Læsetid: 2 min.

Venstrefløjen bryder enigheden

SF og Enhedslisten vil ikke give ubetinget opbakning til en amerikansk militæraktion, der kan ramme uskyldige civile
26. september 2001

Venstrefløjen
SF og Enhedslisten har brudt den alliance, der hidtil har eksisteret blandt folketingspartierne om opbakning til regeringens kurs i kampen mod de internationale terrorister, der den 11. september angreb flere mål i USA.
Begge partier frygter, at USA inden for de nærmeste dage vil gennemføre en gengældelses-aktion, der vil ramme et stort antal civile afghanere.
Og politikere hos SF og Enhedslisten mener, at statsminister Poul Nyrup Rasmussen er gået for vidt, når han har givet ubetinget opbakning til en amerikansk militær-aktion uden at vide præcist, hvad den vil gå ud på.
SFs formand, Holger K. Nielsen, henviser til, at der i disse dage øjensynligt foregår en magtkamp i inderkredsen af den amerikanske regering om, hvor hårdt USA skal slå til over for Afghanistan.
Og Holger K. Nielsen mener, at Nyrup burde have afventet resultatet af denne magtkamp, før han havde udtalt sin uforbeholdne støtte til et amerikansk angreb.
»Der findes en fløj af moderate kræfter i den amerikanske regering, centreret omkring udenrigsminister Colin Powell,« siger SF-formanden.
»Og der findes en krigerisk gruppe med forsvarsminister Donald Rumsfeld i centrum. Og vi skal ikke give ubetinget opbakning til en militæraktion, før vi ved, hvad der skal ske, og hvem der skal lede den. Med sin udmelding risikerer Nyrup at have givet en blanco-check til den krigeriske fløj i USA.«

Som en politiaktion
Dette synspunkt deles af Enhedslistens EU-ordfører, Keld Albrechtsen.
Han oplyser, at han er utilfreds med den topmøde-erklæring, som regeringscheferne i EU afgav for nylig. Og hvori de udtrykte deres ubetingede støtte til USA.
»Den amerikanske regering vil kunne læse EU-ledernes erklæring som en tilladelse til at gøre hvad som helst: Kør bare løs. Vi står bag jer,« siger Keld Albrechtsen.
»Og det er det forkerte signal at sende til amerikanerne i den nuværende situation. I stedet burde Nyrup, Blair, Schröder og de andre regeringschefer have taget en diskussion om, hvilken slags militær-aktion EU kan acceptere.«
Ifølge Keld Albrechtsen bør EU-lederne stille to hovedkrav til den aktion, som USA efter al sandsynlighed vil udføre i løbet af få dage:
»Den må ikke medføre store civile tab. Og den må ikke trække en storkrig i Centralasien med sig,« siger han.
»Aktionen skal have form som en politiaktion, hvor man udelukkende straffer de skyldige.«

Radikale støtter Nyrup
Tidligt på tirsdagen var der tegn på, at også den radikale folketingsgruppe forholdt sig skeptisk til Nyrups optræden i sagen. Således udtalte det radikale folketingsmedlem, Inger Marie Bruun-Vierø, sig om morgenen kritisk om Nyrups udmeldinger. Hun blev dog senere på dagen imødegået af den radikale gruppeformand, Elisabeth Arnold.
»Det radikale Venstre bakker fuldstændig op om regeringen i denne sag,« fortæller Arnold til Information.
»Vi mener, at Danmark skal hjælpe USA med at opbygge en alliance imod den ansigtsløse terror.«
De radikale accepterer også, at en amerikansk gengældelsesaktion kan ramme civile afghanere. »Det vil være sørgeligt for dem, der bliver ramt. Men USA har ret til at forsvare sig,« udtaler hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her