Læsetid: 4 min.

Arabisk tv-kanal stjæler billedet

USA frygter, at den panarabiske tv-station al-Jazeera er ved at overtage CNN’s rolle som dagsordensætter for nyhedsstrømmen under terrorkrigen
9. oktober 2001

Al-Jazeera-effekt
Det globale tv-monopols dage er forbi. Den amerikanske tv-station CNN har i ugerne efter terrorangrebene fået skarp konkurrence fra den arabiske satellitstation al-Jazeera. Tv-stationen, der sender arabiske nyheder 24 timer i døgnet fra emiratet Qatar i Den Persiske Golf, har fået en så afgørende rolle i propagandakrigen om at sætte dagsordenen for den globale nyhedsstrøm, at USA’s regering aktivt forsøger at få al-Jazeera underlagt censur.
Den amerikanske udenrigsminister, Colin Powell, mødtes i sidste uge med Qatars emir, Sheikh Hamad bin Khalifa al-Thani, for at få dæmpet den påståede ’anti-amerikanske tone’ i al-Jazeera. Tv-kanalen er således kritisk i sin journalistiske dækning af de amerikanske reaktioner på terror-angrebet: »Al-Jazeera er med til at uddybe kløften og bære brænde til fundamentalismens bål,« siger en amerikansk regeringskilde til netop CNN.
Al-Jazeera er noget så unikt som en uafhængig, arabisk-sproget tv-station – uafhængig af både arabisk statskontrol og vestlige regeringer. Qatars emir afslørede dog på et pressemøde, at det ikke blot er den nuværende Bush-administration, som har forsøgt at påvirke den redaktionelle linje i al-Jazeera – også under præsident Clinton forsøgte den amerikanske regering at bringe al-Jazeera på linje med USA’s udenrigspolitiske interesser i den mellemøstlige region.
Emiren nøjes foreløbigt med at sige, at »jeg vil vende tilbage til sagen« om al-Ja-zeera. Tv-kanalen vil dog med garanti blive et af de mest ømtålelige strids-spørgsmål i de kommende dages propagandakrig om mediedagsordenen.
Lektor i arabiske massemedier ved Malmø Universitet, Anne Sofie Roald, vurderer, at al-Jazeera har vundet udbredelse i de arabiske lande, fordi tv-kanalen på paradoksal vis gør brug af netop vestlige normer for kritisk journalistik:
»Den store forskel på CNN og al-Jazeera er faktisk, at den arabiske satellit-kanal er mere nuanceret i sin journalistik. Den lægger altid vægt på at dække flere sider i en konflikt. Hidtil har tv-kanalen været kritisk over for de politiske regimer i den arabiske verden. Mange arabere føler således, at al-Ja-zeera er en drivkraft for demokratisering,« siger Anne Sofie Roald til Information.

Al-Jazeera-effekten
Al-Jazeera er ikke blot blevet den foretrukne nyheds-kilde i dag blandt arabisk-talende over hele verden. En rundspørge i Ugebrevet Mandag Morgen i går viser f.eks., at 90 procent af indvandrerne i København og Malmø jævnligt ser tv-stationen. Al-Jazeera er den eneste tv-station, der lige nu har lov til at sende levende billeder ud af Afghanistan.
Al-Jazeera er også tv-kanalen, som den mistænkte terrorbagmand, Osama bin Laden, bruger til at kommunikere med omverdenen – senest i forgårs, hvor al-Ja-zeera bragte en video-optagelse med bin Laden, som bl.a. sagde: »Amerika vil ikke leve i fred, før der er fred i Palæstina.«
Al-Jazeera er ved at få en rolle, der svarer til CNN’s under Golf-krigen i 1991. Her fik CNN en så dominerende rolle som dagsordensætter for nyhedsstrømmen under krigen, at man senere har talt om en særlig ’CNN-effekt’; altså at tv-kanalen forandrede krigens gang, fordi der bl.a. blev sendt ’live’-billeder ud af den irakiske hovedstad, Bagdad, mens bombardementerne stod på. Alverdens tv-seere fik dermed mulighed for at følge krigen i ’real time’. CNN har samtidig udviklet sig til at være en global offentlighed, som politiske ledere taler til hinanden i gennem.
Under den igangværende terror-krig er al-Jazeera dog ved at blive den primære nyhedskilde – også for vestlige medier. Både CNN og andre nyhedskanaler har i de seneste døgn været nødt til at stille direkte om til Al-Ja-
ze-era, når de ville bringe såkaldte ’breaking news’ – levende billeder fra hændelser, der sker, mens man ser på det. Fremover vil man måske tale om en ’al-Jazeera-effekt’.

Nyheder uden censur
Ifølge Anne Sofie Roald er det en udbredt konspirationsteori i flere arabiske lande, at USA’s regering står bag al-Jazeera – som et forsøg på at udbrede vestlige værdier. Men i så fald har projektet slået grueligt fejl:
»Al-Jazeera er med til at åbne øjnene for mange arabisk-sprogede, fordi de hidtil har været vant til enten censureret tv eller ensidige amerikanske nyheder. Ingen af delene har de kunne identificere sig med. Når al-Jazeera giver stemme til fundamentalistiske eller anti-amerikanske værdier, ja så er det først og fremmest, fordi værdierne er til stede blandt mange arabere,« siger hun.
Medieforsker ved Københavns Universitet Stig Hjarvard mener dog, at det er for tidligt at vurdere, om al-Jazeera vil kunne sætte dagsordenen for vestlige medier: »De arabiske tv-kanaler bidrager utvivlsomt til at skabe en større balance i medieudbuddet. Men om man kan tale om en ny ’al-Jazeera-effekt’, er det nok lidt for tidligt at konkludere,« siger Stig Hjarvard til Information.
Forsker i arabiske medier ved Københavns Universitet, Jakob Skovgaard-Petersen, vurderer dog, at tv-kanalen allerede har sat en panarabisk dagsorden:
»Al-Jazeera er en fremragende nyhedskanal. Men da stationen gerne vil fremme en bred debat og pluralisme i den arabiske verden, er det meget tit islamistiske synspunkter, der kommer frem. Det er dem, der har været mest undertrykt. Og en sta-tion, som dækker alle de arabiske stater, får let en pan-arabisk linje, hvor man ikke kritiserer de enkelte regeringers politik, men tager de store arabiske emner op. Palæstina-konflikten er derfor blevet ekstremt betydningsfuld for kanalen,« siger Jakob Skovgaard-Petersen, til Ugebrevet Mandag Morgen.

FAKTA
Det arabiske BBC
*Den arabisk-sprogede satellit-kanal al-Jazeera, som betyder
’halvøen’, har i dag over 50 korrespondenter i mere end 31 lande. Tv-stationen er delvist finansieret af emiren i Qatar, som hvert år giver ca. 30 mio. dollar i driftsstøtte. Al-Jazeera lægger selv stor ære i at være beslægtet med den britiske ’public service’-kanal, BBC – snarere end at være en arabisk pendant til den amerikanske nyhedskanal CNN. Kanalen har siden sin start i 1996 været under kritik fra næsten alle fronter: Fra arabisk side beskyldes al-Jazeera for at være alt for pro-vestlig, mens tv-kanalen fra vestlig side kritiseres for at opildne til vold og anti-amerikanisme. Én ting er sikkert: al-Jazeera livlige tv-debatter er blevet ekstremt populære i Mellemøsten lam

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her