Læsetid: 3 min.

Amdi lever og bor pænt i Miami

Den faktiske leder af Tvind-koncernen bor angiveligt i en fashionabel lejlighed på privat milliardær-ø ud for Miami
29. oktober 2001

En ældre, gråhåret mand med høj pande, moderne letvægtsbriller og et bestemt drag om munden ...
Holstebros politimester Jens Kaasgaard bekræfter over for Information, at det foto, som Morgenavisen Jyllands-Posten i går bragte kingsize hen over hele forsiden af avisens Indblik-sektion, forestiller Mogens Amdi Petersen, Tvind-koncernens sagnomspundne grundlægger og leder. Manden, som ikke er set offentligt siden 1979.
Men selv om politimesteren ikke har set netop det foto før, har politiet langt inde i en harddisk på en af de computere, der blev beslaglagt hos Tvind, fundet et andet foto af Amdi. Derfor vurderer Kaaasgaard, at avisens foto er taget indenfor det sidste halve års tid. Interesserede kan ved selvsyn se Amdi anno 2001 på www.jp.dk.
Efter at det er lykkedes Holstebro politi at trænge igennem dels en ydre sikkerhedsmur, dels den indre kryptering i nogle af Tvind-computerne, har man fået adgang til hundredetusindvis af dokumentsider.
Så det går godt, oplyser Jens Kaasgaard, med undersøgelserne af sigtelserne mod Amdi Petersen og tre andre Tvind-ledere for mandat- og skattesvig for 75 mio. kr.
»Inden årsskiftet håber vi på at få afgjort, om der skal rejses tiltale,« siger han. Først når sagen i givet fald skal for retten, vil politiet ifølge politimesteren interessere sig for, hvor Amdi opholder sig. Men hvis han ikke møder op i retten, må politiet søge at få en fængslingskendelse: »Og så må vi efterlyse ham internationalt og se, hvad der sker. Vi kan ikke rigtig gøre andet,« siger politimesteren.

5302 Fisher Island Drive
Samtidig med det nye Amdi-foto berettede Jyllands-Posten over seks sider, hvordan Amdi sammen med sin samlever Kirsten Larsen bor ca. halvdelen af året i en 810 m2 stor penthouselejlighed til 50 mio. kr. Den 10-værelsers store lejlighed ligger på 10. etage med udsigt til Miamis skyline i et boligkompleks på den private ø Fisher Island, hvor den 62-årige fhv. kommuneskolelærer fra Fyn risikererer at møde internationale kändisser som Julia Roberts og Robert de Niro.
Trods den stort anlagt dækning er der, ifølge politimester Kaasgaard »intet nyt« i artiklerne: »Måske bortset fra, at Jyllands-Posten mener, at Amdi bor på 5302 Fisher Island drive. Det vidste vi ikke, for det har vi ikke tillagt større vægt.«
Med alle de afsløringer, der de sidste år er vældet frem om Tvind-imperiet, kan det undre, at nogle fortsat hænger ved.
Men ifølge religionsforsker Michael Rothstein fra Københavns Universitet er det netop en forkert måde at anskue en sekt på:
»Præmissen er jo majoritetens forståelse af, at det er noget mærkeligt. Men for de, der bliver ’hængende’ er det ikke mærkeligt, men noget selvfølgeligt, ja nødvendigt. For dem gælder det, at de har fundet en livsform og et socialt miljø, som er givende for dem, som giver deres mening betydning og værdi,« siger han til Information.

Den første ekskluderede
Skolelærer Annette Westrup kan i dag bryste sig af at være den første, der blev ekskluderet fra Tvind. Det skete nytårsaften 1973, og årsagen var, at hun var kritisk over for – Amdi.
Kritisk er hun stadig. Men ifølge hende er det ikke Marx’ skyld, hvis Tvind-imperiet har vokset sig stort:
»Det kan den liberale danske skolelovgivning takke sig selv for,« siger hun. »Dengang havde vi en slagsang på Tvind: ’Hurra for de danske liberale, nu har de dummet sig igen’ – på melodien til ’Brødre, lad våbnene lyne’.«
»Skolelovgivningen gør det muligt at malke systemet, og fondslovgivningen gør det muligt at føre pengene ud af landet. Hvis anklagerne er rigtige, har Amdi og Tvind jo ikke gjort stort andet, end så mange andre gør. Også i dag spekuleres der f. eks. i nogle etniske miljøer i friskolelovgivningen,« siger Annette Westrup, og understreger, at friskolelovgivningen ikke er ændret.
»Da jeg var med til at starte Det Nødvendige Seminarium, ville vi frelse verden. Men nu kan vi se, at det Amdi i stedet gør, det er, at han køber verden, plantage for plantage. Og så opfører de sig akkurat som andre grever og baroner med feudal anti-fagforeningsholdning, udbytning og så videre,« siger Annette Westrup.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her