Læsetid: 1 min.

Overdommerne

Nobelprisen i litteratur har en interessant historie
21. september 2001

(2. sektion)

Nedslag
Om fÅ uger kender vi navnet på modtageren af årets Nobelpris i litteratur. Men prisens lange historie dokumenteres nu fyldigt i en bog med undertitlen Nomineringar och utlåtanden 1901-1950. Værket blev præsenteret sidste fredag på Göteborg-messen Bok och Bibliotek, dels af forlæggeren, Bo Svensén, dels af to akademimedlemmer, forfatteren Per Wästberg og kritikeren Horace Engdahl.

I perioden 1901-1950 blev i alt 1.256 forfattere bragt i forslag. Johannes V. Jensen måtte nomineres hele 18 gange! Tagore, Pearl S.
Buck og Sinclair Lewis fik prisen, første gang de optrådte i bunken. Heftige interne kampe fandt sted: Kunne man mon i 1902 dele æren og de mange kroner mellem to nordmænd (Bjørnson og Ibsen), og kunne man belønne en forfatter, der som Selma Lagerlöf havde vist tegn på umoral?

Ifølge Horace Engdahl falder historien om den litterære Nobelpris i fire klart adskilte faser gennem århundredet. Op til ca. 1918 handlede det om noble konservative værdier (familie, ære, tro). Senere omfortolkede man den omstridte paragraf om ’idealisme’, sådan at man helt frem til 1946-47 kunne præmiere humanistisk opbyggelighed, hvilket eksempelvis kom Hermann Hesse til gavn.

Overgangen til tredje fase kort efter Anden Verdenskrig markerer et goddag til et nyt litteratursyn, ifølge hvilket digtning var kunst mere end kultur. Så snart man valgte at gå efter kunstnerisk kvalitet, kom modernistiske banebrydere ind i varmen. Dette skifte skete for sent til at hjælpe pionerer som Joyce og Proust, men tidsnok til at bringe en Claude Simon på podiet.

Overskriften på fjerde fase hedder global spredning. Også Nobelkomiteen har måttet indse, at vi alle lever på samme klode, samtidig med at de vedkender sig såvel subjektivitet som evne til at tage fejl. Sin rolle som menneskehedens Åndelige Overdommer undslipper Svenska Akademin dog ikke. Det hverv har de nemlig fået i arv.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her