Læsetid: 2 min.

Nyrup valgte at begynde dialog på neutral grund

Statsministeren vil ikke blande religion og politik og møder indvandrere i et medborgerhus
28. september 2001

I Danmark
Mens bl.a. EU-Kommissionens formand Romano Prodi og 34 ambassadører fra muslimske lande torsdag besøgte en moské i Bruxelles og efterfølgende sendte klare signaler om deres ønske om dialog med muslimske minoritetssamfund i Europa, valgte Poul Nyrup Rasmussen at begynde sin dialog om islam som fjendebillede på mere neutral grund.
Han mødtes torsdag formiddag med repræsentanter for den ikke-religiøse organidation POEM, Paraplyorganisationen for Etniske Mindretal, og mødet fandt sted i Medborgerhuset på Nørre Alle i København.
Om valget af mødested sagde statsministeren:
»Det er jo min opgave som statsminister at holde sammen på alle dele af den danske befolkning. Min appel til danskerne er at de, helt ind i hjertet, siger til sig selv: Fordi man er muslim er man ikke terrorist. Langt, langt de fleste muslimer i Danmark er ordentlige borgere, der har et eneste ønske: At fungere godt i samvær og respekt for alle andre.«
»Men jeg vil ikke diskutere disse ting under et besøg i en moské eller et bedested. Her i Danmark diskuterer vi politik og samarbejde i et medborgerhus. Vores religion dyrker vi i kirken, moskeen eller hvor vi nu kommer. Det er to forskellige ting.«

’En banebrydende dag’
Ved at afholde mødet i et medborgerhus var der altså ifølge Nyrup åbnet mulighed for en diskussion om politik og samarbejde, og debatten om, hvordan utrygheden blandt både indvandrere og gammeldanskere efter terrorangrebet i USA kan nedbrydes, foregik i en åben atmosfære, sagde begge parter efter mødet.
»Det var en banebrydende dag. Nu er der taget hul på bylden,« sagde formand for POEM, Muharrem Aydas.
»Jeg er sikker på, at den dialog, statsministeren nu har været med til at sætte i gang, får stor betydning, især hvis pressen hjælper os med at få et mere nuanceret billede ud til befolkningen. Som det er nu, føler mange grupper af indvandrere sig utrygge, fordi man har klandret en bred gruppe af muslimer.«
»Vi har prøvet at forklare statsministeren, at der er behov for en bedre dialog for at dæmme op for mistro og mishagsytringer over for mindretallene.«

Utryghed
Statministeren erkendte, at der er udbredt utryghed:
»Mange indvandrere føler sig utrygge og bange i den nuværende situation. De mærker blikkene på gaden, i toget, på arbejde. Men der er heller ikke tvivl om, at mange andre danskere også føler sig utrygge. Vi i regeringen og også indvandrernes organisationer har pligt til at søge denne bekymring erstattet med en ny tryghed ved hinanden. Vi skal lægge kræfterne sammen for at sikre, at der ikke kommer konflikter i gaderne i Danmark,« lød statsministerens budskab.
Dialogen mellem indvandrere og politikere om risikoen for voksende islamofobi og fremmedangst skulle være begyndt tirsdag på et møde mellem statsministeren og repræsentanter for forskellige muslimske organisationer. Men mødet blev aflyst og er udskudt på ubestemt tid. Statsministeren overvejer nu – efter rådgivning fra den radikale politiker Naser Khader (R) – at udvide den oprindelige liste over mødedeltagere for at få flere ’brobyggere og moderate muslimer’ til at deltage i dialogen.
Leder på forsiden

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her