Læsetid: 3 min.

Netop nu - for øjnene af os

Det er det rene ragnarok at se på, og det er umuligt i dette øjeblik bare at gætte på, hvor mange mennesker der omkommer i disse sekunder
12. september 2001

69 minutter
Klokken er 16.17 på min computer, og et øjenvidne er netop i gang med at fortælle om, da hun for en halv time siden så en passagermaskine – en Boeing 767 – styrte ned i Pentagon bygningen i Washington. Det er en halv time efter passagerfly nummer to var fløjet ind i World Trade Center’s sydlige skyskraber på det sydlige Manhattan, hvilket igen var 18 minutter efter det første fly – også en 767 – som kom fra Boston, var fløjet ind i den nordlige skyskraber. For et øjeblik siden kollapsede så den sydlige skyskraber.
Netop nu – 16.20 – meddeles det, at alle fly på vej til USA sendes til Canada, og al flyvning i USA er standset – grounded. I dette øjeblik vises billeder fra gaderne omkring World Trade Center, som er optaget tidligere og som viste den sydlige skyskrabers sammenbrud – set fra gaden.

Værre end Pearl Habor
Hold da – netop nu – for øjnene af os – live hedder det paradoksalt nok – styrter den nordlige skyskraber sammen. Det er det rene ragnarok at se på, og det er umuligt i dette øjeblik bare at gætte på, hvor mange mennesker, der omkommer i disse sekunder. 50.000 mennesker arbejder dagligt i de to tårne – eller arbejdede. Ca. 100.000 – et hundrede tusinde besøgende kommer eller kom i bygningerne hver dag. Og tusinder var strømmet til bygningerne for at komme til hjælp efter flyene havde torpederet tårnene. To af New Yorks mest markante bygninger er fjernet fra verdensbyens skyline just like this. Et uanet antal af byens borgere og af dem, der kommer ind fra de omkringliggende metropoler hver dag for at arbejde, er omkommet.
Og for at det ikke skal være løgn kommer der nu meddelelse om en bilbombe foran Udenrigsministeriets bygning i Washington – det er dog ikke bekræftet endnu – det er det heller ikke, at endnu et fly er styrtet i Pensylvania.
Dette er værre end Pearl Harbor den 7. december 1941 – hvad er det for en desperat gruppe, der ofrer sine egne medlemmer og med sikkerhed tusindvis af civile mennesker for at tilfredsstille et enormt had mod verdens eneste såkaldte supermagt. Hvad er en supermagt, når ganske få skruppelløse individer kan lamme den på en almindelig tirsdag – uden al tvivl den sorteste tirsdag i supermagtens historie. Netop nu er speakeren, som taler direkte fra Washington, noget dirrende i stemmen fordi et passagerfly – som vi kan høre – passerer henover hvor de står.
Igen billeder af et New York, som ingen horror filminstruktør har haft fantasi til at forestille sig.

De sidste 50 etager
Associated Press rapporterer nu, 16.45 på CNN, at et andet highjacked fly er på vej mod Pentagon. Flere jagerfly er set over Washington med kurs mod vest, hvorfra det senest observerede fly skulle komme. Yderligere et fly meldes at have kurs mod Pentagon – men vi ved jo, selv om det er svært at berolige sig i en sådan stund, at i en sådan stund florerer rygterne. Netop nu understreges det, at dette andet fly er på vej mod Pentagon. Et fjerde – eller er det femte – fly er crashed syd for Pittsburg. Klokken er 17.03. En 747 – også kaldet en jumbo. Det er bekræftelse på det, der tidligere blev meldt.
Råd over fjernsyn og radio til folk i New York, som er i nærheden af, ja, det tidligere World Trade Center: Walk north – just walk – forget about your cars – walk till you get out of the smoke. Keep walking and keep calm.
Undergrundsbanen er lukket.
17.06 – Nu røg de sidste 50 etager af den nordlige skyskraber i World Trade Center.
17.20 meddeles, at to amerikanske passagerfly, et fra Dulles på vej til Los Angeles og et fra Boston også på vej til Los Angeles, er styrtet ned.
17.26: En United Airlines maskine fra Washington til San Francisco er styrtet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her