Læsetid: 3 min.

ATTAC vil være bredere

ATTAC-Danmarks aktivister tror optimistisk på en bred og blomstrende bevægelse for en verden med lighed og retfærdighed
8. oktober 2001

Begejstringen var stor blandt de 138 aktivister, der søndag eftermiddag stiftede bevægelsen ATTAC’s afdeling i Danmark. Stemningen på weekendens møde var glad , åben og konstruktiv.
»Vi er godt på vej til at blive en vigtig brik i det politiske billede. Det pessimistiske billede, som dele af pressen har fremmanet i den senere tid, er gjort til skamme af det stiftende møde,« siger forsamlingen i en udtalelse.
»Det overgik alle mine forventninger. ATTAC har fået en kanon fødsel. Jeg har aldrig været med til et møde, hvor så mange af deltagerne fik sat deres fingeraftryk på resultatet. Der var en stor mangfoldighed og alligevel en fantastisk enighed om grundlaget, vedtægterne og valget af ledelse,« siger Leif Müller, der blev valgt til talsmand for ATTAC sammen med fire andre.

Vi må vokse
»Det her må føre til at ATTAC vokser,« fortsætter han. »Jeg vil opfordre alle, der har socialdemokratiske eller liberale synspunkter, til også at komme og være med. Det grundlag, vi her har lagt, åbner for en bevægelse, der er lige så bred som ATTAC i Norge og Sverige. Mit håb er, at vi bliver mange flere i løbet af det næste halve år – og får endnu flere med i bredden.«
Leif Müller er smed og tillidsmand i Aalborg. De fire andre talspersoner er Kenneth Haar, Christina Kaaber-Bühler, Lene Juncker og Jacob Nerup. Den førstnævnte er international sekretær i Enhedslisten, de to sidstnævnte er med i Internationale Socialister. Men alle fem blev først og fremmest valgt på grund af deres store aktivistarbejde i ATTAC.

Bredde skal nok komme
»Det er en midlertidig ledelse. Hvis bare ATTAC vokser, skal den politiske bredde i ledelsen nok blive større næsten gang,« siger Leif Müller.
»Det allervigtigste nu er at sætte fuld damp under kedlerne og inddrage en masse nye mennesker i aktiviteterne. Så er jeg overbevist om, at vi har 2000 medlemmer før jul,« siger Jacob Nerup.
»Vi skal brede vores ideer ud blandt mange flere, så de bliver klar over, at ATTAC slet ikke er en voldelig bevægelse, men en vanvittigt spændende folkelig bevægelse, der kan sætte en ny dagsorden,« siger Jens Borking fra ATTAC-gruppen Valby-Vanløse-Brønshøj-Husum. En anden verden er mulig – og vi har mange gode bud på, hvordan.«
Han tror, ATTAC har gode muligheder for at påvirke politikerne til at gribe ind imod skattely og få dem til at give mere helhjertet støtte til to andre ATTAC-mærkesager: Gældslettelse til udviklingslande og indførelse af en afgift på valutatransaktioner, Tobin-skatten.

Afstand fra vold
På mødet var der en enkelt erklæret konservativ og en enkelt erklæret liberalist til stede. Langt de fleste deltagere hørte til på venstrefløjen, men der var ingen tegn på, at nogen politisk organisation forsøgte at ’sætte sig på bevægelsen’. Både i det politiske grundlag, de politiske udtalelser og vedtægterne, lagde deltagerne stor vægt på at definere ATTAC som en ikke-voldelig organisation og en bred græsrodsbevægelse med forholdsvis flad struktur.
På trods af et uoverskueligt virvar af forslag og modforslag lykkedes det dirigenterne at skabe bred enighed i forsamlingen om et sæt forholdsvis enkle vedtægter. De definerer ATTAC DANMARK som en demokratisk, ikke-voldelig og folkelig bevægelse hvor de lokale grupper er det bærende element, men alle kan være med, også som enkeltpersoner i emnegrupper eller som medlemmer af netværk af forskere, uddannelsessøgende, fagligt aktive mv.
Landsudvalget består af de fem talspersoner, en kasserer, en redaktør af nyhedsbrevet og web-siden samt en repræsentant for hver af de 15 lokalgrupper.
Med snævert flertal blev det besluttet at landsmødet (med to tredjedels flertal) kan ekskludere medlemmer, hvis de optræder eller udtaler sig groft illoyalt.
Politisk markerede bevægelsen, at de fordømmer afskyelige terrorangreb i New York og Washington, men advarer mod svar, som kræver nye civile ofre.
»Kun gennem global lighed slipper vi for vold og terror,« hedder det i en politisk udtalelse med titlen: Øje for øje gør verden blind.

*På Informations hjemmeside www.information.dk kan du læse mere om det stiftende møde og se ATTAC Danmarks politiske grundlag og udtalelser

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her