Læsetid: 3 min.

’Zimbabwe leger med verdenssamfundet’

Zimbabwes løfte om at sætte en stopper for besættelserne af hvide farme får ikke udviklingsministeren til at genåbne for bistanden
11. september 2001

Udviklingsminister Anita Bay Bundegaard tror ligesom de fleste andre iagttagere ikke på, at styret i Zimbabwe vil overholde den aftale, det underskrev i Nigeria sidste uge og dermed sætte en stopper for besættelserne af hvide farme.
Zimbabwe skal med andre ord ikke regne med, at aftalen får Danmark til ændre holdning til indefrysningen af den danske bistand til Zimbabwe.
»En ting er, at presset fra Europa og USA nu er blevet for stort, og Mugabe derfor har indset, at det er klogt at lave en aftale, noget andet er, hvad der rent faktisk sker. Jeg vil se resultater,« siger udviklingsminister Anita Bay Bundegaard til Information.
»Som det ser ud nu, betyder aftalen ingenting for den danske beslutning om at stoppe bistanden til Zimbabwe. Jeg vil ikke lade mig trække rundt ved næsen, fordi Zimbabwe af taktiske årsager laver en fin aftale. Lige nu er Mugabe totalt uberegnelig, så det er meget vigtigt, at vi fastholder presset, nu hvor vi kan se, at det muligvis har en virkning,« tilføjer hun.
Endnu inden blækket på Abuja-aftalen – opkaldt efter Nigerias hovedstad – var tørt, invaderede 100 krigsveteraner en farm i landsbyen
Beatrice, en times kørsel syd for hovedstaden Harare. Selv om Mugabe søndag trådte frem og erklærede sin støtte til aftalen, som han kaldte »en sejr for både for os og farmerne, der har brug for kompensation«, er der heller ikke på den hjemlige scene stor tiltro til hans ord.

Afledningsmanøvre
Babington Maravanyika, der som zimbabwisk journalist i mange år har fulgt zimbabwisk politik, tøver ikke med at kalde aftalen en »afledningsmanøvre«.
»Mugabe leger med det internationale samfund. Jeg vil vædde med, at det her kun er en afledningsmanøvre. Jeg ret sikker på, at krigsveteranerne ikke vil forlade farmene,« siger han til Information.
»Vi har før set, at han har omgjort beslutninger truffet af selv hans vicepræsidenter. Og man må forstå, at krigsveteranerne er der på farmene på foranledning af regeringen, så hvis Mugabe tvinger krigsveteranerne fra farmene, vil han miste krigsveteranernes stemmer – så jeg tror ikke, Mugabe er oprigtig,« siger Maravanyika, der i aften er blandt paneldeltagerne i en konference, afholdt på Information om jordproblematikken i Zimbabwe.

Tror på aftalen
En anden af aftenens paneldeltagere, Irene Zindi, som er krigsveteran og tidligere medlem af parlamentet for regeringspartiet ZANU-PF, mener modsat godt, at Verdenssamfundet kan stole på Mugabes ord.
»Der er bestemt vilje hos regeringen til at gennemføre aftalen. Men man må ikke glemme, at der er to parter (regeringerne i Zimbabwe og Storbritannien, red.) i den her konflikt, så derfor skal der også være to til at løse den. Det er ikke nok, at vi i Zimbabwe gør vores del af arbejdet,« siger Zindi, der er glad for, at Storbritannien endelig er gået med til at betale kompensationen til de hvide farmere, hvilket indgår i aftalen.
»Jeg er glad for, at der nu er en fælles forståelse af, at jorden skal omfordeles, og at det kommer til at ske i ro og orden. Men jeg er en smule bekymret for, at der i aftalen lægges så meget vægt på, at Zimbabwes regering skal gøre dit og dat, mens der er ikke er meget fokus på den britiske regerings forpligtelser. Det er f.eks. et åbent spørgsmål, hvornår og hvor meget Storbritannien skal bidrage til den fond, hvorfra der skal udbetales kompensation til farmerne,« siger hun.
Anita Bay Bundegaard vil ikke på forhånd love Zimbabwe, at pengekassen bliver åbnet, selv hvis Abuja-aftalen skulle blive overholdt. For farmbesættelserne er ikke det eneste problem.
»Den systematiske forfølgelse af opposition og mediere skal ophøre. Vi må kræve, at vi kan indgå et partnerskab med regeringen, og det kan vi slet ikke nu. Vi må afvente resultatet af præsidentvalget til foråret, før vi genovervejer vort samarbejde med Zimbabwe,« siger Anita Bay Bundegaard.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her