Læsetid: 3 min.

Khader vil have vagt ved døren

Naser Khader vil have indført en eksklusionsparagraf i de radikale vedtægter. Marianne Jelved og den nye landsformand, Søren Bald, afviser
17. september 2001

De radikale er splittede i spørgsmålet om, hvorvidt det er nødvendigt at indføre eksklusionsregler i partiet.
Naser Khader, radikal folketingskandidat, siger:
»Jeg ved, at man ikke har tradition for at have en eksklusionsparagraf i Det radikale Venstre. Men verden ændrer sig. Små partier er i dag sårbare, fordi de enkelte kredse består af ganske få mennesker. Det vil sige, at det kan være forholdsvis let for en person med helt forkerte meninger at trænge sig højt op i partiet. Og derfor bliver vi nødt til at have muligheden for at skride til eksklusion,« siger Khader.
Det er især tilgangen af unge muslimer, der har startet debatten i Det radikale Venstgre. Og Naser Khader henviser da også til truslen for, at partiet skal huse muslimske ekstremister, når han siger:
»På landsmødet i denne weekend kunne vi have risikeret, at en delegeret havde rejst sig og rost terrorangrebene på World Trade Center og Pentagon. Og vi ville ikke have været i stand til at ekskludere vedkommende. Det ville have skadet partiet usigeligt.«

Jelved imod
Khader bliver imødegået af sin partileder, Marianne Jelved. Hun bebuder, at hun vil kæmpe imod, hvis et forslag om at indføre eksklusionsregler i Det radikale Venstre bliver fremsat.
»Man kan ikke lukke folk ude af demokratiet – og vi bør heller ikke lukke folk ude af vores parti,« siger hun.
»Vi er åbne for enhver, der ønsker at være medlem. Og hvis det betyder, at der kommer nogle svære diskussioner om politiske forhold, så må vi bare tage dem. I Det radikale Venstre accepterer vi uenighed. Det kvalificerer debatten.«
På spørgsmålet om, hvorvidt der er nogle standpunkter, som man ikke kan indtage som medlem af Det radikale Venstre, svarer partilederen:
»Principelt ikke.«

Ikke for dødsstraf
På dette punkt bliver hun dog modsagt af den nyvalgte landsformand, Søren Bald.
Han er også modstander af at indføre eksklusionsregler i partiet. Men han nævner alligevel tre meninger, som man efter hans mening ikke kan besidde, hvis man vil være folketingskandidat for de radikale:
»Man kan ikke være for dødsstraf. Man kan ikke være for omskæring. Og man kan ikke støtte Dansk Folkepartis forslag om at fratage danske statsborgere af anden etnisk baggrund end dansk deres statsborgerskab,« siger han.
Søren Bald gør opmærksom på, at man i diskussionen om behovet for at beskytte partiet imod ekstremister bør skelne mellem de menige partisoldater og de mennesker, der ønsker at stille op til Folketinget.
»Hvis folk blot ønsker at gøre en indsats for partiet lokalt, så skal man tage imod dem uden forbehold,« siger han.

Rettidig omhu
»Men hvis de ønsker at stille op til Folketinget, så bør man i kredsene nøje undersøge, om man kan bifalde deres holdninger. Man bør efter min mening udvise det, som en kendt dansk skibsreder engang kaldte for ’rettidig omhu’, inden man beslutter, om man vil opstille dem til Folketinget for Det radikale Venstre.«
Det kan i øvrigt bemærkes, at den unge muslim Mona Sheikh fik et dårligt valg, da det radikale valg skulle sammensætte sin nye hovedbestyrelse søndag. Mona
Sheikh, der offentligt har udtalt sig om nødvendigheden af at skabe en forbindelse mellem religion og politik, blev nummer 26 ud af 27 opstillede og kom således ikke ind i hovedbestyrelsen.
Søren Bald afviste at kommentere Mona Sheikhs stemmetal.
»Jeg har endnu ikke sat mig ind i resultatet af afstemningen,« sagde han til Information.

DEBATPLUK
Sagt på de radikales landsmøde
Vi radikale ser ikke diskussion som en forhindring for politisk handling, men som en helt uomgængelig forberedelse for kloge beslutninger.
Søren Bald, nyvalgt
landsformand

De mennesker, vi har valgt til at tage sig af de gamle og de syge, det er også dem, vi synes, skal have den dårligste løn her i samfundet.
Holger Mærkedahl,
Fjerritslev

Det er ikke en vej frem, at vi bliver ved med at give over 30 mia. kr. i tilskud til en boligpolitik, der ikke løser vores boligproblemer.
Ib Bjørnbak, Hellerup

Jeg finder ikke, at der er nogen særlig klar forbindelse mellem terrorbekæmpelse og forsvarsforbeholdet. Militærstyrker ville ikke kunne have forhindret angrebet.
Hanne Jakobsen, Morud

Det er ikke bare muslimer, der har brug for at være moderne demokrater. Det har kristne også. Det har alle mennesker.
Marianne Jelved

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her