Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

13. september 2001


NATO klar til kollektiv aktion
*Med en historisk beslutning erklærede de 19 lande i NATO-alliancen sig i aftes rede til at gøre brug af NATO-traktatens aftale om kollektivt selvforsvar i en reaktion på tirsdagens storstilede terrorangreb mod New York og Washington.
Det er første gang siden forsvarsalliancens stiftelse i 1949, at NATO erklærer sig parat til at aktivere den centrale artikel 5 i NATO-traktaten, der siger, at et væbnet angreb på en eller flere partnere i alliancen er at betragte som et angreb på dem alle.
NATO-landene gør en kollektiv aktion afhængig af, om terrorangrebene mod USA kom fra udlandet.
»Rådet (medlemslandenes NATO-ambassadører, red.) enedes om, at hvis det konstateres, at dette angreb blev rettet mod USA fra udlandet, skal det (angrebet, red.) opfattes som en handling omfattet af artikel 5 i Washingtontraktaten, som fastslår, at et væbnet angreb mod en eller flere af de allierede i Europa eller Nordamerika skal betragtes som et angreb mod dem alle.«
Sådan hedder det i en erklæring, som blev oplæst af NATO’s generalsekretær, George Robertson, sent i aftes efter NATO-rådets møde i alliancens hovedkvarter i Bruxelles.

Tv: Alle kaprere identificeret
*Alle kaprere på de fire passagerfly, som var involveret i terrorangrebet i USA tirsdag, er blevet identificeret af myndighederne. Det erfarer det amerikanske tv-selskab ABC fra embedsmænd.
Det anslås, at der var mellem tre og fem flykaprere i hvert af flyene. Hovedparten af kaprerne var egyptere eller saudiarabere, siger kilderne til ABC.
Samtidig rapporterede CNN, at flere mennesker blev taget med til afhøring af politiet i går i både Boston og det sydlige Florida i forbindelse med terroraktionerne.
De tilbageholdte i Florida skønnes at have forbindelse med en flyskole i området, meddelte CNN.
En embedsmand i det amerikanske justitsministerium sagde senere, at efterforskningen af terrorangrebene skred hurtigt frem.

Irak: ’En lektie for alle tyranner’
*Der er ingen medlidenhed med amerikanerne at spore i Irak efter terrorattentatet mod New York og Washington. Den irakiske ledelse betegner attentaterne som »frugten« af amerikanske »forbrydelser« og en »lektion for alle tyranner og undertrykkere«.
Under overskriften »Amerika brænder« skrev den officielle avis al-Iraq i går, at USA selv er skyld i angrebene.
»De amerikanske ledere må forvente sådan en lektion, fordi de har udvist ondskab mod mennesker,« hed det i avisen, der er talerør for den irakiske ledelse under Saddam Hussein.
»Det er Amerikas prestige, arrogance og institutioner, der brænder. Hvem der end begik disse attentater, så har de trukket USA’s ære ned i sølet og afsløret USAs arrogance. En stat kan ikke være magtfuld, hvis den ikke er i stand til at forsvare sig selv internt,« skrev al-Iraq.

Kjærsgaard: Udvis palæstinensere
*Dansk Folkeparti kræver en udvisning af de dansk-palæstinensere, der offentligt har støttet terrorangrebene på USA.
»En ting er, hvad der er direkte ulovligt – og noget andet er, hvor vidt man kan gå i forhold til velvilligheden,« siger partiets leder Pia Kjærsgaard, som både vil udvise danske og ikke-danske statsborgere.
Dansk Folkeparti kræver samtidig, at regeringen kortlægger samtlige grupper af terrorsympatisører i Danmark, og derefter håndfast tager de nødvendige skridt – herunder lukning af kontorer og udvisning.
Det sker, efter at der i det seneste døgn har der været antiamerikanske demonstrationer på Nørrebro i København og i bydelen Vollsmose ved Odense. Samtidig har formanden for en dansk-palæstinensisk forening støttet aktionen.

FN trækker sig ud af Afghanistan
*»På grund af de internationale omstændigheder« blev FN’s folk i går trukket ud af Afghanistan.
Det oplyste FN-kontoret i Afghanistans naboland, Pakistan.
»FN’s humanitære organisationer håber, at aktiviteterne kan fortsætte så normalt som muligt, så det kritisk vigtige nødhjælpsarbejde forud for vinteren kan gøres færdigt,« stod der i meddelelsen.
Beslutningen kommer, efter at oprørere natten til i går angreb dele af hovedstaden Kabul med en kamphelikopter. Samtidig er Afghanistans fundamentalistiske taleban-styre i fokus, fordi det huser den eftersøgte rigmand Osama bin Laden, der kan have forbindelse til terrorangreb.

Israelsk angreb på Vestbredden
*Fem palæstinensere blev dræbt og mindst 30 såret, da den israelske hær tidligt i går med ca. 20 kampvogne trængte ind i den palæstinensisk kontrollerede by Jenin på Vestbredden. Blandt de dræbte er en otte-årig pige og mindst ét medlem af den islamiske Jihad-bevægelse, oplyser palæstinensiske sikkerhedskilder.
Et palæstinensisk sikkerhedshovedkvarter i Jenin blev ødelagt, inden israelerne kort tid efter trak sig tilbage. Beboere i området fortæller, at også en palæstinensisk sikkerhedsofficer mistede livet, da hans bil blev ramt af et missil affyret fra en helikopter. Ifølge hær-kilder omringede de israelske kampvogne Jenin i et forsøg på at forhindre selvmordsbombere i at komme ind i israelsk område.
»Jenin er centrum for terroraktiviteter. Mange angreb er sat i gang der,« siger en kilde fra hæren.

Efterretningstjenester er enige
*Efterretningstjenesterne i Tyskland, Storbritannien, Frankrig og Israel er enige om, at tirsdagens terrorangreb mod mål i USA kan have forbindelse til den saudiarabisk-fødte rigmand Osama bin Laden. Det sagde en talsmand for forbundskansler Gerhard Schröder i går.
»Gentagelsen af angrebet på World Trade Center antyder på flere måder, at angriberne har forbindelse til Osama bin Ladens netværk,« sagde Frank-Walter Steinmeier fra kanslerkontoret på et pressemøde. Han hentydede her til angrebet i 1993 på World Trade Center.
Han tilføjede, at »ingen af efterretningstjenesterne er sikre på, at det er tilfældet«.

Leveringsproblemer for Information
*Informations-abonnenter især i Nordjylland og Nordsjælland måtte i går undvære deres postomdelte avis på grund af uregelmæssigheder hos Post Danmark. Vi beklager den mangelfulde service, men råder bod ved at udbringe den manglende avis sammen med torsdagsoplaget.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her