Læsetid: 2 min.

DVD og video

1. juni 2001


(2. sektion)

Avantgarde
To unge, amerikanske filminstruktører, Harmony Korine og Darren Aronofsky, er med til at udfordre filmsproget. Deres film har ikke fået mange chancer i de danske biografer, men nu kan de opleves på dvd.

julien donkey-boy
*»Jeg er ude på at ændre folks forventninger til, hvad filmmediet formår. På sin vis er min tilgang til filmen drevet af min vrede over den amerikanske films middelmådighed.«
De barske ord er Harmony Korines. Den unge, amerikansk instruktør, der først gjorde opmærksom på sig selv som manuskriptforfatter på Larry Clarks foruroligende portræt af storbyteenagere i Kids. Siden instruktørdebuterede Korine med den besynderlige Gummo, der foregår blandt trailertrash i Midtvesten.
Han blev så spurgt, om ikke han ville lave en dogmefilm, og det resulterede i familiedramaet julien donkey-boy med Ewen Bremner, den tyske instruktør (og et af Korines store forbilleder) Werner Herzog og Chloe Sevigny i hovedrollerne. Korine og et subjektivt kamera – ført af fotografen på Festen og Mifunes sidste sang, Anthony Dod Mantle – går ubehageligt tæt på familien i en film, der ligner en bizar, afslørende hjemmevideo. Bremner overrumpler i en pragtpræstation som den dybt forstyrrede, men hjertensgode Julien – en karakter, der er baseret på Korines egen onkel.CMC

Requiem for a Dream
*Oprørende ting kan man også opleve i Darren Aronofskys seneste film, den fremragende Requiem for a Dream, der er bygget over en Hubert Selby-bog fra 1970’erne.
Som i sin debutfilm, Pi – om en mand, der finder Gud i et tal på 216 ciffre – graver Requiem for a Dream dybt ned i den menneskelige psyke og vender vrangen ud. Det er en hypnotiserende film, som med bravour benytter sig af alle de tekniske muligheder, filmmediet takket være videoformat og computerteknologi efterhånden kan tilbyde – og så glemmer den i skyndingen aldrig sine karakterer eller sin historie.
Aronofsky fortæller medrivende og dybt tragisk om afhængighed. Den midaldrende Sarah (en forrygende præstation af Ellen Burstyn), der tilbringer dagen med at spise foran tv-apparatet, bliver i et forsøg på at tabe sig afhængig af diætpiller og ender med at flippe helt ud.
Meget bedre går det ikke hendes søn Harry (Jared Leto), der forsøger at gøre sig som narkohandler. Men han får smag for sine egne stoffer og havner på en glidebane, som fører ham og hans kæreste mod fængsel, invalidering og seksuel fornedrelse.
Aronofsky har beskrevet sin film således: »At se filmen er som at hoppe ud af et fly og halvvejs nede opdage, at man har glemt sin faldskærm. Og den slutter tre minutter efter, man har ramt jorden.«
En historie om en afhængighed, som ender med at ødelægge vores liv. CMC

Kids, Gummo, julien donkey-boy, Pi og Requiem for a Dream kan alle fås på dvd med ekstramateriale via www.laserdisken.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her