Læsetid: 2 min.

Norske sosser fik lussing

Arbeiderpartiet og statsminister Jens Stoltenberg fik et forventet nederlag ved valget
11. september 2001

OSLO – Det regerende norske Arbeiderpartiet og statsminister Jens Stoltenberg fik i går en lige så stor lussing af vælgerne som frygtet. Den første exitpoll viste et rekorddårligt valgresultat på kun 24,4 procent af stemmerne. Ved sidste valg i 1997 fik partiet 35 procent af stemmerne, og gårsdagens resultat er det værste siden 1927 for partiet.
Men det var i går aftes uklart, om Arbeiderpartiets store tilbagegang var nok til, at Jens Stoltenberg vil gå af som statsminister, eventuelt for at overlade roret til enten det konservative Høyres Jan Petersen eller Kristelig Folkepartis Kjell Magne Bondevik.
Partiet er på den ene side fortsat det største i Norge, eftersom fremgangen hos Jan Petersens konservative Høyre kun rakte til 21 procent. Men tidligere statsminister Kjell Magne Bondeviks Kristelig Folkeparti klarede sig ret godt med 11,3 procent. Desuden kom det lille liberale Venstre tilsynelandende over spærre-grænsen. Det betyder, at Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti sammen med Fremskrittspartiet kan mønstre et flertal i Stortinget. Dermed kan Norge få en borgerlig regering.
Statsministeren har hidtil sat sin lid til, at der i Stortinget ikke kan skabes et flertal imod ham, og at hverken Socialistisk Venstreparti (SV) eller Senterpartiet vil vælte ham. Men disse to partiers støtte var ifølge NRK’s exitpoll ikke nok til at have et flertal i Stortinget.
Socialistisk Venstreparti blev valgets store vinder med 13,6 procent af stemmerne mod seks procent ved sidste valg.

Bondevik afgørende
Meget kommer til at afhænge af, hvad Kjell Magne Bondevik vælger at gøre. Han gik til valg på at få sin Sentrumsregering tilbage til magten igen. Den blev væltet for halvandet år siden efter at have regeret i to et halvt år. De to øvrige deltagere i denne koalition, Venstre og Senterpartiet, klarede sig skidt i går med henholdsvis 4,7 og 5,6 procent. Det er usikkert, om Bondevik vil vælge at forsøge at holde fast i Sentrums-muligheden, eller om han vil se sig om efter andre samarbejdspartnere for at få indflydelse. Hvis exit-pollen holder, tyder meget på, at der vil blive kontakter mellem Jan Petersen og Kjell Magne Bondevik i de kommende dage. Hvis de to – evt. sammen med Venstre – kan blive enige om et regeringsgrundlag, står Fremskrittspartiet klar til at støtte.
Stoltenberg tog i går aftes ingen direkte konsekvenser af valgnederlaget og ventes at tage bestik af situationen. Eventuelt at forsøge at lokke Bondevik over på sin side. Bondevik har imidlertid været meget skeptisk over for samarbejde med Arbeiderpartiet.
Uanset hvad, så kommer Arbeiderpartiet til at gennemgå en selvransagelse og intern opvask. Det fastslog partileder Thorbjørn Jagland allerede om eftermiddagen, da han stemte i hjemkommunen Lier.
»Uanset hvilken regeringsløsning landet får, så vil dette valg stille store krav til Arbeiderpartiet,« sagde Jagland, som ikke ville sige noget om valgresultatets eventuelle personlige konsekvenser for ham selv som partileder eller som Norges udenrigsminister.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her