Læsetid: 1 min.

Mission fuldendt i Makedonien

NATO-styrken har i al stilhed nået sit mål i Makedonien: Indsamling af godt 3.000 våben. Men en let styrke fortsætter, og fredsplan er fortsat ikke på plads
26. september 2001

Overdøvet af braget i New York for to uger siden er det faktisk lykkedes NATO-styrken i Makedonien at fuldende sin mission i landet på den programmerede tid: Indsamling af ca. 3.000 våben, tilhørende landets albanske oprørsbevægelse, UCK.
NATO’s generalsekretær, George Robertson, kunne i går konstatere, at med indsamlingen af 3.300 våben havde »Operation Nødvendig Høst ikke kun nået sit mål, men overgået det.«

Fredsaftale ikke opfyldt
Men alt er dog ikke problemfrit i Makedonien. Landets parlament har endnu ikke opfyldt sin del af den fredsaftale, landets makedonere og albanere indgik i august.
Ændringer af forfatningen, der skal give landets albanere, ca. en tredjedel af befolkningen, større politiske og sproglige rettigheder og ophæve deres nuværende status som andenklasses-borgere, er endnu ikke vedtaget.
Efter to ugers pause i forhandlingerne vedtog parlamentet mandag 15 ændringer af forfatningen – men kun med et spinkelt flertal og langt fra de to tredjedeles majoritet, som en grundlovsændring kræver.
Lovgiverne har nu 10 dage til at forhandle forfatningsændringerne igennem, før en endelig ratifikation af forfatningen skal ske. Men i går begyndte parlamentet i stedet at diskutere, hvorvidt ændringerne skal til folkeafstemning - en sikker metode til at få fredsaftalen til at falde sammen.
Albanske politikere har truet med, at ethvert forsøg på at forhale eller ændre fredsaftalens bestemmelser vil føre til fornyet borgerkrig i landet.
Vestlige analytikere frygter, at jo længere tid der går, før en ny forfatning er på plads, jo bedre muligheder har makedonske og albanske nationalister for at ødelægge fredsprocessen og foranstalte provokationer, der kan føre til væbnet krig.
Et andet uafgjort stridspunkt er spørgsmålet om amnesti til de albanske oprøre, der har nedlagt våbnene. De ledende makedonske politikere har også tøvet med at iværksætte denne del af fredsaftalen.
NATO-styrken på 4.500 mand rejser nu hjem, men en styrke på »flere hundrede« vil blive tilbage for at beskytte det korps af ubevæbnede internationale fredsmonitorer, som fremover skal overvåge fredsprocessen i Makedonien.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu