Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

11. september 2001


Frank J.: Otte år for kvindehandel er ok
*Regeringen vil gerne gå med til en fælles EU-straframme på otte år for handel med kvinder, oplyser justitsminister Frank Jensen. Men betingelsen er, at man først bliver helt enige om, hvilke forbrydelser, som skal være omfattet af paragrafferne. Og den enighed og præcision har det hidtil knebet med i forhandlingerne i EU.
»Der skal være lige så meget klarhed i denne nye strafbestemmelse som i de nuværende bestemmelser. Og det er det, vi er gået efter. Vi har altså ikke stået og stampet i jorden og sagt, at vi vil have seks år, hverken mere eller mindre. Det har slet ikke været vores mission. Det har været at få en kvalificeret definition af menneskehandel,« siger han.

Embargo mod Jugoslavien slut
*FN’s sikkerhedsråd besluttede enstemmigt i går at ophæve de våbensanktioner, man indførte over for Jugoslavien i marts 1998 for at bremse Beograds fremfærd i Kosovo-provinsen.
Ophævelsen af embargoen – den sidste eksisterende FN-sanktion mod Jugoslavien – blev gjort mulig af Beograds beslutning om 28. juni at udlevere tidligere præsident Slobodan Milosevic til FN’s krigsforbryderdomstol.
Sanktionernes bortfald vil påny tillade Jugoslaviens væbnede styrker at indkøbe militærudstyr i udlandet. Den jugoslaviske hær har de seneste seks måneder samarbejdet med NATO om patruljeringen af en stødpudezone mellem Kosovo og den jugoslaviske republik Serbien.

Nigeriansk uro breder sig
*Flere end 165 mennesker er blevet dræbt og 928 såret i forbindelse med religiøse uroligheder, der siden fredag har hærget byen Jos i det centrale Nigeria, oplyser det nigerianske Røde Kors. Samtidig lå der mange dræbte i gaderne i Jos.
Søndag oplyste en lokal journalist, at flere end 6.000 mennesker, både kristne og muslimer, havde søgt tilflugt ved politihovedkvarteret i Jos.
De religiøse uroligheder bredte sig i går til Kano, hvor tusinder af muslimske unge satte ild til en kirke og biler.
Situationen blev stadig mere spændt, altimens over 5.000 militante unge overtog kontrollen med gaderne i Kano og truede med at hævne drabene på muslimer i Jos.

Fischer: EU har ikke brug for avantgarde
*Det er nødvendigt at demokratisere et EU med 25-27 medlemslande med et lovgivende andetkammer af nationale parlamentarikere. Ellers vil det få enormt negative konsekvenser for EU. Alternativet er, at en gruppe medlemslande danner en avantgarde – en fortrop.
Det sagde den tyske udenrigsminister, Joschka Fischer, i går ved Europaudvalgets høring på Christiansborg om Europas fremtid.
»Spørgsmålet i 2004 er, om vi får betydelige reformer af EU, eller nogle lande danner en avantgarde. Jeg er stærk modstander af en avantgarde, for det ville være meget bedre at handle sammen,« sagde han.

Afrikanske ledere presser på Mugabe
*En række afrikanske ledere indledte i går et topmøde i Zimbabwe med en kraftig advarsel til Zimbabwes præsident, Robert Mugabe, om, at hans ofte voldelige kampagne for at besætte hvide jordejeres jord har negativ indflydelse på hele regionen.
»Det er til stor bekymring for os alle sammen, at de økonomiske og politiske problemer, som Zimbabwe står over for nu, meget vel kan rulle som en snebold hen over hele det sydlige Afrika, hvis ikke jordspørgsmålet bliver løst fredeligt og hurtigt,« sagde Malawis præsident, Bakili Muluzi. Muluzi er også formand for det to dage lange topmøde i Harare, hvor også ledere fra Sydafrika, Namibia, Botswana, Mozambique, Angola, Nigeria og Tanzania deltager. Samtidig med topmødet brød ny vold ud, da det blev kendt, at oppositionspartiet MDC vandt alle pladserne ved et lokalvalg i weekenden.

EU rækker hånden frem til Iran
*EU og Iran lovede i går hinanden at opbygge et tættere forhold efter Irans udenrigsminister, Kamal Kharrazis besøg i Bruxelles.
Det er første gang, en iransk udenrigsminister besøger EU-hovedkvarteret siden Den Islamiske Revolution i 1979.
Kharrazi lovpriste under sit besøg det, som han betegnede som EU’s pragmatiske tilgang til Iran.
EU’s udenrigskommissær, Chris Patten, sagde ved en fælles pressekonference med Kharrazi, at han havde haft en åbenhjertig diskussion med Kharrazi om menneskerettigheder, pressefrihed, fænglede oppositionstilhængere og henrettelser.
Patten sagde, at han håber, at EU’s ministerråd senere på året eller i begyndelsen af næste år vil forhandle en handels- og samarbejdsaftale i hus med Iran.

S ved at blive den unge elites parti
*Socialdemokratiet er ved at miste fodfæstet blandt unge arbejdere, og for første gang er der nu flere S-vælgere blandt unge med studentereksamen end blandt unge uden.
Mens stadig flere studenter melder sig under de røde faner, er partiet på vej til at tabe hele den gruppe af unge, der læser på erhvervsskolerne og social- og sundhedsuddannelserne, fremgår det af en undersøgelse foretaget af ACNielsen AIM for Ugebrevet Mandag Morgen.
Undersøgelsen viser, at ved næste folketingsvalg skal Socialdemokratiet kun regne med, at en fjerdedel af arbejderne under 30 år vil støtte partiet. Halvdelen vil lade blyanten ende ved Venstre, Konservative eller Dansk Folkeparti.

Amter: Nej til krisecentre for mænd
*På trods af stor mangel på krisecentre til mænd afviser amterne at etablere manderådgivninger i forbindelse med et nyt forslag fra Kristeligt Folkeparti, der vil sende voldelige ægtemænd ud af hjemmet i 10 dage.
Næstformand i Amtsrådsforeningen, Bent Hansen (S), afviser, at der kan blive tale om at iværksætte nye krisecentre.
»Jeg vil ikke være med til at pakke mændene ind i vat. Hvis de slår deres koner, må de selv tage ansvaret for deres handlinger og selv sørge for indlogering på et hotel eller lignende. I det hele taget er det ganske udmærket, at de bliver bedt om at være et andet sted, hvis de vælger at bruge vold,« siger Bent Hansen, der til daglig er amtsborgmester i Viborg Amt.

Narkomaner får metadon i sprøjter
*For første gang herhjemme lader myndighederne en gruppe narkomaner sprøjte sig med metadon. På den måde virker stoffet som heroin, og det kan måske hjælpe narkomanerne til at stoppe deres misbrug af illegale stoffer. Foreløbig skal mellem 30 og 40 narkomaner deltage i et treårigt forsøg i Københavns Kommune.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her