Læsetid: 5 min.

Ondskabens tvivlsomme ikon

Har den saudi-arabiske terrorist kapaciten til at stå bag angrebet i USA? Eksperterne er uenige
15. september 2001

Følgerne
At Osama bin Laden – den hovedmistænkte for terrorangrebet – fra sin base i Afghanistan fører en hellig krig mod USA er sikkert nok. Det siger den saudiarabiske milliardær og terrorist selv.
Men var det også ham, der stod bag tirsdagens terrorangreb i New York og Wa-shington? Det spørgsmål er eksperterne uenige om.
Ifølge den amerikanske efterretningstjeneste, CIA, besidder bin Laden og hans al-Qaeda-netværk både ekspertisen og pengene til at udføre en så velplanlagt og sofistikeret terrorhandling med så mange involverede og så stor koordination.
Osama bin Laden vurderes som den eneste enkeltperson, der har fået opbygget en organisation med den nødvendige kapacitet. Ifølge en rapport fra den amerikanske Kongres’ forskningsenhed udgør bin Ladens personlige formue over to millarder kroner, som blandt andet betaler for et netværk af op mod 3.000 hjælpere verden over.
I rapporten, der lige var blevet færdig få dage før tirsdagens terrorangreb, hedder det også, at bin Ladens netværk opererer i mindst 34 lande.
»Angiveligt også i selve USA,« skriver terroreksperten Kenneth Katzman, der er rapportens forfatter.

Andre indblandet?
CIA har ifølge det anerkendte analyseinstitut Jane’s Information Group gennem de seneste fem år haft en særlig enhed nedsat, som har koncentreret sig om at indsamle oplysninger om bin Ladens netværk. Specialgruppen benytter sig af alt lige fra satellitter til læger, som har gennemset videobånd – og iøvrigt har konkluderet, at bin Laden kan gå uden problemer og ikke har brug for sin stok.
Efterforskningen af terrorangrebet i USA har ifølge de amerikanske myndigheder kun bekræftet den oprindelige mistanke om, at bin Laden kan stå bag. Dog sagde en amerikansk embedsmand i går til Reuters, at der »kan være flere organisationer indblandet«.
Der er flere, som sætter spørgsmålstegn ved, om bin Laden kan have gjort det.
En af dem er – lidet overraskende – lederen af det af-ghanske Taleban-styre, Mullah Mohammed Omar, der frygter et amerikansk gen-gældelsesangreb på Afghanistan, som huser bin Laden.
Det etøjede åndelige overhoved for talebanerne sagde i en pressemeddelelse, at »begivenheden i Amerika i sig selv peger mod en frifindelse af Osama, fordi Osama ikke har piloter«.
»Træning af piloter er en regerings arbejde, og kun en stat har kapaciteten til det,« sagde Omar.
Ifølge det amerikanske forbundspoliti, FBI, har de fleste af flykaprerne imidlertid fået deres pilotuddannelse i USA.
At det for bin Laden ikke ville være noget problem at betale for deres uddannelse, siger sig selv.

Hvor magtfuld?
Nogle analytikere fremhæver, at det vil blive svært at få bekræftet forbindelser til bin Laden, idet hans al-Qaeda organisation (basen, red.) arbejder ud fra konceptet om små, adskilte celler.
Celle-konceptet betyder imidlertid ifølge The New York Times samtidig, at top-styringen bliver sværere. Avisen påpeger modsætningen mellem billedet af al-Qaeda som en frygtløs terrororganisation og en gruppe, som – i hvert fald tidligere – har været »præget af sjusk, plaget af indre stridigheder, forræderi og grådighed«.
På den anden side har der været klare indikationer på, at al-Qaeda har haft forbindelser til både den sudanske efterretningstjeneste og den irakiske. Imidlertid blev det irakiske spor ikke fulgt efter bombeattentaterne på de amerikanske ambassader i Kenya og Tanzania i 1998.
Her koncentrerede efterforskningen sig om bin Laden og Sudan, hvilket også medførte amerikanske gengældelsesangreb på Afghanistan og Sudan. Ifølge Laurie Mylroie, forfatteren til Study of Revenge: Saddam Hussein’s Unfinished War Against America, er der mange indicier på, at Irak har været ude på hævn efter Golfkrigen og de efterfølgende FN-sanktioner mod landet, og at landet kunne være involveret i terrorangrebene i Kenya og Tanzania.
Det Hvide Hus var ifølge Mylroie ikke intereseret i at følge det irakiske spor, »selv om det ville være legitimt at stille spørgsmålet, om bin Laden alane virkelig ville være i stand til at udføre to bombeattentater på samme tid mod to store amerikanske mål,« som hun skrev i gårsdagens Wall Street Journal.
Hun mener, at en af grundene til, at så mange i det amerikanske efterretningsvæsen mener, at bin Laden er den største terrortrussel mod USA, er, at man samler så mange efterretninger ind om al-Qaeda.
»Det er på en måde overraskende, at USA regelmæssigt kan indsamle så megen information om bin Ladens planer, og så samtidig ikke finde nogle tegn forud for tirsdagens angreb,« skriver Mylroie.
Hun spørger, om der kan være tale om afledningsmanøvrer fra staters side. Om det måske er meningen, at USA skal opsnappe en iscenesat kommunikation, som peger på al-Qaeda for at dække over, at en stat er bag.
Hun peger på, at afledningsmanøvrer har været almindelige i krige, for eksempel under Anden Verdenskrig eller i begyndelsen af Golfkrigen, hvor USA narrede Irak til at tro, at man ville angribe Irak op gennem Kuwait og i stedet angreb landet fra en anden kant. Disse terrorhandlinger »er bestemt krigshandlinger«, understreger Mylroie, »med alden kompleksitet, som aktiviteter i krigstider normalt involverer«.

FAKTA
Blå bog
*Der er stor mystik om terror-bagmanden Osama bin Laden og hans fortid. Her er, hvad forskellige kilder skriver om ham:
*Født i Saudi-Arabien i 1957 eller 1958 som søn af en succes- og stjernerig entreprenør.
*Gift første gang som 17-årig med en kusine fra Syrien og har i dag mindst tre koner.
*Har værdier for over to milliarder kroner. En del af overskuddet fra bl.a. dambrug og byggefirmaer anvendes til at finansiere militsnetværket Al-Qaeda, som menes at have op til 3.000 medlemmer især fra Mellemøsten.
*Bidrog med finansiering og organisering af militser, der i Afghanistan med støtte fra USA kæmpede mod den russiske besættelse i 1980’erne.
*Efter at være blevet landsforvist fra Saudi-Arabien boede han i nogle år i Sudan for i 1996 at slå sig ned i Afghanistan.
*Er blevet sat i forbindelse med følgende terrorhandlinger: 1993: Bombe mod World Trade Center, seks dræbte og over 1.000 sårede. 1995-1996: Attentater mod amerikanske militærforlægninger i Saudi-Arabien, 24 amerikanske soldater dræbt. 1998: Bomber mod ambassader i Afrika, 224 dræbte og ca. 4.000 sårede. 2000: Angreb på krigsskibet USS Cole i Yemen, 17 amerikanske soldater dræbt.
*USA har udlovet en dusør på fem mio. dollar (ca. 40 mio. kr.) for oplysninger, der fører til Ladens tilfangetagelse.hai

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu