Læsetid: 4 min.

OVERBLIK

18. september 2001


Afghanistan vil ikke udlevere bin Laden
*Højtstående pakistanske embedsmænd rejste i går til Afghanistan for at overtale Mullah Mohammed Omar til at udlevere Osama bin Laden, som USA har udpeget som hovedmistænkt for sidste uges terrorangreb. Men efter et tre timer langt møde var forhandlerne ikke nået frem til en afklaring, sagde en talsmand for Taleban-styret.
»Vi er 60 pct. forhåbningsfulde om, at forholdet (til Pakistan, red.) vil blive normaliseret,« sagde talsmanden for Taleban-styret, Abdul Hai Mutamaen.
Men angående bin Laden, som Taleban-styret har betegnet som »en gæst«, var der ikke sket fremskridt.
Den pakistanske delegations møde med Taleban-styret var planlagt til at vare en enkelt dag, men vil blive forlænget med en dag, meddelte en talsmand for Pakistans præsident, Pervez Musharraf.Artikel og leder på forsiden

EU-topmøde om terrorisme fredag
*Den belgiske regering, der har formandskabet i EU i dette halvår, samler de europæiske stats- og regeringschefer til et ekstraordinært topmøde om terrorisme fredag klokken 18, bekræftede det belgiske EU-formandskab mandag.
Fredag er der i forvejen aftalt møde for de 12 eurolandes finansministre i den belgiske by Liege efterfulgt lørdag af et uformelt møde for økonomi- og finansministrene fra alle 15 EU-lande.

Behersket aktiefald efter genåbning
*Med en resolut amerikansk rentesænkning lykkedes det i går at undgå panik, da de amerikanske børser genåbnede efter næsten en uges pause oven på terrorangrebet i sidste uge.
Aktiemarkedet havde en positiv – men forventet – nyhed at genstarte på, da den amerikanske centralbank Federal Reserve kort tid før børsdørene blev slået op, sænkede renten med et halvt procentpoint til tre pct. Det var årets ottende rentefald.
Efter at par timers handel stabiliserede aktiekurserne i industriindekset Dow Jones og teknologiindekset Nasdaq sig med fald på fire til fem pct.
Det danske KFX-indeks landede med et minus på godt 3,5 procent i 259.

Regeringen styrker terrorberedskab
*Terrorangrebene i USA får regeringen til at skærpe og revurdere Danmarks terrorberedskab.
Selv om statsminister Poul Nyrup Rasmussen afviser, at der her og nu er terrortrusler mod Danmark, så starter sundhedsminister Arne Rolighed en revurdering af det eksisterende sundhedsberedskab, ligesom en gruppe under Sundhedsstyrelsen i løbet af et par måneder skal se på, om det biologiske beredskab er i orden. Endelig skal forskningen i beredskab mod biologiske krigsførelse skærpes, og det internationale samarbejde på området styrkes. Seruminstituttet skal således lave et såkaldt videncenter, der hurtigt skal kunne slå fast, hvilke biologiske kampstoffer der eventuelt er blevet anvendt.

Ulandsbistand til militær og politi
*Udviklingsminister Anita Bay Bundegaard (R) fremlægger om kort tid en ny strategi for konfliktforebyggelse, der anbefaler, at dansk bistand skal gå til militær og politi i udviklingslandene. Formålet er at uddanne stående hære i miljøarbejde og lære politifolk respekt for menneskerettighederne.
»Vi er nødt til at vove pelsen engang imellem. Der vil hele tiden være en afvejning af, hvad vi bruger pengene til, men man skal ikke udelukke ting på forhånd. Man kan aldrig garantere for effekten, men det enkelte menneske påvirkes helt sikkert af at blive trænet til andet end krig,« siger Anita Bay Bundegaard.

SAS-bestyrelse går – EU-bøde ankes
*SAS anker EU-kommissionens bøde på 291 millioner kroner for ulovligt kartelsamarbejde med Maersk Air og håber at få sat bøden ned med et tocifret millionbeløb.
Anken var en af SAS-bestyrelsens sidste handlinger, før den trådte tilbage i går som følge af den kritik, der blev rejst i den såkaldte granskningsgruppes rapport.
Hvis SAS’ bestyrelse ikke havde været så passiv, efter at EU-kommissionen havde gennemrodet SAS i juni 2000, kunne de ansvarlige for den ulovlige aftale mellem SAS og Maersk være blevet fundet langt hurtigere, fastslog formanden for de tre granskningsmænd, højesteretsdommer Johan Munck, Sverige, i går.

’Udlever terrorister til dødsstraf’
*Venstre vil ændre reglerne, så Danmark kan udlevere mistænkte terrorister til lande med dødsstraf. Samtidig skal der ses kritisk på grundlovens regel om at opløse voldelige foreninger.
Det er nogle af syv initiativer, som Venstres formand, Anders Fogh Rasmussen, i går foreslog.
Justitsminister Frank Jensen siger, at den danske regering er parat til at udlevere personer mistænkt som terrorister til lande med dødsstraf, hvis den pågældende nation altså lover ikke at henrette disse personer.

Makedonien beder NATO om at blive
*Makedoniens præsident, Boris Trajkovski, vil bede NATO om at lade en styrke på mellem 200 og 350 mand blive i landet, når Operation Vigtig Høst udøber, sagde en højtstående sikkerhedskilde i går. Makedonien har tidligere udelukket, at NATO-styrker kan blive i landet på længere sigt af frygt for, at det vil splitte Makedonien langs etniske linjer. Diplomater siger, at den ny melding fra Makedoniens præsident tyder på, at han har ændret holdning efter et møde med NATO’s generalsekretær, George Robertson.

Tjetjenske oprørere indleder ny offensiv
*To russiske generaler og 11 andre miliærfolk blev dræbt, da tjetjenske oprørere i går skød en helikopter ned. Samtidig indledte oprørerne en ny offensiv mod Tjetjeniens næststørste by, Gudermes. Oprørerne erobrede flere stillinger i byen, oplyste pro-russiske embedsmænd i politiet. Offensiven er det mest omfattende oprørsangreb, siden Rusland tidligere på året meddelte, at man vil neddrosle sin militære tilstedeværelse i Tjetjenien.

Verdensbanken og IMF udætter møder
*Årsmøderne i Den Internationale Valutafond (IMF) og Verdensbanken er udsat efter sidste uges terrorangreb på mål i USA, oplyste de to organisationeri går.
»Efter konsultationer med de amerikanske myndigheder og andre medlemslande har Verdensbanken og IMF besluttet sig for ikke at afvikle deres årsmøder den 29. og 30. september,« hed det i en erklæring fra Verdensbankens præsident, James Wolfensohn.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her