Læsetid: 2 min.

Sharon afblæser møde

Den israelske hær går ind i Ramallah for at kvæle den palæstinensiske intifada
17. september 2001

TEL AVIV – »At holde møde med Arafat, som står bag anstiftelse af terror, er at give ham legitimering som ’good guy’,« begrundede Israels ministerpræsident, Ariel Sharon, i går sit endelige veto mod et længe planlagt møde med den palæstinensiske selvstyreformand.
Ifølge militære kilder traf Sharon sin beslutning efter at have rådført sig med generalstaben, hvor man længe har udtrykt bekymring over mødet. Her betragter man det som en strategisk fejltagelse at møde Arafat lige nu og anbefaler stedet at lægge fortsat pres på selvstyreformanden. Man ønsker at påvise, hvor dybt Arafat er involveret i terror.
Dette var formålet da hæren i de tidlige morgentimer i går rykkede ind i Ramallah på Vestbredden. Mens kamphelikoptere affyrede missiler trængte kamp-vogne ind i byen og kom meget tæt på Arafats hovedkvarter.
Den israelske fremrykning blev mødt af palæstinensiske politisoldater, og det kom til kraftige skudvekslinger. En israelsk soldat og en palæstinenser blev dræbt og 12 såret. Den fire timer lange operation fulgte efter drabet på en israeler i Jerusalem. Den dræbte, Meir Weissrois, var kosherinspektør fra den ultraortodokse Satmar-gruppe, som ironisk nok er anti-zionister af religiøse grunde.

En dør på klem
Ved en særlig samling i Knesset, hvor de israelske parlamentarikere mindedes de mange terrordræbte i USA, sagde Ariel Sharon i går, at han dog stadig holder en dør på klem for mødet mellem Arafat og Peres: »Jeg opfordrer Arafat til at standse al terroraktivitet. Hvis der er komplet ro i 48 timer, vil udenrigsministeren møde Arafat for at fremme den våbenhvile, som med syv dages ro er en forudsætning for Mitchell-planen.«

Under dække
»Hærens operationer i Ramallah har sparet meget israelsk blod,« udtalte forsvarsminister Benyamin Ben Eliezer senere på dagen.
Om det holder vand er usikkert. Kort efter, at hæren atter havde trukket sig ud af Ramallah, blev tre israelere såret af en bombe, som detonerede ved vejsiden udenfor bosættelsen Itamar.
»Den præventive værdi, israelerne taler om, er nonsens,« siger Khader Khader, som underviser på Bir Zeit Universitetet på Vestbredden, til Information. »Israelerne bruger denne uges begivenheder i USA som dække for at optrappe angrebene på selvstyret, og det tjener kun til at forene palæstinenserne og skærpe konflikten. Sharon forsøger at delegitimere Arafat og føler lige nu, han har frie hænder, mens amerikanernes opmærksomhed er rettet mod deres egne problemer.«
Flere israelske analytikere deler denne opfattelse.
»At sammenligne World Trade Center og Itamar er en stor fejltagelse,« siger Zeev Schiff fra det ansete dagblad Haaretz. »Det er to forskellige problemstillinger, og ønsker man på et eller andet tidspunkt at forhandle med Arafat, må man holde op med at kalde ham terrorist.«
Et yderligere element i den israelske debat efter Ramallah-aktionen er forholdet mellem regeringen og generalstabschef Shaul Mofaz. Det vides, at kommunikationen mellem de to ikke altid fungerer optimalt, og flere beskylder Mofaz for at have sin egen dagsorden. Hæren gik næsten en kilometer ind i Ramallah, og de materielle ødelæggelser var omfattende, hvilket sætter ham under mistanke for at være gået videre end de operative grænser, forsvarsministeren havde udstukket.
»En generalstabschef må ikke træffe politiske beslutninger. Det bringer os ud på en farlig kurs,« siger professor Asser Kasher fra Det Hebraiske Universitet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her