Læsetid: 3 min.

Kodeord: ’Swagata Ganguly’

Telestyrelsen holder i dag en spionagtig auktion over de fire, danske licenser til fremtidens mobile bredbånd, UMTS
5. september 2001

Mappemænd med blå briller, snydeskæg, mobiltelefoner og tunge konvolutter vil i dag fra kl. 10-16 (dansk tid) indfinde sig på fire udvalgte lokaliteter i København og London for at overvåge deres konkurrenter. I det korte tidsrum afleverer et ukendt antal teleselskaber deres auktionsbud på én af de fire, danske UMTS-licenser – i en »særskilt, uigennemsigtig kuvert, mærket ’3G Bud’«.
Det er dog langtfra alle, der kan deltage i milliardspillet. Udover at deponere et beløb på 200.000.000 kr »til Statens konto nr. 8082-6 i Danmarks Nationalbank« skal eventuelle gamblere også have forberedt sig på en lidt komisk spionleg:
»Kurerer kan blive standset af sikkerhedsvagten og henvist til postmodtagelsen. I det tilfælde skal De oplyse, at De skal aflevere noget personligt til ’Swagata Ganguly’. Budgiverne vil derefter blive eskorteret til indleveringsrummet,« skriver Telestyrelsens i sin vejledning.
Bortauktioneringen af de fire UMTS-licenser til det nye mobile bredbåndsnet – der vel at mærke ikke findes endnu – er således ikke nogen normal auktion, idet de interesserede teleselskaber ikke må kende hinandens prisbud undervejs.
To grundregler ligger dog fast i det danske auktionsspil, der er udformet af det britiske konsulentfirma, Rothschild & Sons: For det første begynder budene ved 500.000.000 kr. Og for det andet vil alle fire, danske UMTS-licenser blive solgt til det fjerdehøjeste bud.
Hvert enkelt telefirma skal derfor gamble på en pris, der ligger mellem 500.000.000 kr. og det fjerdehøjeste. Hvor højt, dét præcist er, afhænger først og fremmest af, hvor mange teleselskaber, der byder ind.

Auktionsbud i blinde
I udgangspunktet forventes både TDC, Sonofon, Orange og Telia at aflevere tilbud. Men hvis blot ét teleselskab mere – f.eks. det britiske Vodafone eller danske Mærsk Data – også byder ind, så skal mindst ét af firmaerne udskilles fra kapløbet om mobilt Internet.
Den eneste måde, firmaerne kan sikre sig efterretning om, hvorvidt der er mere end tre teleselskaber – udover dem selv – der byder på licenserne, er ved at overvåge de officielle afleveringssteder ganske nøje: Holsteinsgade 63, Østergade 38, Vimmelskaftet 47 og St. Swithin’s Lane i London.
Her vil der med stor garanti stå folk med detaljeret viden om konkurrenternes ansatte og kontrollere, hvem der går ind og ud af kontorerne. Hvis et femte teleselskab træder ind på scenen i løbet af dagen, vil de fire øvrige nemlig være nødt til at revurdere deres første tilbud på formentlig ca. 500.000.000 kr. En passus i udbudsmaterialet fortæller, at det vil være muligt at give »et eller flere yderligere tilbud til Telestyrelsen«.
Strategien bag auktionsmodellen er, at teleselskaberne skal forsøge at byde hinanden op i blinde.
Professor Ken Binmore fra universitetsinstituttet Else i London har også forklaret i fagbladet Ingeniøren, at selve idéen med flere tilbudsrunder i løbet af dagen netop er at gøre det besværligt at indgå hemmelige prisaftaler mellem de europæiske teleselskaber. De har nemlig tidligere været under mistanke for at have aftalt priserne på forhånd.
UMTS-auktionsmodellen er baseret på ganske avancerede spilteorier om, hvordan folk og selskaber reagerer, når de er i konkurrence med hinanden. Konsulentfirmaet Rothschild & Sons har i alt fået et beløb på lidt under 100 mio. kr. for at tilrettelægge salgsrunden, der vil give den danske stat lidt over to mia. kr., hvis alt går som Telestyrelsen håber.
I Telestyrelsen må ingen udtale sig om auktionen, idet man derved frygter at kunne indvirke på teleselskabernes tilbud, forklarer styrelsens underdirektør, Finn Petersen, til Information. Han oplyser, at resultatet af auktionen vil blive offentliggjort om to uger.

*Telestyrelsens hjemmeside rummer mange detaljer om dagens auktion: www.tst.dk/

FAKTA
Mobilt net
UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) er et slags mobilt bredbåndsnet. Det skal overføre videoer, lyd og data fra mobiltelefonen med to millioner bits i sekundet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu