Læsetid: 3 min.

Musikalske iværksættere

Thau og Barra Head tager sagen i egen hånd og udgiver plader på eget selskab, når nu de store ikke vil, mens Hotel Hunger gerne vil lege med de store
17. september 2001

Nye cd’er
Pladebranchen er i krise, de store selskaber tjener på grund af den stigende hjemmebrænding og downloading af cd’er fra nettet ikke penge nok til at satse på nye, danske band. Reaktionen fra grupperne er enten frustrationer over at blive overset eller igangsættelse af egne pladeselskaber. Et postbud fortalte mig forleden, at der snart er et pladeselskab i hver anden opgang på Vesterbro i København, hvoraf de fleste som regel forsvinder igen, når pladeselskabsdirektøren (som er den samme som bandlederen) ikke længere har plads under sofaen til de usolgte eksemplarer og derfor må dumpe dem i den nærmeste affaldscontainer.
Men nogle af dagens mindre pladeselskaber har den fornødne stædighed, entusiasme og eksistensberettigelse til at overleve en enkelt pladeudgivelse, f.eks. Crunchy Frog, der i sin tid blev startet af det københavnske band Thau og som i dag har lovende navne som The Tremolo Beer Gut, Superheroes, Tothe International og Düreforsög i sin stald.
Aktuel er ’Den Sprøde Frø’ med netop Thaus tredje og til dato mest kommercielle udspil, All It Takes Is Everything, som indeholder et par regulære ørehængere, men også viser, at melodimaterialet ikke holder til et helt album. Thaus kraftcenter, den allestedsnærværende trommeslager Jesper Reginald, skriver både tekst og musik, og stilen er den amerikanske indie-rock med specielt hedengangne Pavement som forbillede. Og det starter godt med den smukke intro »Favorite Dream«, der går over i »Awestruck«, en stærkt lyttervenlig sag bygget op af en original instrumentering. Men som man arbejder sig længere ind på pladen oplever man også en stilistisk og kreativ tomgang i både musik og tekster, og det er ærlig talt synd, for når Thau endelig rammer melodien, befinder den sig på et højt niveau.

Ingen kompromiser
Pladeselskabet Play/Rec med base på Nørrebro i København er startet på initiativ af en række musikere, ikke i utilfredshed over de etablerede selskabers repertoireudvalg, men for at få mulighed for at udgive lige det, de har lyst til. Play/Recs første udgivelse er Barra
Heads Songs And Departures, hvor arrangementet er rock af den hårde slags, der tangerer hard-core og postgrunge. Temposkift og komplekse melodistrukturer er udtalte, numrene starter nænsomt og blødt og ender i voldsomme guitarudladninger, men også i de dæmpede passager lurer en undertrykt aggression. Der er generelt ingen kære mor hos Barra Head, ingen leflen for publikum eller strømninger og ingen intentioner om et gennembrud til den brede skare, men alligevel skal man ikke lade sig skræmme, hvilket numre som »Origin« og »Common Will«, der begge midt i al desperationen rammer en melodiske tone, er gode eksempler på.

Drengerøvsrock
Et verdensgennembrud lyder Hotel Hunger til gengæld til at være interesseret i. Og skal det efter en del mislykkede forsøg endelig blive til noget, kunne det faktisk godt være med nyeste udspil, All You Can Eat, udgivet på det ligeledes nystartede selskab, Circle Records. Albummet har en slikket, international lyd med skæringer, som går ind i øregangen men også hurtigt ud igen. Glamrocknumre som det friske »Mission Imp« opdateres til årgang 2001, mens andre numre er inspireret af dagens nu-metalscene og uden nævneværdig refleksion handler om at gå i byen, drikke bajere og score damer. Den megen hørm af drengerøve-i-øvelokalet har sikkert været meget sjovt for musikerne at udgyde på pladen, men det giver unægtelig All You Can Eat et til tider for infantilt præg.

*Thau: All It Takes Is Everyting. Produceret af Per Sunding. Crunchy Frog, www.
crunchy.dk
*Barra Head: Songs And Departures. Produceret af Barra Head. Play/Rec, www.playrec.dk
*Hotel Hunger: All You Can Eat. Produceret af Henrik Botoft og Jimmy Jørgensen. Circle Records, www.circlerec.com

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her