Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

26. september 2001


Arrestordre på bin Ladens højre hånd
*Det internationale politisamarbejde Interpol meddelte i går, at det har udstedt en arrestordre mod en 50-årig egypter, Ayman al-Zawahiri, der menes at være en den saudiarabiske terrorist Osama bin Ladens højre hånd. Al-Zawahiri har været eftersøgt af de egyptiske myndigheder siden begyndelsen af 1990’erne og har i det forgangne årti haft ophold i en række europæiske lande – angiveligt også Danmark. Ifølge den britiske avis The Guardian fik al-Zawahiri politisk asyl i Danmark i 1991, men rejste siden videre til Schweiz, hvor han ifølge samme avis fik asyl i 1993.

Skopje: NATO-mission forlænges
*NATO’s generalsekretær, George Robertson, kunne i går under et besøg i Makedonien erklære alliancens operation ’Vigtig Høst’ for fuldført. Mere end 3.300 våben har NATO-soldaterne indsamlet fra de etnisk albanske oprørere i løbet af operationen, hvis 30 dages mandat udløber i morgen. »Styrken har ikke blot opfyldt målet for våbenindsamlingen, men har overgået det,« sagde Robertson. Når operationen onsdag erklæres for afsluttet, ventes NATO på opfordring af Makedoniens præsident, Boris Trajkovski, at indsætte en letbevæbnet styrke, der skal beskytte en gruppe internationale observatører.

Erstatningssager lurer efter WTC
*New Yorks myndigheder lemper i dag reglerne for udstedelse af dødscertifikater, og så ligger vejen snart åben for retssager mod alt fra
World Trade Center til de luftfartsselskaber, hvis fly blev kapret, eller sågar måske de lufthavne, hvor flyene blev kapret fra. New Yorks borgmester, Rudolph Giuliani, har besluttet sig for at lempe håndhævelsen af reglerne, fordi spørgsmålet om dødscertifikater er presserende for en del efterladte. Nogle pårørende er, ud over det følelsesmæssige slag, også ramt økonomisk, fordi de er forhindret i at få adgang til bankkonti og forsikringer, der stod i de forsvundnes navne. Dertil kræves et dødscertifikat.

Vil have terrorister for retten
*Menneskerettighedsorganisationen Amnesty International appellerer til USA om at stille de mistænkte, som amerikanske styrker måtte pågribe i forbindelse med gengældelsen for terrorangrebene for to uger siden, for retten i stedet for blot at dræbe dem.
»De ansvarlige bor retsforfølges inden for rammerne af et retfærdigt og ansvarligt retssystem og med fuld respekt for de internationale normer for retfærdige retssager,« hedder det i en erklæring fra organisationen.
Amnesty opfordrer videre USA til at afstå fra overdrevne eller uforholdsmæssigt voldsomme angreb og under alle omstændigheder friholde civile fra at blive ramt, hvis det kommer på tale med en militæraktion.

Pensionskasser rustet til kurstab
*Regeringens udspil om at lempe på reglerne for pensionsselskaberne betyder, at selskaberne typisk kan klare et nyt fald i aktiekurserne på op imod en tredjedel, før de igen kommer i problemer.
Hos AP Pension, som er et af de pensionsselskaber, der har haft problemer, siger administrerende direktør Holger Dock, at han er lettet over, at spillerummet nu er større, og han oplyser, at der er plads til aktiekurstab på 30 procent.
»Vi var i rød zone på grund af reglerne og det ændrer udspillet på. Så i dag ånder vi lettet op. Nu er vi tilbage i den situation, hvor det kun er aktiekurstabene, der gør ondt, men ikke reglerne i sig selv. Derfor har vi det godt igen.«

Udlændinge bliver væk fra dansktimer
*Ishøj og Brøndby kommuner er dårligst til at holde deres voksne udlændinge på skolebænken for at lære dansk. Ifølge Undervisningsministeriets nyhedsbrev tegnede de to kommuner sig sidste år for den højeste fraværsprocent i landet.
Mens fraværet blandt udlændingene i Nakskov og Horsens kommuner kun var 16 procent, blev hele 30 procent væk fra danskundervisningen i Ishøj og Brøndby. Landsgennemsnittet for fraværet i 2000 lå på 24 procent, men interessen for undervisning i dansk svinger meget fra kommune til kommune og blandt de enkelte sprogcentre, fremgår det af nyhedsbrevet.

Pakistansk minister løfter pegefingeren
*Man bør ikke søge at prakke Afghanistan en ny regering på, hvis et eventuelt USA-angreb fører til Taleban-militsens fald, siger Pakistans udenrigsminister, Abdul Sattar, i går.
»Vi må ikke gøre den fejltagelse, at prakke det afghanske folk en regering på,« siger han. Sattar advarer på samme tid mod, at udenlandske magter beslutter sig til at yde støtte til en enkelt part i Afghanistan.
Han henviser her til, at oppositionsgruppen Den Nordlige Alliance har bedt om
militærhjælp fra udlandet
i kampen mod Taleban-styret.

Straw vil rekruttere Iran til koalition
*Det historiske møde mellem den britiske og den iranske udenrigsminister i går lagde måske grundstenen til et kommende samarbejde mellem Vesten og det ellers isolerede Iran. Jack Straw tilbød bl.a. at udveksle informationer med Iran om bevismaterialet mod Osama bin Laden. Bin Laden menes at opholde sig i Irans naboland Afghanistan, og det britiske besøg hos præstestyret er et forsøg på at få Iran med i USA’s internationale koalition mod terrorisme.

Politiet forsømmer racisme-sager
*Dansk politi forsømmer i vidt omfang at anmelde racistisk betonede overgreb til PET, selv om politiet ifølge loven skal underrette PET i sager, hvor offeret opfatter forbrydelsen som racistisk begrundet. Det påpeger Dokumentations- og Rådgivningscenteret for Racediskrimination (DRC). Dermed får offentligheden ikke et retvisende billede af racismen i Danmark, og samtidig mangler politiet vigtige informationer, som eksempelvis kunne bruges i efterforskningen af de overgreb på muslimer, som har fundet sted siden terrorangrebet i USA.

Danmark tjener penge på EU
*Danskerne nyder, svenskerne yder i EU-samarbejdet. Mens det i 2000 lykkedes Danmark at få overskud på sit EU-medlemskab, måtte det nordiske broderfolk sammenlagt betale en halv procent af sit bruttonationalprodukt til den europæiske fælleskasse. Det viser en ny rapport fra EU’s budgetkommissær, Michaele Schreyer, om fordelingen af EU’s støttemidler til de 15 medlemslande. Bortset fra Danmark, Finland og Irland består »nydergruppen« af blandt andre Grækenland, Portugal og Spanien.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu