Læsetid: 4 min.

Video og DVD

14. september 2001

(2. sektion)

Steven Spielberg
*Jeg vil ikke lægge skjul på, at jeg er stor fan af Steven Spielberg – hans film har simpelthen givet mig nogle af mine bedste biografoplevelser. Instruktørens seneste film – eksempelvis Amistad og Saving Private Ryan – har været gedigne skuffelser, men titler som Dødens gab, Nærkontakt af tredje grad, E.T., Jurassic Park og de tre Indiana Jones-film er, hvad jeg vil betegne som ren film. Spielbergs fortælleglæde og opfindsomhed stråler ned fra lærredet, og man kan ikke andet end bare overgive sig til de illusioner, Spielberg bygger op for ens undrende øjne. Da dvd-formatet blev lanceret, ville Spielberg i begyndelsen ikke lege med, og der gik lang tid, før hans film kunne opleves på det nye format. Vi venter stadig på Indy og E.T., men flere af hans bedste film er allerede udsendt i fine udgaver med masser af ekstramateriale. CMC

Dødens gab
*Spielbergs filmatisering af Peter Benchleys (vand)skrækroman har altid haft et dårligt ry – måske fordi den fik så mange dårlige efterfølgere. Men faktisk er Dødens gab et mesterværk i sin genre, der ikke lader Hitchcock noget efter i intensitet, snigende uhygge, chok-effekter, barsk humor og veloplagt, suggestivt kameraarbejde. Oven i købet har Spielberg fundet sin egen Bernard Hermann i John Williams, der har komponeret filmens mesterlige og let genkendelige score.
Roy Scheider spiller politichefen på den lille ø Amity, der på den amerikanske nationaldag får besøg af en aggressiv dræberhaj med smag for hvide turistben. Richard Dreyfuss er hajeksperten og Robert Shaw fiskeren, som skal hjælpe Scheider med at uskadeliggøre hajen.
Filmen er udgivet i en jubilæumsversion på dvd, hvor man takket være nogle af Spielbergs egne bag kameraet-optagelser kan dykke ned i, hvordan filmen blev til, og hvor store vanskeligheder filmholdet f.eks. havde med at få deres gummihaj til at virke. Det øvrige ekstramateriale, som også er med til at gøre Dødens gab til en god dvd-udgivelse, omfatter fraklippede scener, storyboards og masser af fotos. CMC

Nærkontakt af tredje grad
*Selvfølgelig er de fremmede fra det ydre rum nogle rare væsener, som gerne vil vise os, hvordan deres civilisation er skruet sammen – i hvert fald når det er humanisten Steven Spielberg, der laver en scifi-film. Nærkontakt af tredje grad er en af hans allerbedste film, og den former sig som en eksistentiel rejse for hovedpersonerne (spillet af Richard Dreyfuss og Melinda Dillon), da de første gang oplever nærkontakt og ikke kan slippe oplevelsen, før de har fundet ud af, hvem de fremmede er. Den franske nybølgeinstruktør Francois Truffaut spiller en lille, men vigtig rolle som en af regeringens ufo-forskere, fotografen Vilmos Zsigmond står bag filmens ofte bjergtagende billedside, og igen er det John Williams, der giver den hele armen på lydsiden. Sekvensen, hvor menneskene på jorden med lyd og toner forsøger at kommunikere med de fremmede på himlen, er filmens højdepunkt – alle pengene værd – og et smukt bevis på Spielbergs musikalitet og visuelle sans. Den version af Nærkontakt af tredje grad, som er med på dvd’en, er forskellig fra de fire versioner, Spielberg hidtil har klippet og sendt ud i biograferne og på video og laserdisk, men han betegner den selv som den endelige version. Dvd’en er naturligvis også forsynet med en hoben ekstramateriale af den slags, hvor man får et grundigt indblik i filmens tilblivelse og Spielbergs arbejdsmetoder. CMC

Jurassic Park 1+2
*Scenen i Jurassic Park, hvor Sam Neil og Laura Derns palæontologer første gang får en rigtig, levende dinosaurus at se, giver mig stadig frydefulde kuldegysninger, hver gang jeg ser den. Samtidig er scenen et godt eksempel på, hvordan Spielberg formår – og altid har formået – at bruge den mest moderne teknologi til at skabe effekter, der reelt har et formål og er en del af historien – ikke bare ligegyldigt lir.
Jurassic Park er ikke en af hans dybeste film, men som en underholdende rutsjebanetur med et par hårrejsende udflugter til spøgelseshuset fungerer den upåklageligt. Effekterne er fantastiske, og Williams har endnu en gang skabt et stykke musik, som man nynner med på, selv når filmen er slut. Filmen er udgivet på dvd i en dobbeltdisk-udgave sammen med sin ikke særligt vellykkede efterfølger, The Lost
World – Jurassic Park, som også er signeret af Spielberg. The Lost World var en film for fansene, og han havde tydeligvis ikke hjertet med i projektet, hvorfor den i modsætning til originalen kun sporadisk har noget nyt og spændende at byde på. Til gengæld er ekstramaterialet på de to dvd’er overvældende. Det tager bogstaveligt talt timer at kigge det hele igennem, og hvad man bagefter ikke ved om filmenes tilblivelse, må ikke være værd at vide. CMC

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu