Læsetid: 3 min.

WEB.HVAD.HVOR

21. september 2001

(2. sektion)

www.cultur.com
*Søndag Aften kalder dette websted sig og præsenterer sig selv på følgende måde: »Et dansk netværk i culturens verden. Hver måned kommer nyhedsbrevet Søndag Aften om udviklingen i kultursektoren i Danmark og udlandet. Vores målgruppe er mennesker som interesserer sig for rammerne for kulturen og ikke bare begivenhederne.« Det er nogle af folkene fra det (vistnok) hedengangne tidsskrift Øjeblikket, der er gået på Nettet og skriver særlig om kulturpolitik, både generelt og inden for de specifikke områder kunst, film, teater&dans, litteratur og arkitektur & design.

www.poems.com/news.htm
*Hvad foregår der sådan fra dag til dag på den internationale poesiscene? Eller i hvert fald på den engelsksprogede, som jo er den, de fleste af os er i stand til bare nogenlunde at læse nok til at følge en smule med i? Poetry Daily er en nonprofit organisation, der sørger for hver evig eneste dag at lægge nye digte og oplysninger om, hvilke nye bøger der er udkommet, ud på Nettet. Der er også lister (med links selvfølgelig) over, hvilke digtsamlinger der er blevet anmeldt i diverse udenlandske nyhedsmedier. Men bedst er arkivet, hvor man kan finde tekster af en meget lang række rigtig gode digtere, John Ashbery, Kenneth Koch, Ron Padgett og en endnu længere række ikke så gode selvfølgelig.

www.uchronia.net
*Af og til og vel sjældent så udpræget som i de sidste par uger kan man godt gå rundt og fantasere sig til, hvordan verden havde set ud, såfremt det ene eller det andet var faldet anderledes ud. Hvis Hitler havde vundet krigen, hvis Charles Babbage havde fået penge til at bygge sin tandhjulscomputer i 1840’erne. Det første eksempel er klassisk, det andet fra min egen yndlings ’kontrafaktuelle historiske roman’, som nogen ynder at kalde det (andre kalder det bare fiktion...): The Difference Engine af William Gibson og Bruce Sterling. Der findes utallige af den slags, en af de mest syrede er sikkert Burroughs Cities of the Red Night – hvad nu hvis... Kaptajn Missions piratsamfund på Madagascar i det 18. århundrede ikke var blevet udslettet af de indfødte?

www.sff.net/people/gunn/dd
*The Difference Engine er – helt uforståeligt – den eneste af William Gibsons romaner, der ikke er oversat til dansk, så lad mig endelig benytte denne lejlighed til at propagandere for både den og Eileen
Gunns The Difference Dictionary, der som navnet antyder giver forklaringer på en masse ord og begreber hentet i bogen og tillige er en meget skæg side om den tidlige Viktorianske periode i England, med dens fantastiske blanding af opfindere, fantaster, forretningsgentlemen, naturforskere, opdagelsesrejsende og digtere. Man behøver sådan set ikke at have læst romanen, men hvorfor man skulle afholde sig fra det, kan jeg ikke se.

www.omnimag.com
*Mere hardcore spekulativt fantasteri kan man finde i dette blad, der er et af science fiction-genrens absolutte klassikere. Eller rettere var, for efter at bladet for et par år siden gik 100 procent på Nettet, er det nu gået ind og bliver ikke længere opdateret. Man kan stadig komme på guided virtuel tur gennem Titanics mange sale, sådan som de nu så ud i nogle få uger efter, at skibet stod færdigt. Men den tur har vi vel nærmest alle sammen allerede været på i James Camerons film, så måske er det mere interessant, at man kan læse SANDHEDEN OM ROSWELL og andre ufoobservationer eller om neuroner, synapser og neurale netværk og al den slags...

www.danskeakademi.dk
*Det Danske Akademi har til formål at virke for dansk ånd og sprog, men gør sig mest bemærket ved at være bemærkelsesværdigt ubemærket. I årsberetningen fra Akademiets sekretær, Jørn Lund, kan man læse, at Akademiets eksistensberettigelse nærmest skal findes i, at medlemmerne gør en dyd ud af ikke at mene noget om noget som helst. Det er nu ikke helt sandt, for på hjemmesiden kan man faktisk også læse, at hele fire af akademimedlemmerne (fire af de yngste brushoveder) faktisk har ment noget inden for det seneste år og oven i købet i flere tilfælde udtrykt det offentligt. For det meste om Ole Wivel-sagen fra foråret. Wivel er i øvrigt selv medlem.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her