Læsetid: 3 min.

Massemord chokerer Schweiz

Lille idyllisk by rystet, efter at en schweizisk borger gik amok og dræbte 14 i det lokale parlament
28. september 2001

ZüRICH – Byen Zug, 35 km fra Zürich, med knap 25.000 indbyggere er i chok, efter at en utilfreds schweizisk borger gik amok og anrettede et blodbad i parlamentsbygningen i Zug. 14 dræbte, ni alvorligt sårede og adskillige andre, der var sårede i mindre grad, var det uhyggelige resultat af massemordet, som endte med, at gerningsmanden skød sig selv.
Zug er idyllisk beliggende ved Zuger-søen og med udsigt til alperne. Byen er også kendt for sit gode klima for skatteydere. Her har en række udenlandske firmaer og holdingselskaber deres adresse, og mange velbeslåede borgere er flyttet hertil. Kantonen har knap 100.000 indbyggere, og man »kender hinanden«.
Netop af den grund er skuddramaet så chokerende.
Af de 14, som amokskytten dræbte, inden han tog livet af sig selv, var tre medlemmer af den kantonale regering (der i alt omfatter syv personer), de øvrige 11 var medlemmer af det kantonale parlament, hvis medlemsantal er på 80.

Utilfreds med klage
Politiet kunne hurtigt påvise, at der ikke var anden forbindelse til terroranslaget i USA, end at drabsmanden kan have følt sig inspireret af dette til at fremkalde død og ødelæggelse på grund af sin personlige utilfredshed, som skyldtes, at myndighederne havde afvist en række klager, han havde indgivet til dem. Under skyderiet råbte han op om disse klager, og i det afskedsbrev, han efterlod, brugte han udtrykket »en vredens dag for mafiaen i Zug«.
I kraft af det udbredte lokale selvstyre i Schweiz har et kantonalt parlament og en kantonal regering indflydelse på mange sager, der vedrører borgerne direkte. Derfor kommer det af og til til protesthandlinger og i sjældne tilfælde til voldelige overgreb over for kommunale og kantonale myndigheder. En voldshandling som gårsdagens sprænger dog alle rammer.
Nok er der her tale om en mand, som gik amok. Men hans handlinger var velforberedte: Han indfandt sig netop den dag, parlamentet havde møde, han medbragte både stormgevær og pistol samt flere våben, han ikke anvendte, og en sprængladning. Og han havde iført sig en uniformslignende beklædning med påskriften »politi«.
Den schweiziske forbundspræsident Moritz Leuenberger havde sikkert ret, da han i en første chokeret reaktion fastslog »det stigende beredskab til at udøve vold« som en væsentlig baggrund for den tragiske handling.
Leuenberger tog øjeblikkeligt til Zug for at berolige befolkningen sammen med formanden for det schweiziske parlament, Peter Hess, der selv er valgt i kanton Zug. Peter Hess pegede på nødvendigheden af en bedre beskyttelse for de schweiziske politikere, og gav øjeblikkeligt ordre til en strengere kontrol med adgangen til den nationale parlamentsbygning i Bern. Samtidig understregede han imidlertid, at det ikke må betyde, at borgernes ret til at kunne følge med i politikernes arbejde på nogen måde indskrænkes.

Ingen bevogtning
Rent faktisk var den kantonale parlamentsbygning i Zug ikke på nogen måde bevogtet. Der befinder sig normalt ikke politi i bygningen, heller ikke på dage, hvor parlamentet holder møde, men kun ubevæbnede opsynsfolk.
Her over for står den lette adgang til at komme i besiddelse af våben i Schweiz: Mændene i den våbenføre alder har deres militære udrustning med hjem og derudover er det let at købe våben i de talrige våbenbutikker.
Endelig kan en del af baggrunden for blodbadet i Zug søges i den vidt udbredte opfattelse af, at der eksisterer en sammenspist gruppe af toneangivende personligheder i skatteparadiset.
Mod den omtalte Peter Hess blev der i forbindelse med hans valg til parlamentsformand i Bern netop rejst alvorlige beskyldninger for at sidde i bestyrelser for firmaer, der mistænkes for pengevask.
Udtrykket »mafiaen i Zug« er absolut ikke drabsmandens egen opfindelse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her