Læsetid: 3 min.

Søhestenes indtogsmarch ...og den muntre dekonstruktion

Makkerparrene Hesselholdt & Modeweg-Hansen og Blendstrup & Jensen udforsker på hver deres måde børnelitteraturens grænseegne og egenart
7. september 2001

(2. sektion)

Børnebøger
Der er fortsat frydefuld fortælleglæde på spil i forfatteren Christina Hesselholdt og illustratoren Tine Modeweg-Hansens 4. opus, Prinsessen i sommerhuset, som tager over, præcis hvor debutværket Prinsessen på sandslottet (98) slap. Drengen reddede her med nød og næppe mini-prinsessen med søhestene og den røde kuffert, da havet skyllede hendes sandslot væk, og nu er hele den umage flok – anført af en fanfaretruttende søhest – i den stjerneklare nat på vej til midlertidig natlogi i drengens sommerhus. For den tissetrængende mini-prinsesse er det en overvældende oplevelse at bestige det gigantiske brusende mennesketoilet via den piberen-
serstige, drengen fabrikerer til lejligheden, alt imens hun – morsomt udfoldet i Modeweg-Hansens streg – fantaserer om ’dybet’ som en turistattaktion a la Niagara Falls. Men problemer opstår først, da søhestene spiser den lettere chokerede guldfisk i akvariet og som straf af ’sommerhuskonen’ bliver hængt til tørre med henblik på salg til Danmarks Akvarium. Så må drengen – med lovning på det halve kongerige i belønning – i aktion med sværdet.
De næsten udtørrede søheste befries med et hug gennem tørresnoren hen over forældrene, som sover middagssøvn i græsset – og på sidste opslag ses den nu formindskede dreng samt prinsesse og søheste på vej på en luftmadras over havet med retning mod det halve kongerige.
Modeweg-Hansens storøjede personer og små vimsende højgule søheste giver – i spændstig samklang med farverne rød og blå – de enkelte kontrastfulde opslag en varm sommertone, som flot matcher fortællingens finurlige sproglege. Her går drama, eventyr, poesi og gækkeri op i en enhed, der er i stand til at rumme det hele i et samlet og overbevisende udtryk.

Mutant
I den anden ende af fantastikkens elastiske bearbejdning af virkeligheden befinder børnebogsdebutanten Jens Blendstrup fra litteraturselskabet Øverste Kirurgiske I/S sig. Sammen med illustratoren Helle Vibeke Jensen har han begået bogen Kig ind med undertitlen Men, men, men ... det er alt sammen længe siden nu, en genremæssig mutant, der nærmest har form af en rablende og nysgerrig afsøgning af en række tilsyneladende velkendte fænomener, som i lyset af informationssamfundets turbulente udvikling måske snart er bedagede objekter på en slags museum for en nær fremtid – »medmindre du giver dig til at drømme om dem«, som den faste slutsætning lyder i Jens Blendstrups i alt 16 opsatser, spændende fra »bondegården« til »stripperbaren«. I den alt andet end friserede beskrivelse af »frisørsalonen« hedder det eksempelvis:
»Frisørfamilien spiste suppe med hår. Og når frisørmor bagte franskbrød, var der hår i dejen. Alt, hvad der ikke havde hår, fik parykker. F.eks. havde gadeskiltet fået sorthårstoupé. Legestativet fletninger. Og frisørfamiliens bil havde den mest yndige sideskilning ned over køleren«.

Udstilling
På overfladen handler det om familier med børn, der går i skole, (måske) laver lektier og holder børnefødselsdage. Kolonihavebørnene får kolonihavedukker »lavet af kæmpe græskar og udslidte træsko og lidt fra en eller anden dåse makrel og lå og lignede henrykte folk, der havde ferie og sang: Det var et liv i sus og dus i mormors kolonihavehus, når man lagde dem fra sig«.
Det er i de opfindsomme sammenstød og sammenstillinger, den anderledes musik opstår. Bogen er med andre ord en slags udstillingskatalog og et kig ind i en verden udsat for en munter dekonstruktion, lidt som et surrealistisk symposium med Walt Disney og Dan Turèll som gæsteinspiratorer.
Billedsiden styres med stram disciplin af Helle Vibeke Jensen , som med sine serielle billedkæder – hvor fisk og dinosaurlignende fugle er gennemgående – plukker elementer ud af teksten og monterer dem ind i sært svævende tableauer, som i deres blanding af gammelt og nyt mest minder om en mild techno-udgave af salig Storm P’s mange opfindelser. Barokke genstandslandskaber, som med kølig stringens spiller klædeligt op til Blendstrups snurrigt galopperende tekst.

*Christina Hesselholdt: Prinsessen i sommerhuset, ill. af Tine Modeweg-Hansen. 40 s. Kr. 189. Høst & Søn

*Jens Blendstrup: Kig ind . Men, men men... det er alt sammen længe siden nu, ill. af Helle Vibeke Jensen. 40 s. Kr. 189. Høst & Søn

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her