Læsetid: 4 min.

To hattrick og duften af grillmad

FREM’s superliga-aspiranter vandt 7-2 over B1909
24. september 2001

Fodbold
Stemning og oplevelse er åbne begreber, når scenen er et stadion, og forestillingen er fodbold.
For en uge siden sørgede 28.000 tilskuere for, at et afbleget ærkerival-opgør mellem Brøndby og FC Købehavn blev spillet i flamboyante omgivelser. På Brøndbys nybygning af et moderniseret stadion var stemningen oplevelsen.
Derpå fulgte midtugens tv-transmitterede kedsommelighed: De første puljekampe i UEFA’s Champions League, der på dette stadie hverken er mesterlig eller ’mesterholdslig’. Med 32 hold i otte puljer, hvoraf halvdelen ikke er mestre, og en tredjedel aldrig bliver det, er overflødigheden sat i system – turneringssystem. Fodboldoplevelserne følger senere.
Det gør de ikke i Valby Idrætspark, hvor to traditionstyngede arbejderklubber, BK FREM og B 1909 fra Odense, top og bund i 1. division, mødtes i går ved søndagsfrokost-tid.
Det store fremskridt i Valby efter sommerferien var, at den nye stadion-inspektør, eks-landsholdsanfører, tidligere udenlandsprof, men stadig AB’er, Kresten Bjerre, havde fået renset siddetribunen-sæder for mådeklatter og duelort.
Den slags kan også kaldes en oplevelse. Ikke mindst af en klub og dens publikum på et af den københavnske kommunes idrætsanlæg. Gennem årene er de blevet vænnet til at glædet sig over lidt, meget lidt. Og hvad man end mener om overborgmester Kramer Mikkelsen, så kan det socialdemokratisk dominerede bystyre i hvert fald ikke beskyldes for at fedte for kernevælgerne med hang til FREM og 1. divisionsbold. Der er ikke pyntet på det nedslidte stadion i årevis, men de forstår at hygge sig i Valby, hvor juhu-pigerne er færre, men mere trimmede end hos de bedste hold i superligaen.

FREM’s folkevid
Frem’erne selv har gjort noget for tilhængerne på det vigtigste område – på banen – ved at hente tre hjemmesejre og nul nederlag i efterårets første syv divisionskampe. Hvad angår den tabte pokalkamp i onsdags til Esbjergs superliga-hold, så registreres 2-3 nederlaget ikke som nederlag i den rød-blå-striberede bevidsthed.
Her var der tale om organiseret tyveri, hvor det Frem’-elige folkevid straks døbte dommer Veldkamp om til Fejlkamp. Stemningen blev ødelagt, da den ’stæreblinde’ opmand smed FREM-keeper Stefan Campagnolo ud for at fare ud af feltet og tage med hænder, selv om enhver idiot – altså lige bortset fra den største, ham med fløjten – kunne se, at den immigrerede italiener sprang ud og headede til læderet. På de to sidste minutter blev en 2-1 føring til et 2-3 nederlag. Ding Dong, farvel cup og karantæne til Campagnolo.

Tyngdeloven
Derfor stillede FREM i går uden sin normale førstemålmand mod B 1909. Man kan sige, at substitutten, den velpolstrede Anders Theil, der ikke bevæger sig hurtigere, end at alle kan følge med, men til gengæld udnytter tyngdekraften sublimt, når han dykker ned til bolden, bidrog til oplevelsen. 1.305 tilskuere kunne enes om, at den var mærkelig, men ikke på nogen ufed måde.
7-2 til FREM efter 1-1 ved pausen, fynsk 2-1 føring efter 49. minut og to hat trick på de sidste 27 minutter signalerer selv på statistikken en usædvanlig match med vildt svingende stemning.
Til cifrene kan føjes, at FREM’s første hat trick’er, Mirko Selak, før pausen havde to afslutninger på rammen af et tomt mål. I 2. halvlegs start kombinerede fynboerne sig to-tre gange igennem FREM’s midtbane og forsvar, hvor spillerne stod så stille som skakbrikker efter et træk. Heldigvis for FREM strandede kontra-stødene på målmand Theil. Ellers kunne det såmænd være endt med en sejr på et par mål til oprykkerne fra 2. division.

Ingen bund
Det ændrede igen kampen, stemningen og oplevelsen, at FREM’s træner Johnny Petersen sendte den unge venstrekant-spiller Rasmus Jørgensen i kamp efter FREM’s fatale start på anden omgang.
Af de seks mål, som kroaten Selak – »jeg er med for at score de her mål« – og den kurdiske tyrker fra Hundige, Cihan Cengiz – »det er første gang jeg laver hat trick« – fordelte imellem sig, skabte Rasmus Jørgensen med sine gennembrud på venstre fløj forudsætningen for de fire. FREM scorede tre points og avancement til 2.pladsen – efter Køge og foran Farum.
Det var faktisk ganske festlig underholdning, fordi der ikke er noget bundniveau i 1. division. Vel er tempoet lavere end i superligaen, men der er også i en 1. divisionskamp gyldne øjeblikke – i går leveret af spillere som 1909’s målscorere Mads Bartram og Mads Jensen og FREM’s Rasmus Jørgensen og den afslutningssikre Mirko Selak. Utroligt, at ingen Superliga-klub har fundet det værd at give kroaten chancen i den bedste række.
Det kan skyldes, at angriberne i 1. division får plads, tid og chancer, der ikke gives i superligaen. Dér er størrelsen på de personlige fejl og mængden af black outs ikke som i den næstbedste række.
I går gik bolden til sidst ind, hver gang FREM ramte Claus Balslevs mål.
Det sker ikke i den bedste række, selv om det var tæt på, da Esbjers for nylig fik en øretæve på 7-0 af Brøndby. Men igen, Esbjerg er oprykker, ligesom B 1909, og forskellen er på alle niveuer synlig.
Men derfor kan oplevelsen godt være fin – og stemningen høj. Da vi forlod stadion ved Ellebjerg station duftede der af grillmad, socialt samvær og stemning fra terrassen bag Frems klubhus. 7-2, hvad si’r du så mand!

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu