Læsetid: 2 min.

Livsfordoblere

Den stensikre opskrift på et godt ægteskab findes ikke. Men i otte korte portrætter af par, der har holdt sammen i mange år, kommer Ulla Boye tæt på kærlighedens mystik
25. september 2001

Nye kortfilm
Judith og Ulrich forvandlede sig ved en westernfest for 31 år siden til Ginger Rogers og Fred Astaire. Kort efter flyttede de sammen, og som alle andre par oplevede de, at hverdagen var en større udfordring end den første brusende forelskelse. Kærligheden overlevede imidlertid. I en moden alder blev de gift, og i dag oplever de deres stilfærdige samvær i et hus på Møn mere intenst end nogensinde.
At lykken ikke ligner reklamerne, kan de otte par i Ulla Boyes serie af korte portrætfilm alle skrive under på. Men hvor og hvordan den indfinder sig, og hvad der er hemmeligheden bag et langt og tilfredsstillende samliv, har de sværere ved at sætte ord på.
En af nøglerne synes at være det, man kalder gemytternes overensstemmelse. De interviewede par – hvoraf flere har været gift i fyrre år eller mere – er i påfaldende grad på bølgelængde. Landmandsparret Lone og Jens fra Hobro sprang bryllupsrejsen over og hævder ikke at være romantiske. Men at ’kemien’ er i orden, vidner den fælles underspillede humor om.
Sømanden Jens Verner har ført en lille krig med sin Sonja om retten til at ryge pibe i den trange køjeseng. Men at den erotiske gnist er intakt efter 41 år, behøver man blot at se på kropssproget for at konstatere. Og at der er andet end Guds vilje, som holder sammen på de kristne Ann-Mari og Sten fra Børkop, skal man være blind for ikke at få øje på.

Humøroverskud
Konceptet bag filmserien er lige så enkelt, som det er effektivt. Instruktøren har anbragt de otte par i deres hjem, side om side og med front mod kameraet. Ud fra en række stikord taler de – hver for sig eller i munden på hinanden – om forelskelse, kærlighed, vaner, tryghed og konflikter.
Det er tydeligt, at de fleste nyder lejligheden til at evaluere det samliv, som måske ikke bliver diskuteret eksplicit i hverdagen. Og Ulla Boye er en god lytter, som forstår at tie. Når hun da ikke lige sprutter af grin bag kameraet, fordi hendes veloplagte interviewofre demonstrerer det humøroverskud, som givetvis er en af forklaringerne på, at netop disse forhold har holdt så længe.
Livsstilsmagasinerne vrimler med gode råde om løsninger på akutte kriser. I serien To må man være gives bud på det langt sværere spørgsmål om, hvordan kærligheden holdes i live over længere tid.
Som et af parrene konstaterer: Det hjælper at have realistiske forventninger til livet og kærligheden. Man kan ikke regne med at vågne op hver morgen og være voldsomt lykkelig. Og et andet par supplerer: Lykken indfinder sig sjældent, når man forsøger at lokke den med stearinlys og ’middag-for-to’. Til gengæld kan den komme snigende over to spejlæg ved køkkenbordet, når man mindst venter det.

*To må man være. Instr: Ulla Boye. 8 x 12 min. Distribueres samlet af Det Danske Filminstitut via bibliotekerne
*Vises som serie på DR 2 fra 25. sep.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her