Læsetid: 3 min.

Ledige magistre låses fast i dagpenge-systemet

Arbejdsløse akademikere må ikke tage kurser, der kan forbedre deres chancer for at genindtræde på arbejdsmarkedet
20. september 2001

Arbejdsløse magistre bliver fanget af de stramme dagpengeregler, når de forsøger at forbedre deres chancer for at få et job.
Det siger formanden for Magistrenes A-kasse, Marianne Holmegaard. Hun påpeger, at reglerne forhindrer magistrene i at tilmelde sig kurser, der kan være afgørende for deres chancer for at finde sig et nyt arbejde.
I stedet bliver de tvunget til at gå ledige i et år – hvorefter de bliver sendt ud i en aktivering, der som oftest ikke fører dem ud i en fast stilling.
»Det er et alvorligt problem, at reglerne er så stramme, at de forhindrer a-kassens medlemmer i at deltage i kurser, der ville kunne forbedre deres chancer for at komme tilbage på arbejdsmarkedet,« siger hun.
Hendes udmelding understøttes af den historie, som en ledig musikterapeut har fortalt til Information om sit forsøg på at få lov til at tilmelde sig et universitetskursus, der ville kunne forbedre hans chancer for at komme tilbage på arbejdsmarkedet væsentligt.
Musikterapeuten, der har valgt at være anonym, blev ledig i foråret. Og i maj søgte han om tilladelse til at deltage i efteruddannelse i musikterapi under åben uddannelse på Aalborg Universitet.
Kurset ville medføre, at han blev opgraderet fra cand. phil. til cand.mag. i musikterapi, men hvis han ville deltage, så skulle han slå til nu. Kurset udbydes kun som efteruddannelse i år.
»Det kursus var perfekt for mig,« siger musikterapeuten. »Det ville gøre mig bedre til mit fag – og det ville give mig bedre muligheder for at finde et arbejde bagefter.«

Opkvalificering forbudt
Arbejdsdirektoratet gav ham imidlertid afslag på en ansøgning om at måtte deltage i kurset.
Afslaget havde to hovedbebegundelser:
nKurset varer ti timer om ugen. Ifølge reglerne må en ledig inden for sit første år som arbejdsløs ikke deltage i undervisning, der varer mere end seks timer om ugen, da vedkommende skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet.«
nKurset ville opkvalificere musikterapeutens evner som terapeut. Det er ifølge reglerne ikke tilladt en ledig at modtage opkvalificerende undervisning inden for sit første år som arbejdsløs.
Om det første punkt siger musikterapeuten:
»Det er hul i hovedet at påstå, at jeg ikke kan stå til rådighed for arbejdsmarkedet, bare fordi jeg deltager i kurset. Pointen omkring kurset er netop, at det er lagt an på at kunne gennemføres af folk, der er i arbejde. Det vil sige, at det i høj grad er bygget op omkring fjernstudier med enkelte moduler lagt på universitetet i Aalborg. Og disse er i øvrigt lagt uden for almindelig arbejdstid.«
Og vedrørende argumentet om, at han som ledig ikke må deltage i undervisning, der opkvalificerer hans evner, siger han:
»Med den beslutning fratager man mig faktisk muligheden for at hjælpe mig selv ud af ledigheden. Jeg risikerer endda, at mine erhvervsmuligheder svækkes i forhold til mine kollegers, fordi jeg som arbejdsløs ikke må deltage i et så centralt kursus.«

Centralt punkt
Også i Magistrenes A-kasse – hvor man forsøger at hjælpe de otte-ni procent fuldtidsledige magistre, der findes i Danmark – er man utilfreds med reglen om, at de ledige ikke må deltage i opkvalificerende kurser.
»Netop for ledige magistre er efteruddannelse et centralt punkt, fordi de ofte mangler nogle helt konkrete færdigheder, før de kan finde sig et job,« siger Marianne Holmegaard.
»De har et solidt fagligt grundlag, men de mangler måske et kursus i edb eller i administration eller lignende. Og denne regel forhindrer dem i at tilegne sig de kvalifikationer, som de har brug for,« siger formanden for a-kassen.
I et brev til den arbejdsløse musikterapeut giver Marianne Holmegaard udtryk for sin ærgrelse over den måde, reglerne er udformet på:
»Jeg er ked af, at du ikke kan benytte den enestående chance for at få en opkvalificering (...) men jeg kan oplyse dig om, at bestyrelsen vil forsøge at arbejde på at få ændret disse regler.«
Marianne Holmegaard nærer dog ikke store forhåbninger om, at det vil lykkes at få politikerne til at løsne på regelsættet.
»Politikere har simpelthen ikke den store interesse i at hjælpe arbejdsløse magistre.«
»De siger, at ledige magistre er en ressourcestærk gruppe, men det er nu ikke helt rigtigt. Også magistre er sårbare, når de står uden arbejde,« siger Marianne Holmegaard.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu