Læsetid: 3 min.

Bush-regering sparsom med information

Amerikanske medier er tilbageholdende med kritik og optræder loyalt
9. oktober 2001

Loyale medier
BOSTON – I sidste uge offentliggjorde dagbladet USA Today en historie på sin forside, som for længst var blevet rapporteret i andre aviser verden over. Amerikanske og britiske kommandostyrker skulle være sneget ind i Af-ghanistan kun få dage efter terrorangrebet i New York og Washington.
Første tegn på, at en hemmelig operation var undervejs, kom, da en pakistansk avis den 13. september kunne fortælle, at et kontingent amerikanske soldater var landet i Peshawar. Sidenhen har den aggressive og levende pakistanske presse været på dupperne med masser af artikler om, hvad der sker i Afghanistan. Verden har f.eks. fået at vide, at de britiske specialstyrker, SAS, er stødt sammen med Taleban-styrker. Men indtil USA Today tog modet til sig og fortalte sine læsere, hvad resten af verden allerede vidste, havde amerikanerne ingen anelse om, at deres soldater allerede var i Afghanistan. Ikke fordi, der er så mange, der er interesserede i eksklusive nyheder fra slagmarken, der kan bringe soldaternes liv i fare. Efter massemordet på 5.000 uskyldige civile er de fleste amerikanere villige til at lade Bush-regeringen styre krigen i næsten total stilhed.
Vrede læsere overfusede USA Today. Da Boston Globe klistrede nyheden op på sin hjemmeside, fik den ansvarlige e-mails fra flere snese frustrerede læsere.
»Hvis det er rigtigt, at vores drenge er i Afghanistan, har jeres afsløring gjort deres mission endnu vanskeligere,« skrev en læser.

Usædvanligt ukritiske
I den måned, der er gået siden terrorangrebet, har de amerikanske medier været usædvanligt ukritiske i deres dækning af en historisk begivenhed. Årsagen ligger lige for: At kritisere ens civile og militære ledere i en krigssituation kan tolkes som illoyalitet, og når oppositionspartiet i Kongressen afstår fra at lufte eventuel kritik af præsident George W. Bush og hans regering, kan man tage det for givet, at amerikanske presse også tier.
Søndagens luftangreb mod Taleban-styret og Osama bin Ladens terrorister i Afghanistan adskilte sig ikke meget fra lignende bombardementer af Serbien og Kosovo, Bosnien og Irak i de seneste ti år. De amerikanske tv-stationer havde endnu mindre information om, hvad der foregik på slagmarken end tidligere. Det skyldes, at ingen tv-reporter har formået at trænge ind i Afghanistan med satellitudstyr, selv ikke CNN.

Intet nyt
Ankermænd på de store tv-stationer virkede andægtige, da de tonede frem med de første rapporter om amerikanske bombefly og kryd-sermissiler over Afghani-stan. De sædvanlige eksperter fik lov til at gøre rede for, hvad et krydsermissil og et ’guided’ og ’unguided’ missil kan udrette af skader. På CNN brillerede eks-general Wesley Clark – tidligere øverstbefalende i luftkrigen mod Serbien – med kliniske udredninger om USA’s og Storbritanniens strategi. Erfarne seere lærte ikke noget, de ikke allerede vidste. Som udenforstående kunne man ikke undgå at få den mistanke, at tv-stationerne var blevet advaret på forhånd. Da angrebet påbegyndt kl. 13, var tv-stjernerne klar med deres eksperter i studiet i New York. Bortset fra det er amerikanske journalister og redaktører dybt frustrerede over at skulle dække en krig, som ifølge præsident Bush »vil blive udkæmpet langt væk fra søgelyset«. Under Golfkrigen blev artikler om følsomme militære emner underlagt censur, og det førte til så megen protest, at pressen og Pentagon i 1992 underskrev en aftale om retningslinjer for fremtidige krige. Heri hedder det, at »fri og uafhængig rapportering vil blive det overvejende middel til at dække USA’s militære operationer... journalister vil få adgang til større militære enheder.«
Men i denne krig vil kommandostyrkers hemmelige operationer i Afghanistan blive den eneste regulære ildkamp, og talsmanden for Det Hvide Hus har allerede indskærpet, at »regeringen ikke vil frigive oplysninger, der kunne føre til tab af soldaterliv eller undergrave missioner«. Heroverfor kan amerikansk presse kun protestere. Intet i grundloven giver dem ret til at offentliggøre fortrolige informationer. Eneste udvej er at sende reportere ind i Afghanistan på egen hånd.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her