Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

3. september 2001


Australien fastholder eksport af problem
*Australien meddelte i går, at det vil lade et flådefartøj transportere 433
asylansøgere fra et fragtskib ud for den australske besiddelse Juleøen til Papua Ny Guinea, men operationen ventes forsinket af en domstolsafgørelse.
Ifølge Australiens premierminister, John Howard, vil det australske flådefartøj HMAS Manoora samle de fortrinsvis afghanske flygtninge op fra det norske fragtskib Tampa og sejle dem til Papua Ny Guinea, hvor flygtningene vil blive sat på fly til henholdsvis New Zealand og den lille stillehavsø Nauru.
Howard fortsatte dermed sin faste linie i afvisningen af at lade flygtningene sætte fod på australsk jord. Howard tilføjede dog, at hans regering vil respektere fredagens domstolsafgørelse i den australske by Melbourne, der pålægger regeringen at suspendere sine planer, indtil domstolen har taget stilling til, hvorvidt flygtningene folkeretsligt set har lov til at gå i land i Australien og søge om asyl dér.
»Hvis der kommer en domstolsafgørelse om, at flygtningene ikke må flyttes, så må vi tage hensyn til det, sagde Howard.
Høringen ved forbundsdomstolen i Melbourne er kommet i stand efter en henvendelse fra en australsk borgerretsgruppe.

Igen debat i Makedonien
*Makedoniens parlament vil genoptage debatten om den vestligt mæglede fredsplan i dag efter først at have udsat debatten i protest over det, som makedonske parlamentarikere betegnede som albanske oprøreres »terror« mod civilbefolkningen.
De etnisk albanske oprørere reagerede på parlamentets beslutning om at udsætte debatten ved at true med at suspendere den frivillige aflevering af våben til NATO.
»Den 80. samling af parlamentet vil fortsætte i morgen mandag den 3. september kl. 11.00,« hed det i går i en meddelelse fra parlamentets informationstjeneste.

102 frygtes druknet i Nigeria
*102 mennesker savnes og frygtes omkommet ved omfattende oversvømmelser i den nordlige delstat Jigawa i Nigeria, sagde lokale ledere i går.
Oversvømmelserne kommer efter, at en dæmning var blevet fyldt med vand, der efterfølgende strømmede ned over byer og landsbyer i området. Området har allerede i flere dage været ramt af oversvømmelser efter voldsomme regnskyl.

’Woyzeck’ mødt med begejstring
*Et begejstret publikum klappede i op mod et kvarter og råbte taktfast »bravo, bravo,« da Betty Nansen Teatrets opsætning af klassikeren Woyzeck lørdag aften havde premiere i Berlin.
Ifølge ledelsen af Bertolt Brechts gamle teater, Berliner Ensemble, er det længe siden, at en forestilling har fået en så overvældende modtagelse, og teatrets direktør, Claus Peymann, har indtrængende bedt om ekstra-forestillinger i den tyske hovedstad, hvor alle billetter til de 10 planlagte forestillinger er blevet flået væk.
»Det er en utrolig oplevelse, at en dansk opsætning af et politisk teaterstykke vækker så stor begejstring på netop Berliner Ensemble, hvor der er blevet skrevet så meget teaterhistorie,« sagde teaterchef Henrik Hartmann fra Betty Nansen Teatret efter forestillingen.

Nordkorea foreslår nye forhandlinger
*Nordkorea foreslog søndag, at de officielle forhandlinger med Sydkorea bliver genoptaget, rapporterede det sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap.
Ifølge Yonhap blev tilbudet om nye forhandlinger offentliggjort over den statslige radio i Nordkorea. Efter et historisk topmøde mellem de to lande i fjor, blev kontakterne mellem de to lande lagt på hylden igen, da USA’s præsident, George Bush, ved sin indsættelse i januar signalerede, at USA ville indtage en stejl holdning til det kommunistiske Nordkorea. Der har ingen officielle kontakter været mellem Nordkorea og Sydkorea siden marts.

Strejke blandt sikkerhedsfolk
*Utilfredse sikkerhedsfolk i Københavns Lufthavn i Kastrup nedlagde søndag formiddag arbejdet, hvilket medførte omfattende forsinkelser i flytrafikken.
Nogle passagerer måtte vente i op til tre kvarter på at komme med deres fly, men strejken medførte dog ingen aflysninger.
Arbejdsnedlæggelsen skete blandt visitationsbetjentene, som tjekker passagererne, inden de skal ind i afgangshallen. Sikkerhedsfolkene genoptog arbejdet efter to og en halv time, og ifølge informationschef i Kastrup Lufthavn, Merete Rønde, kender man endnu ikke årsagen til arbejdsnedlæggelsen.

60 børnefilm
på festival
*Over 60 film fra flere end 20 lande skal dyste om priserne, når ’Buster’ – Københavns Internationale Børnefilmfe-stival – afvikles i dagene 1. - 7. oktober.
I alt uddeles priser for 150.000 kr. – deriblandt Busters Grand Prix og Nordisk Film Fondens Pris på hver 50.000 kroner. Festivalen blev holdt første gang i fjor, da den samlede et publikum på over 7.000 børn og unge.
Programmet kommer bl.a. til at omfatte premierer på to nye danske film, Min søsters børn og Jolly Roger.

Ingen kredit til de danske kroer
*De danske kroer trues på livet, fordi branchen mangler kapital. Både kreditforeninger og banker har reelt smækket pengekassen i, fortæller kilder i branchen til Morgen-avisen Jyllands-Posten.
»Hvis udviklingen fortsætter, vil vi se et dramatisk fald i antallet af kroer de næste 10 år, « siger Niels Nygaard, formand for brancheorganisationen Horesta.

Sygeplejeråd støtter centre
*Også Dansk Sygeplejeråd går ind for at give sygeplejerskerne øget kompetence og flere opgaver inden for rammerne af et tværfagligt samarbejde i såkaldte sundhedscentre.
Derimod tager formanden, Connie Kruckow, afstand fra, at sygeplejersker etablerer sig i selvstændige, privatejede kliniker. Berlingske Tidende kunne lørdag fortælle, at der i løbet af kort tid er etableret 12 af de såkaldte ACTERA-klinikker, hvor i alt 25 sygeplejersker har arbejde.
»Når der findes 40.000 aktive sygeplejersker herhjemme, synes jeg nok, det er en overdrivelse, hvis disse klinikker nu skal udlægges som en tendens,« siger Connie Kruckow til Ritzau.

Succes med at fange tyve fra øst
*Drømmen om at få fyldt tegnebogen med lettjente penge driver stadig flere polakker og folk fra de baltiske lande til Danmark, hvor de lænser biler for elektronisk udstyr eller arbejder ulovligt i en kortere periode. Den form for kriminalitet trækker store veksler på politiets ressourcer, så derfor har seks midt- og vestjyske politikredse sat en specialgruppe til at komme uvæsnet fra det tidligere Østeuropa til livs.
»Og specialgruppens arbejde virker. Den voldsomme stigning i antallet af bl.a. tyverier fra biler, som vi har oplevet i de seneste år, er faldet markant, og netop i disse dage har vi anholdt ikke færre end syv litauere, som skal udvises på grund af kriminalitet,« fortæller politimester Jens Kaasgaard fra Holstebro.

SAS’ bonusprogram er under pres
*Konkurrencemyndighederne i Norge beder sine europæiske kolleger om støtte til at udforme et sæt internationale spilleregler, som kan forhindre SAS i at blive enerådende luftfartsselskab i Norge.
Det norske Konkurransetilsynet vil have de øvrige europæiske lande med til at indføre en begrænsning af bonusprogrammer, storkundeaftaler og andre loyalitetsbindende ordninger i luftfarten. Formålet er at lette konkurrencesituationen for små og mindre flyselskaber.
Spørgsmålet om en koordinering af rammebetingelserne for luftfarten vil blive drøftet på et møde, som indledes i Dublin i dag.
Konkurrencestyrelsen i Danmark har allerede ytret sig positivt om det norske initiativ.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her