Læsetid: 1 min.

CDU ydmyget i Berlin

SPD vandt stort, men ikke stort nok
22. oktober 2001

BERLIN – Valget i Berlin i går blev en klar ydmygelse for de konservative (CDU). Partiet gik mere end 17 procentpoint tilbage og havnede nede omkring 23,5 procent.
»Det er et smerteligt nederlag, og jeg overtager ansvaret,« sagde spidskandidaten Frank Steffel (CDU).
Siden 1990 er Tysklands hovedstad blevet regeret af en CDU-SPD koalition, men en CDU-direktørs finansskandale i den offentligt ejede Bankgesellschaft Berlin gjorde i juni en ende på samarbejdet. SPD og De Grønne overtog magten frem til valgdagen, mens CDU forsøgte at gennemføre et generationsskifte.
»Det er ikke lykkedes at formidle fornyelsen,« medgav Frank Steffel. Partiformand Angela Merkel mente ikke, at det elendige resultat i Berlin får indflydelse på hendes chancer for at blive konservativ kanslerkandidat, en rolle den bayriske leder Edmund Stoiber også ønsker sig.
»Vi vidste, at det ville blive svært, og at lokale spørgsmål ville stå i forgrunden,« fastholdt Merkel.
Valget i Berlin fik hele tre vindere: SPD fik godt 30 procent (plus otte procentpoint), det liberale FDP kommer efter seks års pause ind med ca. 9,6 procent (plus 7,4 procentpoint), PDS lagde fire procentpoint til og havner på 22,1. De Grønne løb ind i deres 17. delstatsnederlag i træk, selv om tilbagegangen blev mindre end frygtet – 0,8 procentpoint til 9,1.
»For det første glæder jeg mig over sejren og det tydelige regeringsvotum,« sagde Klaus Wowereit. »Nu skal vi sondere. Som de første vil vi mødes med De Grønne, så vil vi tale med andre og se, hvem vi kan lave fremtidsorienteret politik med.«
SPD’s problem er, at De Grønne ikke leverer de nødvendige mandater til et flertal; der skal søges hjælp hos FDP eller PDS. »Jeg ser dette valgresultat som et skulderslag for rød-rød,« sagde Gregor Gysi, spidskandidat for reformkommunisterne (PDS).

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her