(2. sektion)
*Michaux, Henri, den belgisk-franske digter og billedkunstner (1899-1984), er mest kendt for sit ud i kunst kanaliserede forbrug af hallucinogener (stoffer pirrer næsten så meget som sex) og er på dansk kun oversat i den bog, Henrik Bjelke udgav på Arena i 1973, Henri Michaux. En tematisk tekstsamling. Desuden skulle Silkeborg Kunstmuseum have en fin samling tegninger. På fransk udgiver man i disse år hans Oeuvres complètes, hvor det andet af tre bind nu har set boghandlernes skærende neonlys. Det er en ærefrygtindgydende sag på 1.500 sider udgivet af Gallimard og redigeret af Raymond Bellour og Ysé Tran. En klassiker i det 20. århundredes diffuse avantgarde.
*Hjørdis Varmer har skrevet en bog betitlet En frygtelig ugerning (214 s., 210 kr., Forum), der bygger på en virkelig begivenhed fra 1907 i Tvis ved Holstebro, hvor seks børn blev myrdet af en husholderske. Bogen bygger på grundig research, og kirkens fordømmende mørkemænd har en lidet flatterende rolle.
*Helle Stangerup har begået en bog destineret benhårdt mod sofabordene i de bedre hjem: Titlen er Tidens bord (188 s., 399 kr., Høst & Søn) og er en kulturhistorisk gennemgang af danske spiseborde i 500 år. Bogen er stilfuldt gennemillustreret af selvfølgelig især overklassens borddækningsparafernalia. Forordet afsluttes med følgende observation: »Sammen med sengen er bordet menneskets mest elementære bohave. Som livet i reglen skabes i den ene, enten forlænges eller afkortes det ved det andet.« Kun en krakiler ville gøre opmærksom på at der findes kulturer, der hverken har bord eller seng, men at der nok både kneppes og ædes alligevel.
*Ord&Bild, det decideret fremragende svenske kulturtidsskrift, forholder sig i sit nye nummer til den tilsyneladende ændrede verdenssituation, hvor »passagerflygplan (förvandlades) till missiler og presidenter till ledare för lynchmobbar.« Der er bl.a. artikler om Baskerlandet og ETA, den uhellige alliance med nogle slemmerikker for at få ram på andre slemmerikker og biologisk kontrol med uønskede organismer i Australien. Desuden er der skønlitteratur af Pia Juul og Simon Grotrian.