Læsetid: 2 min.

’Afliv myten om ATTAC’s død’

Rygterne om, at dansk ATTAC skulle være dødfødt, er overdrevne, mener flere aktivister
4. oktober 2001

Opstartsfase
»Den danske ATTAC-bevægelse er hverken død eller begravet.« Sådan lyder reaktionen fra flere danske ATTAC-aktivister, der maner til besindelse, efter at Information i går kunne fortælle historien om gensidig mistro og dalende tilslutning til den globaliseringskritiske bevægelse få dage før det stiftende møde i weekenden.
Ifølge flere aktivister er det helt forudsigeligt, at der nu er flere tomme stole til lokalgruppernes møder, end der var i starten.
»Det hører aldrig til det sjoveste i en bevægelses historie at få de praktiske ting som f.eks. vedtægter på plads. Når man befinder sig i den fase, kan det godt se ud som om, at organisationen er blevet vældig indadvendt, men det er altså en nødvendig proces,« siger Kenneth Haar fra ATTAC-København. »Man stikker sig selv blår i øjnene, hvis man tror, at man kan starte et stort initiativ, der beskæftiger sig med mange komplicerede problemstillinger, uden en fase hvor mange mennesker skal diskutere meget. Det sjove kommer først, når man har fået det formelle på plads, og kan begynde at kaste sig over de initiativer, det hele handler om,« siger han.
Han suppleres af Bo Normander, fra ATTAC’s patentgruppe: »Det er blot naturligt, at en del springer fra, når der skal arbejdes på sagen, og medielyset ikke automatisk er på ATTAC. Men der er stadig stort potentiale i bevægelsen, og derfor må man aflive myten om, at ATTAC skulle være gået død.«

Uenighederne lever
Jens Borking fra ATTAC-Brønshøj-Husum er en af de aktivister, der mener, at der bliver brugt for meget tid på vedtægtsdiskussioner og for lidt tid på at komme igang. Alligevel finder han, at »en smule bureaukrati er nødvendigt«.
»Nogle tænker ’åh nej’, mens andre går meget op i at diskutere vedtægter. Og det er selvfølgelig svært at forene, uden at det bliver dem, som gerne vil diskutere vedtægter, der sætter dagsordenen,« siger Jens Borking.
Samtidig erkender han, som Normander og Haar, at der findes store uenigheder inden for bevægelsen.
»Bevægelsens bredde har fået en masse uenigheder til at blomstre op. Selv om det ikke nødvendigvis virker befordrende for at kunne handle, skal vi holde fast i, at det er en styrke. Det er sundt, at der diskuteres om EU og WTO kan bruges til noget eller ej. Blot diskussionerne kan føres med respekt for retten til at være uenig,« siger Jens Borking.
Det er lykkedes i Ålborg, hvor der ifølge Leif Müller »har været plads til både Internationale Socialisters Ungdom, liberalisterne, de unge og de gamle«. »Vi forsøger at bygge bro i stedet for at pisse terræn af,« siger han.
Heller ikke Bo Normander finder grund til at være pessimist på vegne af dansk ATTAC: »Selv om det hele kan se trægt ud, har vi trods alt stadig 15 lokalgrupper og 150 tilmeldte til weekendens møde. Det er mere end de fleste andre politiske organisationer kan samle,« siger han.
Kenneth Haar er også optimist forud for weekendens møde: »Det eneste, vi skal have gjort op med, er surmuleriet fra dem, der stiller sig på sidelinjen og kritiserer os uden at tage ansvar for at ændre på tingene,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her