Læsetid: 2 min.

Polsk protestvalg markerede EU-modstand

Post-kommunister overtager magten, men højrepopulister får en stærk platform i det polske parlament efter valget søndag
25. september 2001

Set med børsanalytikeres og EU-diplomaters øjne bød det polske valg søndag på én god nyhed – og to bekymrende.
Den gode er, at de EU-positive og markedsorienterede eks-kommunister, Demokratisk Venstrealliance (SLD), genvinder regeringsmagten efter fire til tider kaotiske år under ledelse af Solidaritets politiske fløj, AWS.
Men de bekymrende nyheder er, at SLD ikke – som meningsmålingerne spåede – vil opnå flertal på egen hånd i det polske parlament, Sejm, men må forhandle sig til rette med en koalitionspartner. Samt at de polske vælgere i stort omfang enten blev hjemme – stemmeprocenten var på kun 45 – eller stemte på yderligt-gående højre-populistiske partier, alle markante modstandere af Polens EU-medlemskab.
Ifølge det uofficielle valg-resultat – det officielle foreligger først onsdag – vil SLD få 41 procent af stemmerne og mangle 12 mandater i at have absolut flertal i parlamentet.
»Det vil blive vanskeligt at danne regering,« sagde præ-sident Aleksander Kwasniewski, selv fra SLD, efter valget.
Han vil ikke desto mindre bede den 55-årige SLD-leder Leszek Miller om at afløse AWS’ Jerzy Buzek som Polens regeringschef. Ifølge kilder i SLD vil Miller enten danne en mindretalsregering og samle flertal fra sag til sag eller prøve at få en regeringsaftale i stand med Bondepartiet, som SLD havde et stormfuldt regeringssamarbejde med i perioden 1993-97.
Dengang gennemførte regeringen flere markedsreformer, men måtte udsætte privatiseringen af større virksomheder og større omstruktureringer i erhvervslivet på grund af Bondepartiets hang til protektionisme og modstand mod for store udenlandske investeringer.

Nedskæringer i vente
Første presserende opgave for den nye regering er at lukke det hul i statsbudgettet på 88 mia. zloty (ca. 180 mia. kr.), som Solidaritets-regeringen efterlod sig.
Ifølge økonomer vil et underskud på blot det halve føre til ny inflation, skabe panik blandt udenlandske investorer, fremtvinge en devaluering af landets valuta, zloty’en, føre Polen ind i økonomisk recession og alt i alt udsætte planerne om polsk EU-medlemskab fra 2004.
SLD’s udpegede finansminister, Marek Belka, har allerede udtalt, at der venter po-lakkerne nedskæringer i de offentlige ydelser og højere skatter.
Men en for stram økonomisk politik vil løbe ind i markant – og højrøstet – modstand i det nye parlament, hvor hver fjerde plads er besat af medlemmer af de tre højrepopulistiske partier, der alle blev valgt ind for første gang.
Det mest yderligtgående parti, Samoobrona (Selvforsvar), ledet af Andrzej Lepper, blev valgets markante overraskelse med over ti procent af stemmerne. Men også partier som Lov og Retfærdighed og Polske Familiers Katolske Liga vil modarbejde regeringens forsøg på at gøre Polen moden til EU-medlemskab.
For Solidaritets-partiet AWS blev valget en katastrofe. Partiet tabte ikke blot regeringsmagten, men røg under spærregrænsen og bliver slet ikke repræsenteret i det nye parlament.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu