Læsetid: 2 min.

Dragqueens

Årets Copenhagen Gay & Lesbian Film Festival byder bl.a. på en musikalsk og farvestrålende fortælling om drengen Hansel, der blev til pigen Hedwig
19. oktober 2001

(2. sektion)

Filmfestival
I dag lukker Copenhagen Gay & Lesbian Film Festival for 16. gang op for en pose spændende film, som mere eller mindre direkte knytter an til et homoseksuelt miljø, men som på grund af deres universelle kvaliteter sagtens vil kunne ses af alle, uanset seksuel observans.
Jeg har ikke set ret mange af filmene, men det skal selvfølgelig ikke afholde mig fra varmt at anbefale et par af de mest lovende.
En film, man i hvert fald bør se, er Julian Schnabels Before Night Falls. Schnabel debuterede som filminstruktør med Basquiat, et dramadokumentarisk portræt af den nu afdøde gadepopkunstner
Jean-Michel Basquiat. Before Night Falls er også et indlevet kunstnerportræt og handler om den cubanske forfatter og digter Reinaldo Arenas (spillet af Javier Bardem).
Arenas var homoseksuel og måtte flygte til USA, fordi han pga. sin seksualitet blev forfulgt, og fordi de cubanske myndigheder anså ham for at være en samfundstrussel. Arenas havde et alt andet end let liv, men selvom Schnabel viser mange af de ydmygelser, forfatteren måtte tåle, så er det Arenas liv, kærlighed og kunst, han fokuserer på. Before Night Falls bliver aldrig sentimental eller klynkende, og Bardem yder en fremragende præstation som en cubaner, der er opvokset med revolutionen, og som må se til, mens den svigter sine egne til fordel for nogle tvivlsomme idealer.

Fra hele verden
En anden film, som jeg godt vil anbefale – og som jeg selv glæder mig til at se – er John Cameron Mitchells efter sigende forrygende Hedwig and the Angry Inch. Mitchell, der har skrevet og instrueret, spiller selv hovedrollen som den østtyske dreng Hansel, der får foretaget en kønsskifteoperation, bliver til Hedwig og flytter til USA, hvor hun ender som flamboyant og forsmået rockstjerne i en udørk i Kansas.
Filmen fik masser af opmærksomhed på årets Sundance Film Festival, og de amerikanske anmeldere var vilde med den humoristiske og farvestrålende film, som Mitchell har bygget over sit eget Off-Broadwaystykke.
Ellers byder årets Gay & Lesbian Film Festival på en lang række film fra hele verden – bl.a. USA, Tyskland, Norge, Grækenland og Japan – der genremæssigt favner alt fra følsomme kærlighedsdramaer over dokumentarer om kristne homoseksuelles vilkår i Norge til overstyrede komedier om dræbermousakaer i Athens gader.

*Mere på www.gayfilm.dk. Before Night Falls kan fås på dvd via www.laserdisken.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her