Læsetid: 2 min.

K'NYT

25. september 2001


Kunstnernes ny virkelighed
*Efter at krigen pludselig kom til USA har en række kunstnere følt det på sin plads at skifte kurs, bl.a. sangeren og komponisten Paul Simon, der i New York Times skriver at kunstnerne nu må få et nyt, mere hæderligt og mindre pekuniært forhold til virkeligheden. Virkeligheden er blevet »non-show-biz«, skriver han. Billedkunstneren Elisabeth Murray skriver i samme avis, at hendes arbejde med at balancere former, linjer og farver nu virker »løjerligt og ubetydeligt,« men hun fastholder at »kunsten er et vehikel til at forstå vores virkelige situation.«

Hamsuns journaler publiceres ikke
*Da det i februar blev kendt, at det norske Nasjonalbiblioteket overvejede at publicere journalerne fra Knut Hamsuns samtaler med sin psykoanalytiker, lød der protestbrøl fra både forfattere og læger. Journaler er og skal forblive hemmelige, mente man, og nu har Nasjonalbiblioteket skrinlagt udgivelsen, skriver Dagens Nyheter. Det var i 1926, at den da 67-årige Hamsun som følge at en skriveblokering gik i behandling hos psykoanalytikeren Johannes Ingens Strømme. Kuren fungerede, eftersom Hamsun året efter skrev romantrilogien Landsstrykere, August og Men livet lever. Helt hemmelige forbliver journalerne dog ikke: Ingar Sletten Kolloen, der arbejder på en biografi om Hamsun, får adgang til dele af dem. »Jeg har hele tiden været skeptisk over for at publicere lægejournaler, men at anvende dem i forskningsøjemed er en anden sag,« mener Sletten Kolloen.

Butt-weiser
*Overalt i Berlin møder man for tiden stort opslåede annoncer og plakater med påskriften ’Wanted’ og et billede af en velkendt amerikansk øl med iturevet mærkat, så lige præcis navnet mangler. Årsagen er at den amerikanske letvægter-udgave af den tjekkiske/ex-sudetertyske øl, Budvar/Budweiser morderligt gerne vil ind på det købedygtige og øl-elskende tyske marked. Men da ophavsrettighederne til navnet Budweiser tilhører tjekkerne har amerikanerne været nødt til at finde et nyt navn, hvorfor de har udskrevet en konkurrence. Præmien er 20.000 dollar til at shoppe for og – meget belejligt – et weekendophold i New York. Hvis man må være så fri at komme med forslag: Butt-weiser, Bad eller blot Light Beer. Som man sagde i gamle dag om canadisk øl: It’s like making love in a canoo – fucking close to water. Se www.biername.de.staun

H.C. Andersen-legat til Skjerk
*Fritidsforskeren Jørgen Skjerk bliver årets modtager af Dansk Forfatterforenings H.C. Andersen-legat, der tildeles personer, som har »ydet en betydende indsats for dansk litteratur«.
Jørgen Skjerk har bl.a. udarbejdet et register over alle eksisterende H.C. Andersen-tekster, og han har sikret udgivelse af en lang række hidtil ukendte Andersen-tekster i 21 større og mindre bøger, udgivet over de sidste 30 år. Skjerk, der i dag er pensioneret, har udført de omfattende arbejde ved siden af sit almindelige job som kontorassistent i et forsikringsselskab. Legatet er på 25.000 kroner.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her