Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

19. september 2001


Taleban: Hellig krig – hvis USA angriber
*Afghanistans regerende Taleban-styre afviste i går, at det allerede skulle have erklæret hellig krig mod USA, men det vil ske, hvis amerikanerne slipper sit militær løs på landet.
»Selvfølgelig, hvis der foretages en invasion i et islamisk land, så vil der blive jihad (hellig krig) mod de invaderende,« sagde en højtstående repræsentant for Taliban til nyhedsbureauet AFP.
Tidligere i går var nummer to i Talibans ministerråd, Mohammad Hasan Akhond, blevet citeret for at erklære USA hellig krig.
»Jeg vil gerne fortælle mit folk, at vores jihad formelt vil blive genoptaget mod amerikanerne,« sagde Akhond.

Pakistan-delegation tomhændet hjem
*Talebans informationsminister, Qudrutullah Jamal, sagde i går, at han ikke vil udelukke, at Osama bin Laden kan have stået bag terrorangrebene i USA. Men han sagde også, at han vil have beviser på bordet.
»Vi har bedt den pakistanske delegation om at give os beviser for, at Osama står bag, for vi kan ikke udlevere ham uden at have beviserne,« sagde Jamal.
Hans udtalelser faldt efter at en pakistansk regeringsdelegation i går vendte hjem til Pakistan efter et besøg i Afghanistan. Der er ikke aftalt nye møder.
Delegationen har forsøgt at overbevise Taliban-militsen om, at den skal udlevere Osama bin Laden.

Børsen åbnedemed panik
*Det startede i panik, men endte med et behersket fald på Københavns Fondsbørs i går. KFX-indekset endte med at falde til 250,38 – et fald på 3,52 procent i forhold til mandag, da indekset faldt 3,5 procent. Men først på eftermiddagen stod indekset til et tab på op mod seks procent.
Men da de amerikanske børser åbnede sidst på eftermiddagen i en efter omstændighederne rimelig positiv stemning, rettede markedet sig op.
Ved Fondsbørsens lukning lå de toneangivende indeks på børserne i Frankfurt, Paris og London kun til at tabe lidt over en procent.

Taiwan på vej mod WTO
*Taiwan fik i går grønt lys på vejen mod optagelse i Verdenshandelsorganisationen WTO, oplyste diplomater i Geneve.
De skete, da en arbejdsgruppe i WTO, som har forberedt Taiwans optagelse i organisationen, formelt anbefalede en aftale, som allerede blev indgået mandag, samme dag som Kina og landets vigtigste handelspartnere blev enige om betingelserne for kinesisk optagelse i WTO.
Kina betragter Taiwan som en oprørsprovins men har ikke protesteret mod taiwansk medlemskab af WTO, bare østatens optagelse i organisationen sker efter Kina.

Stop for grise med genrent foder
*110 svineproducenter tilknyttet Danish Crown indstiller deres produktion af grise, der kun har fået foder uden genmodificeret indhold.
»Den danske fødevareminister har skabt usikkerhed og frustration omkring non-GMO begrebet, og på den baggrund har vi fundet det rigtigst at indstille produktionen til det danske marked indtil videre,« siger direktør Kjeld Johannesen, Danish Crown.
Han håber, at der også i Danmark bliver politisk opbakning til de fælles EU-definitioner, som der er lagt op til.
Danish Crown har hele tiden gået ud fra en såkaldt bagatelgrænse på omkring en pct., som er accepteret i andre EU-lande.

Dansk forskning skal styrkes
*Forskningskommissionen, der efter godt et års kulegravning i går fremlagde sine anbefalinger i en betænkning, anbefaler grundlæggende ændringer i universiteternes ledelse, betydeligt flere offentlige midler til forskning, en fordobling i antallet af forskerstuderende samt ændringer i selve det system, der rådgiver og fordeler midlerne til dansk forskning.
På universitetsområdet peger man på, at det nuværende konsistorium skal omdannes til en bestyrelse med et eksternt flertal. Bestyrelsen ansætter rektor i en åremålsansættelse på typisk fem år.
Kommissionen anbefaler, at man i 2010 når op på at bruge tre procent af BNP på forskning mod to procent i dag. Det offentliges andel bør til den tid være på 1,2 procent af BNP.
Antallet af forskeruddannede skal fordobles frem til 2010, og heraf skal mange komme fra udlandet.
Politi-aktion mod italiensk venstrefløj
nItaliensk politi tilbageholdt i går 60 personer fra den yderste venstrefløj, oplyste kilder fra politiet. De pågældende personer mistænkes for forbindelse til terrorisme, tilføjer kilderne.
Der blev i forbindelse med tilbageholdelserne gennemført razziaer på omkring 100 steder i blandt andet Milano, Torino, Pisa og Firenze.
Ifølge politikilderne var det anklagemyndigheden i Milano, som forestod aktionen mod bevægelsen "International Solidaritet", som angiveligt planlægger angreb på mål i Milano.

Tysk ledighed ventes at stige
*Antallet af arbejdsløse i Tyskland – Europas vigtigste økonomi – kan i løbet af den kommende vinter komme op over det politisk følsomme tal på fire mio., sagde chefen for den tyske arbejdsgiverforening, Dieter Hundt, i går.
Ifølge den tyske arbejdsgiverchef er afmatningen i den globale økonomi hovedårsagen for den pessimistiske prognose, men Hundt afviste at give et bud på virkningerne på verdensøkonomien af sidste uges terrorangreb på mål i USA.
I sidste måned var den tyske arbejdsløshed på omkring 3,8 mio. personer. Forbundskansler Gerhard Schröder, som står over for et vanskeligt valg til Forbundsdagen om knap et år, har tidligere lovet at nedbringe den tyske arbejdsløshed til 3,5 mio.

Proms-direktører slipper for retssag
*Henrik og Claus Prom undgår at blive retsforfulgt for underslæb og skyldnersvig. Statsadvokaten har opgivet at retsforfølge de to fætre blandt andet med henvisning til, at det har taget lang tid for politiet at efterforske den komplicerede sag, oplyser TV-Avisen.
Kuratoren for Prom-familiens kuldsejlede giftfabrik klagede til statsadvokaten, da politiet i Vordingborg opgav at rejse sag mod de to. Men statsadvokanten for Fyn har ikke fulgt klageren, der mener, at de to ved at tømme virksomheden for råvarer og produktionsanlæg forud for konkursen ulovligt lænsede virksomheden for 68 ton kemikalier, kostbart fabriksudstyr og 1,7 mio. kr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her