Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

1. september 2001


Skopje: Præsident beder om reformer
*Den makedonske præsident, Boris Trajkovski, advarede i går medlemmerne af landets parlament om, at Balkan-landet risikerer en egentlig krig, medmindre politikerne godkender en NATO-støttet plan, der skal standse etniske albaneres væbnede oprør. »Denne aftale er ikke perfekt, men det er der ingen aftale, der er. Det er den bedste, vi har i øjeblikket, og den har flere meget positive aspekter,« sagde Trajkovski. Boris Trajkovski opfordrede samtidig til, at der indsættes en FN-styrke for at bevare freden i Makedonien.

Hul på tabuerne i Durban
*Konsekvenserne af slaveri, kolonialisme og racisme påvirker fortsat milliarder af mennesker verden over, sagde Sydafrikas præsident, Thabo Mbeki, i går ved åbningen af FN’s verdenskonference om racisme. Samtidig tog FN’s generalsekretær, Kofi Annan, hul på et af konferencens mest kontroversielle emner ved at fastslå, at masseforfølgelse af jøder i tidligere tider aldrig kan være en undskyldning for Israels overgreb mod palæstinenserne nu om dage.

Skitse til løsning
af Tampa-krisen
nFN’s højkommissariat for flygtninge, UNHCR, forsøgte i går at få Australien, Norge og Indonesien til at indgå en kompromisløsning for flygtningene på det norske containerskib »Tampa«. Skibet lå i går fortsat ankret op nogle få sømil fra Christmas Island. Skitsen, som UNCHR fremlagde, bygger på, at Norge og New Zealand skal overveje at tage imod nogen af flygtningene, men først når Australien har ladet dem gå i land på Christmas Island.
»Første skridt er en midlertidig mulighed for at gå i land, så de vigtigste humanitære behov kan blive dækket,« sagde den assisterende højkommissær, Søren Jessen Petersen.

Russiske nazislaver får erstatning
*Russere, som blev udsat for tvangsarbejde under nazisterne, fik i går første del af deres erstatning fra Tyskland. Tyskland betalte omkring ti milliarder D-mark (38 mia. kr.) til lidt over en million overlevende ofre for nazislaveri og -tvangsarbejde under Anden Verdenskrig i Østeuropa og andre steder. Russeres andel er på 835 millioner D-mark (knap 3,2 mia. kr.) tilsammen. Tidligere slaver får 7.500 D-mark (28.500 kr.) nu og det samme beløb næste år. Tvangsarbejdere modtager i alt 4.200 D-mark (16.000 kr.).

Motorvejsafgift: Buksti ikke imod
*Trafikminister Jacob Buksti afviser ikke principielt SF’s krav om en motorvejsafgift for danske og udenlandske bilister. Regeringen har ingen aktuelle planer om at indføre afgiften, som skal granskes nærmere. Dels skal afgiften ses i forhold til andre danske bilafgifter, dels må den ikke forvride transporten i EU, understreger han. Regeringen aftalte sidste år med venstrefløjen at undersøge, om man kan indføre variable kørselsafgifter også kaldet »road pricing«.

Flyekspert: Jagerfly overskrider budget
*Fremtidens amerikanske jagerfly, Joint Strike Fighter, vil overskride budgetterne kraftigt, forudser en luftfartsekspert. Nick Cook, luftfartsredaktør på det ansete britiske forsvarstidsskrift Jane’s Defence Weekly, mener, at det amerikanske forsvar undervurderer prisen, når de anslår, at hvert enkelt fly vil koste 35 mio. dollar. Et mere realistisk bud med en stykpris på 65 mio. dollar. Hvis det bliver prisen er den danske deltagelse i udviklingen af flyet truet. Forsvarsminister Jan Trøjborg siger til ugeavisen Weekend Nu, at præmissen for projektet er, at der kun sker små overskridelse af prisloftet på 28 mio. kr.

Norge: Tørklæder på arbejdspladser
*Kvinder i Norge har ret til at bære tørklæde på arbejde, hvis deres religion pålægger dem at have hovedet dækket, hedder det i en afgørelse fra det norske Klagenemnda for ligestilling. Klagenævnets afgørelse indebærer, at det i fremtiden vil være lettere for kvinder, som af religiøse grunde bærer hovedbeklædning, at søge arbejde. Forudsætningen for det norske klagenævns afgørelse er, at hovedbeklædningen er udformet på en sådan måde og har et sådant omfang, at det ikke hindrer de arbejdsopgaver, der skal udføres.

Metro: Berlingske overvejer modtræk
*Berlingske Tidende vil overveje modtræk mod den nye avis MetroXpress. Men først når de har set første eksemplar på mandag. Koncernchef i Berlingske, Joachim Malling, er ikke meget for at lufte, hvad de mulige modtræk er, der skal forhindre, at den nye gratisavis tager en for stor del af annoncekagen. »Nu ser vi, hvad der kommer på mandag, og hvordan den er. Så tager vi bestik af det. Og så må vi se, hvad vi vil gøre i den anledning,« siger Joachim Malling.
Koncerndirektøren bekræfter dog, at de følger situationen nøje, og at de har tænkt på modtræk.
Vil ikke behandle Milosevic-klage
*En hollandsk domstol afviste i går Jugoslaviens tidligere præsident, Slobodan Milosevic’ klage over FN’s krigsforbrydertribunal. Den hollandske distriktsdommer Roel Paris meddelte, at hans domstol »ikke har kompetence til at behandle sagsøgers sag«. Milosevic var gået til en hollandsk domstol, fordi han ikke anerkender FN-tribunalet som en legitim domstol, og fordi han af samme årsag protesterer mod sin anholdelse og varetægtsfængsling i FN-fængslet i Scheveningen nær Haag.

DF vil aflyse tale til muslimer
*Dansk Folkeparti vil nu have statsministeren til at forhindre, at kirkeminister Johannes Lebech deltager i en stor muslimsk konference i næste weekend. I en henvendelse til statsminister Poul Nyrup Rasmussen beder partiets kirkepolitiske ordfører, Poul Nødgaard, statsministeren om at aflyse kirkeministerens deltagelse. »Kirkeministeren har intet at gøre i et selskab bestående af bl.a. en række ekstremistiske islamiske ledere,« siger Poul Nødgaard, som er bestyrtet over, at Lebech ligefrem skal tale på konferencen.

UFF forsvarer chikane i Zimbabwe
*Den danske bistandsorganisation Ulandshjælp fra Folk til Folk, UFF, har forståelse for uddrivelsen af hvide farmere i Zimbabwe. Formanden for UFF’s nationale afdeling i Zimbabwe, Ib Hansen, mener ikke, at det er landets præsident, Robert Mugabe, der er ansvarlig for overgrebene. Han erkender, at Mugabe, der sidste år kaldte de hvide farmere for »fjender af staten«, ikke ligefrem gør noget for at bremse udviklingen. Men han mener, at chikanen mod farmerne er en demonstration, som Mugabe intet har at gøre med.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her