der for eksempel er grænser for, hvor meget vi kan få lov at betale. Men jeg kan bistå og anbefale. Radioerne er jo også interesserede i at snakke med os, som kan holde dem up to date med fremtidens musik. Nogle pladeselskaber presser mere på end andre. Det kan man gøre ved at blive ved med at følge op hver uge på den samme plade for eksempel, og det tror jeg såmænd også nok, de får noget ud af. Jeg hører da mange sjove historier om ting, der er kommet i stand. Men sådan er vi ikke!«

Produktpinpointning
Forud for radiopromoternes kontakt med radiostationerne ligger en grundig research. Henrik Kalsbøll fra Edel Records: »Vi skal sørge for, at de rigtige plader kommer i de rigtige stationers hænder på det rigtige tidspunkt. Så det gælder om at pinpointe sine produkter. Vi opererer med forskellige radioformater og vurderer derudfra, hvor en plade hører hjemme. Jeg mærker en stigende tilbageholdenhed med at breake nye kunstnere – DR er blevet mere modige, men de kommercielle stationer, der er præget af skarp konkurrence og mange fusioner, er meget forsigtige. Mit arbejde er nemt at vurdere. Vi modtager hver uge IFPI’s airplaychart, som er en måling af, hvor meget de enkelte numre samlet bliver hørt af de danske radiolyttere. Der kan jeg så måle min succes.«
– Hvorfor skal et pladeselskab have en radiopromoter som dig?
»Danskerne lytter i snit to-tre timer om dagen. De er troløse: hvis de tænder for bilradioen om morgenen, og der ikke kommer et hit, trykker de på en knap og rykker videre. Det betyder, at stationerne har brug for at spille et mindre udvalg af hits rimelig hyppigt. Til gengæld udgiver vi pladeselskaber ret mange singler. Så der opstår en flaskehals. For at nå igennem den har pladeselskaberne brug for nogen til at tale deres sag,« erklærer radiopromoter Henrik Kalsbøll.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her