Læsetid: 2 min.

Politik på vrangen

Den nære fremtid som ramme om kritisk satire
28. september 2001

(2. sektion)

Krimi
Efter eget udsagn er Steffen Ring en afdanket, lettere alkoholiseret eksredaktør, hvis avis, Opinion, er gået ind for flere år siden. Nu, i år 2012, arbejder han som freelancer, og selvrespekten er ikke høj – men dog en smule højere end den, han nærer for sin samtids politikere og mediepersoner. Ikke desto mindre mener ledende kræfter i partiet Team Centre, at Steffen Ring vil være en egnet folketingskandidat i Roskilde-kredsen. Og han indvilger ved udsigten til at kunne bestige landets fornemste talerstol for at tømme skraldespande ud over nogle kvajpander – som han selv formulerer det.
Sådan sætter Peter Dürrfeld sin nye roman i gang. Og tempoet skrues hurtigt i vejret, da Steffen Ring mister sin unge, talentfulde ’profiltrimmer’. Lars Ole Lorenzen bliver fundet myrdet i handicap-elevatoren på Christiansborg. På det tidspunkt er valget udskrevet, så jeg-fortæller Ring må nu både passe sin valgkamp og foretage sin egen, ikke helt diskrete efterforskning af mordet på den unge mand, der skulle have givet ham en profil.

Satire og spænding
En sikker kreds er med andre ord på én og samme gang en politisk satire og en spændingsroman. At kalde den science fiction ville til gengæld være for vidtgående, selv om den foregår 11 år ude i fremtiden. Den tidsmæssige placering har Peter Dürrfeld snarere valgt for at føje ekstra skarphed til beskrivelsen af det politiske livs forfald. Vi er ikke længere fremme i tid, end at det hele virker genkendeligt, selv om det er i det satiriske troldspejls optik.
De mange partier er blevet reduceret til fem. Regeringsledelsen ligger i hænderne på Team Liberals, der støttes af Team Centre, som dog er så fleksibelt, at det efter valget meget vel kan gå i samarbejde med Team Welfare. Det forudsætter dog, at der ydes parlamentarisk støtte også fra Solidarisk Union. Ude på højrefløjen huserer Gamle Danmark, der betjener sig af halvuniformerede fascistoide gorillaer.
I medierne har den rene underholdning totalt overtaget dominansen. Politikerne må betjene sig af ’profiltrimmere’ for overhovedet at slå igennem. Politiske diskussioner er afløst af ’debatainment’. Valgmøderne på tv er opgejlede verbale slagsmål, hvor den, der kan aflevere de groveste personlige fornærmelser, løber af med sejren. Steffen Ring viser sig til en begyndelse at være ganske ferm i denne disciplin og får hurtigt det flatterende tilnavn ’gnavpotten’.
På lange strækninger er denne fremstilling af, hvad politik kan udvikle sig til, både tankevækkende og morsom. Satiren hviler på mange skarpe iagttagelser. Som det er set før, kan den nære fremtid bruges som en fortræffelig ramme til at spidde urovækkende tendenser i vores samtid. De mere eller mindre groteske overdrivelser bliver legitimeret. Det er mere tvivlsomt, om det samme kan siges om mordsagen, der viser sig at være vidt forgrenet og svært gennemskuelig. Det kriminalistiske islæt holder spændingen ved lige, men betyder samtidig, at de politisk-satiriske afsnit kan fremstå som en afbrydelse i handlingens fremdrift. Og det er faktisk en skam, da det netop er her, romanen har sin styrke.

*Peter Dürrfeld: En sikker kreds. 176 s. 279,95 kr. Høst & Søn

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her