Læsetid: 3 min.

Cannabis legalis

30. oktober 2001

De gamle grækere brugte det som middel mod luft i maven efter en ordentlig middag.
George Washington dyrkede det – dog naturligvis kun til personligt brug. Dronning Victoria brugte det mod menstruationssmerter. Der er naturligvis tale om hampplantens bidrag til de ravende 60’ere.
Ikke desto mindre har nutiden erklæret dette nyttige, alsidige medikament for aldeles verboten over hele verden.
I Danmark har det været forbudt siden 1955. I Storbritannien siden 1928.
Siden har især hollænderne blødt op på forbudet og lader være med at retsforfølge folk, der lader sig friste af lidt fniseurt til at slappe af med, ligesom de accepterer, at den sælges i de såkaldte coffee shops, der breder sig som nøgenhatte i det hollandske bybillede.
Nu kommer så Storbritannien. Her er cannabis lige blevet nedklassificeret fra B til C, som det hedder. Det vil sige, at det nu betragtes som lidt mindre farligt og dermed også lidt mindre kriminelt end før. Med andre ord er det nu o.k. at bruge cannabis til at blive fjantet, eftertænksom, søvnig af osv. eller til at kvæle de forbandede lumbagosmerter med. Der er endda åbnet mulighed for, at syge mennesker skal kunne få hash på recept på apoteket.
På den måde er New Labour – langt om længe vil nogen mene – halet ind på den folkeopinion, der længe har betragtet det som komplet tåbeligt, at stærkt vanedannende og sundhedsfarlige substanser som alkohol og tobak sælges fuldstændig legalt, mens man er kriminel, hvis man hellere vil ryge – eller spise for den sags skyld – hash.
Man er dog stadig kriminel, hvis man handler med stoffet.

DET er jo helt utroligt. Den ellers så autoritetsfikserede ’lov-og-orden’-regering under New Labour tager et skridt på vejen mod at afkriminalisere cannabis. Jamen, hvad er der dog sket?
Der kan ikke være anden forklaring, end at det er de overvintrede hippier i regeringen, der har foretaget et veritabelt snigløb mod monolitterne i partiet. Eller måske har de ligefrem overvundet dem ved simpelt hen at lokke dem ind i den tågede, velduftende verden, hvor fantasien har magten, og verden ikke kan være andet end cool.
Noget kunne tyde på det. For på det seneste har New Labour opført sig på en måde, der overhovedet ikke ligner New Labour.
De forhadte gebyrer, som New Labour besluttede, at studerende skulle betale for at gå på universitetet, bliver opgivet. I stedet får man nogle penge, som så skal betales tilbage via en særlig studenterskat.
Det privatiserede firma, som styrede rundt med Storbritanniens jernbane-infrastruktur, er noget nær blevet renationaliseret. I hvert tilfælde er det blevet taget ud af det privates hænder. Man mærker tjalden virke, ikke?
De individuelle tilskud, som borgerne kunne få for at tage videreudannelse, bliver også nedlagt – de virker nemlig ikke. Det er et sjældent eksempel på selv-indsigt hos New Labour. Hvor mon den kommer fra?
Og på det seneste forlyder det, at asylsystemet nu igen skal lægges om, så asylansøgere kan få almindelige kontanter at leve for i stedet for kuponer, som man så skal betale med i butikkerne, og som kun gælder til særlige varer. Hvor humanitært. Lige i 60’ernes ånd.
Hvad bliver det næste?

FAKTISK kan man godt foretage et nogenlunde klarttænkende gæt på, hvad det næste bliver. I går efterlyste ingen mindre end den gruppe, der organiserer Storbritanniens ledende politifolk, at regeringen nu også nedklassificerer ecstasy – i dette tilfælde fra klasse A til B.
Politifolkene vil have det sådan, at de kan koncentere sig om at bekæmpe det, de selv betragter som de farligste narkotika, det vil først og fremmest sige heroin og kokain. Folk, der bare holder sig til de mindre frygtindgydende stoffer, kan så i det store og hele overlades til deres egen ansvarlighed.
Det er også den argumentation, der er den seriøse baggrund for, at cannabis nu ikke længere skal være helt så kriminelt som før.

Men den nød kan blive sværere at knække end cannabis. For den britiske offentlighed er så ganske klar over, at der faktisk er dusinvis af unge, der er døde af ecstasy, siden stoffet kom til Storbritannien i 80’erne.
I sammenligning dræber heroin hundredevis af mennesker om året.
Ikke desto mindre har ecstasy fået ry som et særdeles farligt produkt, som forældre landet over frygter, at deres børn og unge skal komme i nærkontakt med.
Cannabis har derimod historien og erfaringerne med sig. Det er fint med en nedklassificering. Men tiden er næppe inde til noget tilsvarende for et stof som ecstasy.

beb

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her