Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

20. september 2001


Eksperter advarer mod EU-terrorlov
*Danske politikere skal tænke sig grundigt om, inden de siger ja til en ny fælles terrorlov i EU. EU-kommissionen fremlægger i dag forslag om enslydende definition på terrorisme, ens strafferammer og vidtgående samarbejde om udlevering af eftersøgte formodede terrorister. Men en fælles terrorlov er både unødvendig og på kant med retssikkerheden, siger strafferetsprofessor Gorm Toftegaard Nielsen, Aarhus Universitet til Kristeligt Dagblad.
»Fælles terrorbestemmelser er udslag af en gammel drøm, som EU har om at styre vores straffelovgivning. Det er et spørgsmål, om vi skal overlade det til EU,« siger han.
Ifølge Gorm Toftegaard Nielsen giver den danske straffelov allerede mulighed for at straffe terroristers gerninger som brandstiftelse, gidseltagning og mord. Strafferammen er op til livstid.

Statsrevisorer vil ikke granske SAS
*Statsrevisorerne vil ikke gennemføre en granskning af SAS’ ulovlige kartel med
Maersk Air. Over for Ritzau fraråder Peder Larsen (SF), formand for Statsrevisorerne, kraftigt, at der iværksættes en statslig undersøgelse. SAS er et aktieselskab registreret i Sverige, påpeger Peder Larsen. Derfor er det minimalt, hvad statsrevisorerne kan få undersøgt, som ikke allerede er redegjort for af EU-Kommissionen og i SAS’ egne undersøgelser.

Forhøjet sikkerhed på Barsebäck
*Sikkerheden er blevet forhøjet på Barsebäck og de andre svenske atomkraftværker efter terrorangrebene i USA.
Det siger chefen for reaktorsikkerhedsafdelingen hos den svenske myndighed for tilsyn med kernekraftværkerne, Christer Viktorsson, til det svenske nyhedsbureau TT: »Naturligvis kan det værste indtræffe. Bygningen og sikkerhedssystemet kan ødelægges, men jeg kan ikke forestille mig, at lige så mange mennesker vil kunne miste livet som i New York.«
En af cheferne fra Barsebäck, Leif Öst, understreger, at reaktorerne på de svenske atomkraftværker er beskyttet af en metertyk betonskal. Forsøg har vist, at en sådan skal i hvert fald kan modstå, at et krigsfly smadrer ind i den.

Sprøjtegift fundet i grundvand
*Sprøjtegiften glyphosat og dens nedbrydningsprodukt AMPA er blevet fundet i grundvand. Stoffet er udvasket fra dansk lerjord, selv om det er blevet brugt efter reglerne. Det viser nye resultater fra Varslingssystem for Pesticider, der drives af Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelser (GEUS), Danmarks JordbrugsForskning og Danmarks Miljøundersøgelser.
Fundet af glyphosat og AMPA kommer kort tid efter, at Miljøstyrelsen har godkendt stoffet for en ny ti-års periode. Glyphosat er aktivstof i blandt andet Roundup og dermed et af de mest udbredte ukrudtsmidler i dansk landbrug. Miljøorganisationen Greenpeace vil have miljøminister Svend Auken (S) til at indlede en forbudsprocedure med henvisning til forsigtighedsprincippet.

Svensk domstol skærper straffe
*Den svenske landsret idømte onsdag en 25-årig tysker to års fængsel for at have deltaget i urolighederne under EU-topmødet i Gøteborg i juni. Dermed lagde landsretten ni måneder oven i straffen i forhold til den dom, der faldt over tyskeren ved byretten. Fem unge danskere venter på, at deres sag kommer for landsretten, efter at de en måneds tid efter de voldsomme protester mod topmødet blev frifundet for forberedelse til grov legemsbeskadigelse og hærværk.
Det svenske politi er ved at gennemføre nye tekniske undersøgelser, inden ankesagen kommer for landsretten.

Ekspert: Foreninger kan forbydes
*Folketinget kan ved lov forbyde foreninger og grupper, som har et voldeligt formål, uden at komme i konflikt med foreningsfriheden i Grundloven eller Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Til gengæld skal forbuddet kunne prøves ved domstolene. Det siger Henning Koch, som er professor i forfatningsret ved Københavns Universitet til Ritzau. EU-landene drøfter at indføre en parallel-lovgivning om terrorisme ved bl.a. at ændre reglerne for udlevering i lyset af terror-angrebet mod USA. Grundlovens paragraf 78 beskytter foreninger og grupper, som ikke kan mistænkes for forberede, planlægge eller udføre anslag mod samfundsordenen i Danmark.

Falske Røde Kors indsamlere
*Allerede flere uger før den officielle landsindsamling i Dansk Røde Kors den 7. oktober, har der været mindst to tilfælde af falske Røde Kors-indsamlinger. Begge fandt sted i Århus i sidste uge.
Ifølge Kurt Basse, der er Røde Kors’ indsamlingskoordinator i Århus, er det personer uden tilknytning til Røde Kors, der er gået rundt med falske raslebøsser i det nordlige Århus og samlet penge ind. Begge tilfælde er meldt til politiet.
Dansk Røde Kors beklager meget de to tilfælde og beder folk, der eventuelt får besøg af Røde Kors-indsamlere inden den 7. oktober om for det første ikke at give nogen penge og for det andet at kontakte Røde Kors eller politiet.
Hvis man er interesseret i at melde sig til tre velgørende timer med den røde raslebøsse i hånden, kan man melde sig på telefon 38383838 eller besøge hjemmesiden www.indsamler.dk.

USA flytter militære styrker til Golfen
*Det amerikanske forsvar har fået ordre til at overføre militære styrker til Golf-regionen.
Det sagde viceforsvarsminister Paul Wolfowitz sent i går.
Embedsmænd i forsvarsministeriet sagde ifølge det britiske nyhedsbureau Reuters, at over 100 krigsfly vil blive sendt til Golfen. Den militære opbygning er en reaktion på terrorangrebene den 11. september i New York og Washington.

FN: Fem millioner afghanere sulter
*Mindst fem millioner afghanere har et påtrængende behov for mad, og FN’s lagre af fødevarebistand vil kun række i yderligere to uger. Det siger en souschef i Verdensfødevareprogrammet (WFP), Mohamed Zejjari, til det britiske nyhedsbureau Reuters.
WFP er den vigtigste internationale organisation for fødevarebistand i Afghanistan. WFP, som er en FN-organisation, trak sit udenlandske personale ud af landet i sidste uge af frygt for amerikanske flybombardementer efter terrorangrebene i USA den 11. september.
»Vi er ikke i stand til at sende mere mad ind i landet,« sagde Zejjari.
»Hvis situationen fortsætter som nu eller bliver endnu værre, og hvis det er i en lang periode, så opstår der hungersnød.«

Beslutning om bin Laden ventes i dag
*Talibans åndelige leder Mullah Mohammad Omar tilbød i går at forhandle med USA om den terrormistænkte Osama bin Laden, skriver det afghanske nyhedsbureau AIP.
Mødet fortsætter formentlig i dag, hvor man forventer en endelig diskussion og fatwa (religiøs kendelse, red.), sagde den afghanske undervisningsminister, Mullah Amir Khan Muttaqi.
Han tilføjede, at en hvilken som helst beslutning vil være i overensstemmelse med islamisk Sharia-lov. Meldingerne fra Afghanistan har hidtil strittet i alle retninger. En højtstående afghansk præst sagde tirsdag, at den regerende Taleban-milits i tilfælde af et amerikansk angreb vil iværksætte en hellig krig mod USA.
Også Pakistans øverste religiøse råd varslede onsdag hellig krig mod USA, hvis amerikanerne angriber Afghanistan, der formodes at give husly til bin Laden: »Pakistans præsteråd opfordrer til hellig krig mod USA og dets allierede, hvis de angriber Afghanistan. Et angreb vil være terrorisme,« hed det i en erklæring fra rådet, som er sendt til det franske nyhedsbureau AFP.
På det anden side af jorden, i USA, fortsatte oprydningen og eftersøgningen efter ofre for terrorangrebet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her