Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

21. september 2001


Modstand mod USA vokser i Pakistan
*Pakistans to vigtigste partier tilkendegav i går, at de støtter præsident Pervez Musharrafs opfordring til national samling forud for USA’s forventede angreb på nabolandet Afghanistan.
Men samtidig blussede vreden op blandt Pakistans yderligtgående muslimer. I Peshawar ved grænsen til Afghanistan gennemførte tusindvis af unge studerende en hadfyldt demonstration mod USA og Israel.
Musharraf har givet USA tilladelse til at benytte pakistansk luftrum under et eventuelt angreb og har tilbudt logistisk støtte. I en tv-tale til nationen onsdag sagde præsidenten, at han havde været nødt til at vælge mellem at redde Pakistan eller redde Afghanistans Taleban-ledere.

USA: Afghanistans svar ikke godt nok
*USA fejede i går det afghanske præsteråds udspil af bordet.
De muslimske præster anbefalede tidligere på dagen Taleban-regeringen at bede den terrormistænkte Osama bin Laden om frivilligt at forlade Afghanistan. Det lever ikke op til USA’s krav, hed det i en reaktion fra Det Hvide Hus. Osama bin Laden skal udleveres, var den korte besked fra USA.

Israel trænger ind i Gaza
*Et planlagt møde i går mellem Israels udenrigsminister, Shimon Peres, og palæstinenserlederen Yasser Arafat blev aflyst, skriver dagbladet Jerusalem Posts internetudgave.
Det skete efter at en israelsk kvinde blev dræbt, mens hendes mand blev hårdt såret, da deres bil blev beskudt af palæstinensere.
Israelske soldater trængte ind i den sydlige del af Gaza. En bulldozer, som var ledsaget af to pansrede mandskabsvogne, ødelagde halvanden hektar opdyrket palæstinensisk jord nær den jødiske bosættelse Morag, inden køretøjerne trak sig ud igen.
Senere blev en palæstinensisk mand dræbt og en anden såret af israelske styrker ved en kontrolpost nær den jødiske bosættelse Kfar Darom i Gaza, sagde palæstinensiske kilder.

Justitsministeren bebuder terrorlove
*Justitsminister Frank Jensen er på vej med en lovpakke mod terrorisme, der bl.a. skal udvide myndighedernes mulighed for at strafforfølge pengeindsamlinger – både folk, der indsamler penge, og dem, som giver penge til terrorister.
Udlændingeloven skal ændres, så udlændingemyndighederne kommer til at samarbejde mere med Politiets Efterretningstjeneste i asylsager, hvor asylansøgere kan være en trussel mod Danmarks sikkerhed, og myndighederne skal have lov til »i visse tilfælde« at udlevere danske statsborgere til strafforfølgning i udlandet.
I forbindelse med lovpakken forbereder regeringen sammen med de andre EU-lande en række tiltag til forstærket samarbejde om bl.a. politiefterforskning, efterretningsvirksomhed og civilbeskyttelse.
Herhjemme har regeringen bredt flertal i Folketinget for at være med til at styrke terrorbekæmpelsen igennem EU. Kun Dansk Folkeparti er principielt imod.

EU sætter ind mod terror
*De europæiske lande skal intensivere og effektivisere deres praktiske samarbejde om at bekæmpe den internationale terrorisme. Det besluttede justitsministrene fra de 15 EU-lande i går på et ekstraordinært ministermøde om terrorisme.
Ud fra et omfattende program på 41 punkter enedes justitsministrene om at forstærke anti-terrorindsatsen gennem bedre juridisk samarbejde, forstærket politisamarbejde, bekæmpelse af finansiering af terrorisme, bedre bevogtning af EU’s ydre grænser og et langt tættere samarbejde med de amerikanske myndigheder.

Buksti følger sikkerhed hos SAS
*Trafikminister Jacob Buksti (S) overvåger tæt, at sikkerheden i SAS forbedres. Allerede i 1999 blev der gennemført en plan for, hvordan både Statens Luftfartsvæsen (SLV) og SAS skulle skærpe sikkerheden. Nu følger Trafikministeriet tæt, om SLV og SAS gør, som de har lovet, forklarede Jacob Buksti til Folketingets trafikudvalg i går. Næste møde mellem Trafikministeriet, SLV og SAS er den 8. oktober.
Meldingen fra trafikministeren kommer efter kritik i DR’s udsendelse Rapporten. Men Jacob Buksti afviser at udsendelsen fremlægger nye informationer. Skærpelsen af sikkerheden er iværksat år tilbage, og allerede efter en artikelserie i dagbladet Information tidligere på året svarede ministeren på kritiske spørgsmål fra Folketinget om SAS’ sikkerhed.

Færre børn dør eller kvæstes i trafikken
*Færre børn dør eller kommer alvorligt til skade ved færdselsulykker. Det skyldes dels en bred vifte af trafiksikkerhedsmæssige initiativer, der generelt har nedbragt antallet af alvorlige trafikulykker siden slutningen af 1980’erne. Men udviklingen er også udtryk for, at børn i dag ofte transporteres til og fra skole og fritidsinteresser i bil, og kun sjældent bevæger sig uledsaget rundt i trafikken, skriver Dagens Medicin.
Af 100.000 børn i alderen 0-14 år døde gennemsnitligt 12 af et hjernetraume i perioden 1979-1981. Mellem 1994 og 1996 lå det gennemsnitlige dødstal på 4,5. To tredjedel af børnene var drenge.

W32.Nimda.A@mm har tabt pusten
*Antallet af virksomheder angrebet af IT-viruset Nimda faldt drastisk i går, og det tyder på, at det er lykkedes at bremse det ødelæggende virus. Det vurderer sikkerhedschef Per B. Hansen, TDC Internet.
Han advarer dog om, at Nimda-angrebet stadig florerer, og at der derfor fortsat er behov for stor agtpågivenhed på IT-området.
Han mener, at det forholdsvis hurtigt er lykkedes at stoppe angrebet fordi mange virksomheder nu er begyndt at interessere sig mere for, hvordan også arbejdsstationer og pc’er konstant kan holdes opdateret mod IT-virus.

Stockhausen dementerer
*Den verdensberømte komponist og nobelprismodtager Karlheinz Stockhausen, som vi i går skrev om i artiklen »Krig er den skønneste musik«, beklager den måde, hans ord om terrorangrebet i New York som »det største kunstværk« er blevet udlagt.
»Ikke et øjeblik har jeg tænkt eller følt på den måde, som mine ord nu er blevet udlagt i pressen,« skriver han i en meddelelse på sin hjemmeside.
»Journalisten rev mine udtalelser fuldstændig ud af den sammenhæng, som de indgik i for at bruge dem i et ondskabsfuldt angreb på min person,« skriver han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu