Læsetid: 2 min.

Studerende forsinket af visumregler

1. september 2001

Udenlandske studerende dukker ofte for sent op til studiestart i Danmark. Bl.a. fordi deres ansøgninger om visum ophobes i Udlændingestyrelsen

STUDIESTART

En del af den voksende gruppe udenlandske studerende fra lande uden for EU, der hvert år optages på danske universiteter, når ikke at komme til studiestart. Det skyldes, at deres ansøgninger om opholdstilladelse endnu ikke er færdigbehandlet i Udlændingestyrelsen. På Roskilde Universitetscenter har Birgitte Steen Hansen, der er sekretær for et et-årigt kursus for 25-30 primært udenlandske studerende, erfaring med fire studerende, der er blevet forsinket i år.
»En kinesisk pige havde bestilt fly til i mandags, men havde på det tidspunkt endnu ikke fået sin opholdstilladelse,« siger Birgitte Steen Hansen.
»På kontoret for opholdstilladelse til studerende i Udlændingestyrelsen manglede de en bekræftelse på, at hun var optaget. Hun havde videresendt en mail fra os, men de skulle have et brev med vores underskrift og stempel. I stedet for at ringe til os for at få bekræftelse, lader de tilsyneladende sagen ligge. Og pigen står i Kina og har måtte udsætte sin rejse,« siger hun

Forsinket proces
Også på Aalborg Universitet (AaU) og Danmarks Tekniske Universitet (DTU) kender man til problemet. Sidste år optog AaU 145 udlændinge, men af dem dukkede kun 75 op til studiestart. Hverken Kirsten Jakobsen fra det Internationale kontor på AaU eller Helle Trøst Nielsen fra DTU mener dog, at problemet udelukkende skyldes langsom sagsbehandling i Udlændingestyrelsen.
»Det er en kombination af flere omstændigheder. Det kan være, at den studerende i første omgang ikke afleverer alle papirer til den danske ambassade i det pågældende land. Udlændingestyrelsen skal så forsøge at få informationerne hjem, og det er med til at forsinke processen,« siger Kirsten Jakobsen fra AaU.
På universiteterne forsøger man at løse problemet ved at rykke tidspunktet for ansøgning om optagelse nogle måneder frem, så de studerende hurtigere får svar og dermed hurtigere kan søge om opholdstilladelse.
»For en del af problemet har været, at de studerende søger i sidste øjeblik, og dermed samler der sig en pukkel af sager i juli og august. Og da sagsbehandlingen tager omkring en til to måneder, har det været svært at nå,« siger kontorchef i Udlændingestyrelsen, Merete Pårensgaard.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her