Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

17. september 2001


Pakistan: bin Laden bør udleveres
*En pakistansk delegation ventes i dag at rejse til Afghanistan for at mødes med den regerende Taleban-bevægelse, oplyste en talsmand for den pakistanske regering i går. Talsmanden afviser dog at oplyse, hvilket mandat delegationen vil have.
Ifølge det franske nyhedsbureau AFP vil den pakistanske delegation forsøge at overtale Taleban til at udleverede den hovedmistænkte bag tirsdagens terrorangreb, Osama bin Laden, til USA og dermed forhindre et amerikansk gengældelsesangreb.
»Højtstående pakistanske embedsmænd tager til Kabul i morgen i forsøget på at banke nogen fornuft ind i Taleban,« siger en kilde tæt på regeringen i Islamabad til AFP.

Israel opretter bufferzoner
*Israel vil oprette bufferzoner langs den såkaldte grønne linje, der adskiller Israel og den israelsk besatte Vestbred, oplyste den israelske hærchef, Shaul Mofaz, i går.
Beslutningen blev taget for flere uger siden af det israelske sikkerhedsråd, men den 5. september stoppede premierminister Ariel Sha-ron planerne.
Den israelske hærchef sagde i går, at zonerne bliver oprettet i den kommende uge. Konsekvensen bliver, at alle, der opholder sig i zonen og ikke er bosiddende i området, vil blive anholdt.

Bin Laden nægter at være bagmand
nDen saudiarabiske rigmand Osama bin Laden, som beskyldes for at være bagmanden bag tirsdagens blodige terrorangreb i USA, benægter, at han på nogen måde er involveret i disse angreb.
»USA peger fingeren mod mig, men jeg erklærer kategorisk, at jeg ikke har gjort dette,« hedder det i en er-klæring fra bin Laden, sendt til det afhanske nyhedsbureau AIP, som opererer fra Pakistan. »De, som har gjort det, har gjort det i deres egen personlige interesse,« hedder det i erklæringen.
Ifølge bin Laden selv har han overhovedet ikke mulighed for at organisere terrorangreb, idet taleban-lederen Mullah Mohammed Omar har pålagt ham skrappe restriktioner i hans kontakter med omverdenen: »Jeg bor i Afghanistan, jeg er en discipel af Amir Ul-Momineen (Omar), som ikke tillader mig at deltage i den slags aktiviteter,« hedder videre.

Fik ordre til at skyde fly ned
*Det amerikanske militær fik straks efter tirsdagens terrorangreb ordre på at skyde passagerfly ned i luftrummet over Washington, sagde vicepræsident Dick Cheney i går.
»Præsidenten tog beslutningen... at hvis et fly ikke ville ændre rute, hvis det ikke fulgte instruktionerne om at flyve væk fra byen, ville vores piloter som en sidste mulighed have autoritet til at skyde dem ned,« sagde Cheney til tv-kanalen NBC.
Det fjerde af de kaprede fly angrebet mod New York og Washington, styrtede ned i staten Pennsylvania. Undervejs blev det forfulgt af et amerikansk F-16-fly, og FBI udelukker ikke, at det kan være blevet skudt ned.

S: Udvikling skal bekæmpe terror
*De skyldige i terror-massakren i USA skal findes og straffes. Det samme skal deres bagmænd og de stater, der måtte give dem husly. Men terrorismen skal også bekæmpes ved at fjerne årsagerne til den.
Det gik som en rød tråd gennem debatten på Socialdemokratiets kongres i Aalborg lørdag. Hvis ikke de rige lande gør mere for at afbøde baggrunden for den desperation, der får mennesker til at søge døden for at forvolde størst mulig skade og menneskelig lidelse, bliver kampen mod terrorismen meget svær at vinde.
»Hadet i alle dets afskygninger er vores egentlige fjende,« sagde miljøminister Svend Auken.

Irak: Terror viser USA’s sammenbrud
*Terrorangrebene mod USA i tirsdags var »en intern handling« og et symptom på USA’s kollaps, udtalte Iraks vicepræsident Taha Yasin Ramadan i et interview med ugebladet Al-Rai i går.
Han fordømte USA’s trusler mod Afghanistan, og kritiserede i interviewet også de arabiske ledere, som »skamløst« har fordømt angrebene.
»De skulle hellere have holdt deres mund og takket Gud for hans barmhjertighed,« hedder det. Iraks præsident Saddam Hussein er den eneste arabiske leder, som ikke har fordømt angrebene.

Nordkorea og Syd-korea indleder snak
*Nordkorea og Sydkorea indledte i går deres første formelle forhandlinger i over seks måneder. Sydkorea lagde ud med at kræve et øget tempo i fredsprocessen, mens det fattige Nordkorea forlangte gratis elektricitet til gengæld.
En talsmand for Sydkorea fortalte efter det første 70 minutter lange møde, at Sydko-reas forhandlere i skarpe veninger havde protesteret mod, at Nordkorea gennem de seneste seks måneder har nedfrosset den dialog, som Sydkoreas præsident Kim Dae-jung og Nordkoreas leder Kim Jong-il satte i værk i juni sidste år.
De to delegationer havde derpå »alvorlige meningsudvekslinger« om, hvordan erklæringen fra det historiske topmøde bør føres ud i livet, oplyste talsmanden.

Bush udelukker ikke landkrig
*USA’s præsident George W. Bush vil ikke udelukke, at der kan blive tale om at indsætte amerikanske landstyrker i hans planlagte krig mod terrorisme i kølvandet på angrebene mod New York og Wa-shington, siger hans talsmand, Ari Fleischer.
På spørgsmålet om Bush’ stadigt flere offentlige budskaber skulle forstås på den måde, at nationen nu måtte forberede sig på en udstationering af landtropper, svarede Fleischer: »Præsidenten forbereder folk på alle eventualiteter og udelukker ikke noget,« sagde talsmanden på et pressemøde.
Bush gav fredag forsvarsministeriet ordre til at indkalde 50.000 soldater af reserven og sagde: »Til alle, der bærer uniform: Gør jer klar. USA agter at gøre, hvad der skal gøres for at vinde denne krig«.

R: Homoseksuelle bør kunne adoptere
*Et flertal af de delegerede på Det Radikale Venstres landsmøde i Nyborg vedtog i går at gå ind for, at homoseksuelle, der lever i registreret partnerskab, skal have ret til at adoptere børn på samme måde som heteroseksuelle. Den radikale leder, Marianne Jelved, var glad for vedtagelsen og bebudede, at partiet vil fremsætte et lovforslag efter næste folketingsvalg.
Det er dog usikkert, om et lovforslag vil have nogen større chance for at blive til lov, da mange af partierne på Christiansborg er skeptiske. Også hos de radikale selv var meningerne delte. Stemmetallene 204 for og 130 imod illustrerede tydeligt de divergerende holdninger.
Leder på bagsiden og artikel side 4

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu