Læsetid: 3 min.

Terrorgrupper afsløret i USA

FBI overvåger fire-fem grupper, der indtil videre har forholdt sig passive. Regeringen vil offentliggøre hvidbog om sporene, der fører til Osama bin Laden
24. september 2001

BOSTON – Fire eller fem terroristgrupper knyttet til Osama bin Ladens organisation al Qaeda har igennem flere år opereret i USA uden at planlægge aktioner. Det oplyste efterretningskilder i går ifølge dagbladet Washington Post.
Forbundspolitiet FBI overvåger ’cellerne’, der hver består af et dusin personer og ville ikke oplyse i hvilke amerikanske byer, de er lokaliseret. Tilsyneladende fører de en ganske normal tilværelse og venter på ordrer fra deres overordnede til at udføre terroraktioner. De opholder sig i USA lovligt, og derfor kan politiet hverken tilbageholde eller deportere dem.
Men gårsdagens afsløring er et klart signal til disse ’sleepers’ (sovende terrorister) om, at de er under konstant overvågning af amerikanske myndigheder. De skulle operere på samme måde som de 19 mænd, der kaprede fire passagerfly for snart to uger siden. De flytter ofte fra et sted til et andet og holder en meget lav profil.

8.000 aktivister
Ifølge amerikanske efterretningskilder er 8.000 muslimske aktivister blevet uddannet til at planlægge, koordinere eller udføre terroristaktioner gennem de sidste fem år. Heraf hører 3.000 til den hårde kerne – altså folk, der er villige til at ofre deres eget liv for sagen. Denne terrorist-hær er udstationeret i ca. 60 lande.
Det er uhyre vanskeligt for efterretningstjenester at identificere terroristceller. CIA skal på et tidspunkt have haft fem-seks spioner infiltreret i Osama bin Ladens terroristhær. En af dem afslørede en plan om at jævne FN’s hovedkvarter i New York til jorden med en bombe og måtte herefter skifte identitet. Det skete kort efter det første bombeattentat mod World Trade Center i 1993, som bin Laden og hans organisation og er sigtet for at stå bag.
Bombeattentater planlagt af al Qaeda mod 12 amerikanske passagerfly i Asien blev også hindret for nogle år siden, men det var ved et lykketræf. En razzia af en lejlighed i Manila bragte det fillipinske politi på sporet.
The New York Times skrev i går, at Osama bin Ladens øverstkommanderende i Europa – muligvis den ansvarlige for koordineringen af attentaterne mod New York og Washington i sidste uge – er blevet identificeret af myndighederne. En større eftersøgning er blevet indledt.
I USA følger myndighederne flere spor. Det ene er en taxachauffør, der stod i forbindelse med to af flykaprerne. Nabil al-Marabh blev tilbageholdt i Chicago i sidste uge og skal være ven af al Qaeda-medlemmet Raed Hijazi, der sidder fængslet i Jordan for at have planlagt et attentat mod et hotel. Begge mænd plejede at arbejde som taxachauffører i Boston.
Efter al-Marabhs tilbageholdelse kom det frem, at han netop havde fået tilladelse til at køre lastvogne med farligt gift. Flere andre vidner var i færd med at tage lastbilkørekort.
Det vides også, at to flykaprere mødte medlemmer af al Qaeda i Malaysia i 1999. Et tredje spor er Zacarias Moussaoui, en franskmand af marokkansk afstamning. Han skulle tilsyneladende have deltaget i kapringen af det fly, som styrtede ned i Pennsylvania, men han blev arresteret på en flytræningsskole i Minnesota i august.

Vil fremlægge beviser
I de nærmeste par dage planlægger den amerikanske regering at offentliggøre en hvidbog med indicier og beviser, der knytter de 19 flykaprere til Osama bin Ladens netværk. Ifølge FBI-kilder vil man ikke fremlægge alle detaljer, fordi det ville skade den igangværende efterforskning.
Præsident George W. Bush har endnu ikke godkendt specifikke militære aktioner mod bin Ladens styrke på ca. 2-3.000 væbnede mænd i Afghanistan. Regeringskilder oplyser, at den militære opbygning i regionen vil tage to-tre uger.
I mellemtiden håber man, at dissidenter inden for Taleban-bevægelsen og den afghanske regering vil få overhånd og fortælle amerikanerne, hvor bin Laden og hans medarbejdere befinder sig i Afghanistan. Det antydede forsvarsminister Donald Rumsfeld i går.
I lørdags gav præsident Bush ordre til at ophæve økonomiske sanktioner mod Indien og Pakistan som tak for deres samarbejde med USA. Sanktionerne blev indført af Bill Clinton i 1998 i forbindelse med de to landes afprøvning af atombomber. De to arvefjender Indien og Pakistan har tilbudt at stille flyvebaser til rådighed for amerikanske styrker for angreb på mål i Afghanistan.
I går bekræftede forsvarsminister Rumsfeld, at Pentagon har mistet forbindelsen til et ubemandet spionfly over det nordlige Afghanistan, men han ville ikke oplyse, om flyet er styrtet ned. »Det sker ofte, at vi mister radiokontakt,« sagde han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her