Læsetid: 1 min.

22 dages krig

Stadig flere civile ofre
29. oktober 2001

*12 civile, herunder syv børn, rapporteredes dræbt
i Afghanistans hovedstad, Kabul, i går, da amerikanske krigsfly gik til angreb på Taleban-styrkernes frontlinjer i Kabul og nord for byen. Indbyggere i en landsby nord for Kabul rapporterede om en dræbt og ti sårede under bombardementer lørdag, da et kampfly ved en fejl angreb landsbyen Ghanikhel.
Mens det amerikanske forsvarsministerium i går
afstod fra at kommentere dagens fejlbombninger, ind-ømmede ministeriet fredag, at jagerfly ved en fejltagelse havde kastet bomber ned over lagerbygninger, der bruges af Internationalt Røde Kors i Kabul og et nærliggende beboelsesområde.

*Trods voksende kritik af bombardementerne på grund af de civile tab, er der i USA stigende pres for at skride hårdere ind i krigen i Afghanistan. Den republikanske senator John McCain sagde i går, at det nuværende problem skal »tackles med hele det amerikanske militærs slagkraft, og emner som Ramadanen eller civile tab – selv om de er beklagelige og tragiske – må være sekundære i forhold til det primære mål – at elimenere fjenden og at gøre det med ethvert middel, der er nødvendigt«.
Den amerikanske forsvarsminister, Donald Rumsfeld, sagde i går, at han ikke kan udelukke, at bombardementerne fortsætter ind i Ramadanen, der begynder midt i november. Det på trods af, at den pakistanske præsident, Pervez Musharraf, har opfordret USA til at stoppe bombardementerne under Ramadanen for at undgå stigende vrede i den muslimske verden.

*Pervez Musharraf er selv kommet under stigende pres, efter at Pakistans største islamiske parti sent fredag opfordrede Pakistans hær til at vælte ham, fordi han støtter USA’s krig.
I går forsamlede tusinder af pakistanske og eksilafganske mænd sig ved grænsen til Afghanistan som forberedelse til at trænge ind over grænsen for at hjælpe Taleban i krigen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her