Læsetid: 1 min.

Bogkort

12. oktober 2001

(2. sektion)

*K&K (Kultur og Klasse, Kritik og Kulturanalyse) har udgivet et vægtigt nummer, hvis to første artikler handler om Erich Auerbach og hans hovedværk Mimesis. Der er også en oversættelse af indledningen til hans sidste bog, den posthumt udgivne Literatursprache und Publikum in der lateinischen Spätantike und im Mittelalter fra 1958. Dertil kommer en mængde artikler om bl.a. litteraturhistoriegenren, A.S. Byatt, Stendhal og Satan. I alt 204 lærde sider, som kan erhverves via www.medusa.dk.

*Unge døde danske forfattere er emnet for en lille undervisningsserie fra Borgens forlag, forfattet af Torben Persson. Der er bind om Eik Skaløe, Gustaf Munch-Petersen, Michael Strunge og Morten Nielsen; alle fire gutter, der formodes at appellere til unge mennesker; en markedsrettet appel, der også signaleres i et miskmasket design med dilletantiske vignettegninger. De gode billeder, der vitterligt findes af alle fire unge døde og fra deres samtid, har måske kostet penge, og udgivelserne stinker af billig produktion. Med teksten er det ikke meget bedre; klichéfyldt og stilet mod mytemageriet. Som når der om
Munch-Petersen står: »Fuld af livslyst flakkede han rundt i Europa. Han ville vide, hvad det ville sige at være menneske«. Eller hvad med følgende konstatering om Eik Skaløe: »Håbet om at se sig selv og et nyt liv blive til i ord kunne ikke slippe ham.«

*Edmundo Paz Soldán er navnet på en 34-årig boliviansk forfatter, hvis femte bog er blevet den første på dansk under titlen Flygtige flod (oversat af Sanne Bertram, 314 s., 299 kr., L&R). Det er angiveligt en filosofisk krimi, der udspiller sig på et katolsk gymnasium i 1980’ernes politisk kaotiske Bolivia. Det skulle også være en beskrivelse af »middelklassens dybe desillusion«.

*Bændelormen er navnet på et lille, tyvekroners litteraturtidsskrift med det fine slogan: »Hvis De vil skide mere«. Det »femte led« er nu på gaden med tekster af og om William Blake, Cesar Vallejo, Brian Dan Kristensen og Maja Lucas Nielsen. Tit ind på www.baendelormen.subnet.dk, hvis det åndelige tarmsystem skal tømmes.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her