Læsetid: 2 min.

Muslimer frygter mere fremmedhad

Terrorangrebene i USA kan skade forholdet mellem kristne og muslimer i Danmark, siger toneangivende danske muslimer
13. september 2001

Terrorangrebene i USA kan skade forholdet mellem kristne og muslimer
i Danmark, siger toneangivende danske muslimer

Danske muslimer frygter, at det vil skade forholdet mellem kristne og muslimer i Danmark, hvis det viser sig, at terrorangrebene på World Trade Center og Pentagon blev begået af fanatiske muslimer.
»Jeg bider negle lige nu af frygt for, hvad dette vil betyde for integrationen,« siger Muharrem Aydas, formand for Paraplyorganisationen for Etniske Minoriteter (POEM), til Information.
»Opinionen i Danmark er i forvejen ret negativ over for muslimer. Og hvis det viser sig, at det er muslimer, der står bag angrebene i USA, kan det være med til at gøre tingene endnu værre.«
Aydas oplyser, at de muslimske terrorister dermed vil have leveret friske argumenter til de politikere, der vil stramme kursen over for flygtninge og indvandrere i Danmark.
»De vil kunne sige: Se hvad islam kan føre til. Se hvad muslimer kan finde på. Vi har en masse af dem her i landet – hvad vil det ikke ende med?«
Derfor mener Aydas, at det er af største nødvendighed, at alle herboende muslimer tager afstand fra den terror, der har fundet sted. Og han er skarp i sin fordømmelse af de palæstinensere, der onsdag dansede i gaderne af jubel over terroraktionerne.
»Alle muslimer i Danmark risikerer at blive ramt, fordi nogle få tåber opfører sig totalt idiotisk,« siger han: »Jeg kan næsten ikke finde stærkere ord, hvormed jeg kan tage afstand fra de uværdige jubelscener.«

Vi har samme Gud
Også formanden for foreningen af kritiske muslimer, Sherin Khankan, tager afstand fra de jublende palæstinensere: »Deres opførsel er særdeles uheldig,« siger hun.
Og hun tilføjer, at hun deler Aydas’ frygt for, at forholdet mellem danske muslimer og kristne skal lide skade, hvis det bliver afsløret, at det var muslimske terrorister, der stod bag drabene på civile amerikanere.
I så fald står danske muslimer efter hendes mening over for en stor opgave med at forklare om grundlaget for islam, »Vi må fortælle, at vi allesammen – jøder, kristne og muslimer – deler troen på den samme Gud. Og vi må gøre det klart, at der ingen forskel er på islam og kristendommen, når det gælder budet om næstekærlighed. Det skal vi alle overholde,« siger hun.
»Og hvis det er muslimske terrorister, der har begået terrorangrebene i USA, så
er de ikke først og fremmest muslimer – de er bare terrorister, der tilfældigvis også er muslimer. Deres gerning har intet med islam at gøre.«
Babar Baig fra den muslimske forening Idara Minhaj-Ul-Quran Youth League, udtaler, at hvis det er muslimer, der har stået bag terrorhandlingerne, så har de begået politiske handlinger – ikke religiøse: »Islam tillader overhovedet ikke terror,« siger talsmanden, der kalder angrebene for »umenneskelige«.
»Så derfor må folk ikke opfatte terrorangrebene som reigiøse handlinger. Der er tale om mennesker, der misbruger religion til deres private politiske formål.«
Ole Olsen, formand for Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening og folketingskandidat for Det radikale Venstre, er chokeret over, at visse palæstinensere har bifaldet terrorhandlingerne.
»Der er tale omfrustrerede teenagere og andre, der bifalder alle gerninger rettet mod USA,« siger han.
»Men de udgør under ingen somstændigheder et flertal af palæstinenserne i Danmark.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her