Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

4. september 2001


USA trækker sig fra racismekonference
*USA’s udenrigsminister Colin Powell bekræftede i går, at USA forlader FN’s racismekonference, da det ikke var lykkedes at få fjernet »hadefulde« anti-israelske udtalelser fra mødedokumenterne.
Israels udenrigsminister, Shimon Peres, meddelte kort efter, at man havde truffet den samme beslutning.
Den norske delegation vendte ellers i går tilbage med et kompromisforslag, efter at Israel søndag var blevet stemplet som en »racistisk apartheid-stat« af tusinder NGO’er.

Flygtninge på vej til Papua Ny Guinea
*Det norske containerskib Tampa blev i går eftermiddag tømt for flygtninge efter mere end en uges strid om, hvor de 434 asylansøgere skal placeres. Det var det australske flådefartøj HMAS Manoora, der hentede de uvelkomne bådflygtninge ved Tampa få sømil fra Christmas Island.
Bådflygtningene er nu på vej til Papua Ny Guinea, hvor de vil få deres asylansøgninger behandlet. Rejsen til Papua Ny Guineas hovedstad Port Moresby forventes at tage mellem seks og ti dage.
Fra Papua Ny Guinea vil de blive fordelt til New Zealand, som tager imod 150 flygtninge og den lille stillehavsø Nauru, som har lovet at tage imod de sidste 284.Artikel på forsiden

Berlingske svarer igen på gratis-avis
*Den gratis avis MetroXpress, der så dagens lys mandag morgen i det storkøbenhavnske område, bliver efter alt at dømme udsat for skarp konkurrence fra Det Berlingske Hus allerede fra på mandag.
Ifølge kilder er ledelsen for Berlingske Tidende klar med en plan for en gratisavis, der i endnu højere grad end MetroXpress skal være præget af nyheder om København med vægt på kultur, lokalpolitik og underholdning.
Indholdet i avisen, hvis navn endnu ikke er endeligt fastlagt, skal hovedsagelig hentes fra Berlingske Tidende, B.T. og internetsiden Alt Om København, der også ejes af Berlingske.

K: Lavere skatter og færre tilskud
*De konservative afviser højere skatter og grønne afgifter på finansloven for næste år. Partiet vil i stedet sænke personskatterne og forbedre sundhedsvæsenet ved at spare i staten, beskære ulandsbistand, fjerne tilskud til erhvervslivet og sælge statslige aktiver. Det fremgår af partiets finanslovoplæg.
De konservative vil spare 1,5 mia. kr. på aktivering og vil beregne dagpenge efter årsindkomsten. Det koster ledige fem procent af dagpengene efter det første år. Lønmodtagere og virksomheder mister fradraget for faglige kontingenter. Staten skal slankes for 2,5 mia. kr. Ulandsbistanden skal barberes for 3,2 mia. kr. De konservative vil skaffe to mia. kr. ved at sælge statslige aktiver. De vil bruge 4,1 mia. kr. på at lempe mellemskatten. Bundfradraget skal øges med 40.000 kr. i 2002, så 300.000 danskere slipper for at betale mellemskat. Sundhedsvæsenet skal styrkes for 1,3 mia. kr.

Stater i Canada og USA trodser Bush
*Mens præsident Bush har sat USA’s indsats mod klimaændringer på vågeblus, trodser seks amerikanske stater sammen med fem canadiske provinser præsidenten og går til kamp mod CO2-udslippet fra industri og kraftværker.
New England-regionen i det nordøstlige USA – staterne New Hampshire, Connecticut, Vermont, Maine, Rhode Island og Massachusetts – har vedtaget en klimahandlingsplan med fem af Canadas østlige provinser, heriblandt Quebec.
Målet er på kort sigt at stabilisere det regionale udslip af drivhusgassen CO2 i 2010 på 1990-niveau. I 2020 skal udslippet være 10 procent lavere. Det er samtidig besluttet at begrænse udslippet af det giftige tungmetal kviksølv fra kraftværker og forbrændingsanlæg med tre fjerdedele i 2010, skriver det elektroniske nyhedsbrev Environment News Service.

Taleban vil dømme nødhjælpsfolk
*Afghanistans Taleban-styre meddelte i går, at det er klar til at føre retssag mod otte vesterlændinge, der beskyldes for at have udført kristent missionsarbejde i det fundamentalistisk islamiske Afghanistan. Talebans udenrigsminister Wakil Ahmed Mutawakel oplyste, at det religiøse politi har afsluttet sin efterforskning. De otte risikerer dødsstraf. En anden mulighed er, at de bliver udvist efter en fængselsstraf.
Sagen startede, da Taleban i dagene 3.-5. august fængslede to amerikanere, to australiere og fire tyskere fra den tyske, kristne nødhjælpsorganisation Shelter Now, som blandt andet med suppekøkkener har søgt at hjælpe Afghanistans fattigste.
Samtidig blev også 16 afghanske Shelter Now-folk fængslet, og deres skæbne er uvis.

Nyt fødevareråd møder modstand
*Fødevareminister Ritt Bjerregaard (S) fik ikke bevilget penge til et nyt etisk råd for fødevarer, da sagen i går blev behandlet af Folketingets finansudvalg.
Udvalget udskød sagen med krav om yderligere oplysninger fra fødevareministeren om hendes planer, som møder modstand fra både Venstre, SF og landbruget, mens Enhedslisten er mere positiv.
Ritt Bjerregaard havde søgt finansudvalget om fem mio. kr. årligt til at drive et nyt råd bestående af fem-syv uafhængige eksperter, der skal udtale sig om dyrevelfærd, fødevareindustrien, fødevaresikkerhed og bioteknologi – ikke mindst spørgsmålet om gensplejsede fødevarer.

Nyrup vil skære i dagbladsstøtten
*Regeringen har i forslaget til finanslov foreslået, at tilskuddet til Dagspressens Finansieringsinstitut i 2002 reduceres fra 13,8 millioner kr. til 9,8 millioner kr. om året. Fra 2003 hæves det igen til 13,8 millioner kr., skriver Dansk Journalistforbund (DJ) på sin hjemmeside.
Såvidt DJ er orienteret er begrundelse for nedsættelsen på fire mio. kr., at Statsministeriet på eget budget skal finde midler til at finansiere det danske formandskab i 2002. Det samlede budget for formandskabet menes at beløbe sig til ca. 600 mio. kr.
Loven om Finansieringsinstituttet giver mulighed for en øget udviklingsstøtte i op til fire år til dagblade, der allerede har haft en lang driftsperiode, men måske ikke har midler til en nødvendig reinvestering, konsolidering eller produktudvikling. Det har bl.a. Information og Kristeligt Dagblad nydt godt af.

Information retter
*Vi skrev i går, at fire af Enhedslistens folketingsmedlemmer har offentliggjort oplysninger om deres bijob i Folketingets register. Det er ikke korrekt. Alle Enhedslistens fem medlemmer har afgivet disse oplysninger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her