Læsetid: 3 min.

Pres på Karen Jespersen

Ordførere vil have indenrigsministeren til at give iransk flygtning humanitær opholdstilladelse. Panteha, som udvises på fredag, frygter dødsstraf
19. september 2001

»Dem, som er ansvarlige for at udvise Panteha, er at sammenligne med de embedsmænd som i 30’erne udleverede folk til nazisterne,« siger Søren Søndergaard, retspolitisk ordfører for Enhedslisten.
Sammen med flere ordførere fra Retsudvalget kræver han nu, at indenrigsminister Karen Jespersen (S) giver den iranske flygtning Panteha Hamedani humanitær opholdstilladelse.
Selv frygter hun for sit liv, når hun på fredag for anden gang udvises fra Danmark. Flygtningenævnet besluttede ellers at genoptage hendes sag, da hendes mand forsvandt i Iran, efter parret var blevet afleveret til de iranske myndigheder af det danske politi.
»Det er uanstændigt, at man afviser hende, efter vi selv har bedt hende komme og dermed vækket en forventning om at vi ville give hende asyl,« siger Inger Marie Bruun-Vierø, udlændingeordfører for Det Radikale Venstre.
»Panteha burde få en humanitær opholdstilladelse, fordi hendes sag er blevet genoptaget og afslået igen, uden at hendes situation har ændret sig,« siger hun.
»Højst besynderligt,« kalder Jann Sjursen (KRF) afvisningen af Panteha.
»Når man beder hende om at komme til Danmark igen, må det være, fordi man erkender, at man har begået en fejl ved at udvise Panteha og hendes mand første gang. Der er ingen nye oplysninger, som taler for at udvise hende igen. Jeg ville have det dårligt med at sende hende tilbage til Iran,« siger han.

Dårlig retssikkerhed
Også SF’s flygtningeordfører, Knud Erik Hansen, mener, at Panteha burde få lov at blive i Danmark.
»Denne sag viser systemets svaghed. Når der er en berettiget tvivl, som der er i denne sag, burde man kunne anke sagen til en regulær domstol. Det er både uværdigt og diskriminerende, at der ikke er bedre retssikkerhed for flygtninge i Danmark,« siger han.
»Hvis der sker Panteha noget, når hun vender tilbage, vil vi gå efter de ansvarlige på samme måde, som man går efter folk, der er ansvarlige i forbrydelser,« siger Søren Søndergaard (EL). Han mener ikke, der er tvivl om, at Panteha er i overhængende livsfare, hvis hun vender tilbage.
»Den store risiko for, at Panteha bliver forfulgt og henrettet, har Udenrigsministeriet, Flygtningenævnet og Indenrigsministeren valgt at se bort fra med fuldt åbne øjne. De kan formentlig dække sig ind under loven, men på det moralske plan er der intet tilbage. Hvis der sker noget, er det en risiko, som de er 100 procent bekendt med,« siger han.
I maj stillede han et spørgsmål til indenrigsministeren om, hvad der er sket med Pantehas mand og tre andre asylansøgere, som er forsvundet efter de danske myndigheder har tvangsreturneret dem til deres hjemland. Han har endnu ikke fået svar, men indenrigsministeriet oplyste i går til Information, at svaret ventes klar sidst på måneden, men er fortroligt.

Illustrerer hykleri
Pantehas sag illustrerer det enorme hykleri omkring fundamentalisme, som der er i øjeblikket, mener Søren Søndergaard.
»På grund af terrorhandlingerne i USA, er der ingen grænser for, hvad man vil gøre mod fundamentalisme, men når det kommer til stykket støtter vi de fundamentalistiske regimer mod kritikerne. Når man nægter at give asyl til de folk, der sætter sig op mod regimerne, sender man et signal til folk om, at de ikke skal gøre modstand, fordi de ikke kan regne med at få hjælp fra Vesten. Det er typisk at kritikere, der flygter fra de fundamentalistiske regimer i Iran og Afghanistan, bliver behandlet som skidtÇ« siger Søren Søndergaard.
Venstre Birthe Rønn Hornbech og Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti og den ansvarlige minister, Karen Jespersen, har ikke ønsket at kommentere den konkrete sag.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu